Haberler

400 Bin Mavi Yemiş Fidanı Üretilecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Trabzon ve Rize'de, 400 bin mavi yemiş fidanı üreteceklerini belirterek, Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon'da 200 hektar alanda örnek mavi yemiş bahçeleri kurarak işletilmesini sağlayacaklarını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Trabzon ve Rize'de, 400 bin mavi yemiş fidanı üreteceklerini belirterek, Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon'da 200 hektar alanda örnek mavi yemiş bahçeleri kurarak işletilmesini sağlayacaklarını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, yaban mersini (Likapa) Türkiye'de mavi yemiş, ligarba, ayı üzümü, morsivit, çalı çileği, Trabzon çayı gibi isimlerle, yurtdışında ise blueberry olarak tanınıyor.

Yaban mersini gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayisi açısından sahip olduğu güçlü pazar dolayısıyla üreticiler açısından yüksek gelir sağlıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı da üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve köylülerin refah düzeyinin üst seviyelere çıkması ve ülkede mavi yemişin daha geniş alanlarda ve yoğun olarak üretilmesi için bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya koydu.

-"Örnek mavi yemiş bahçeleri kurulacak"

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun değerlendirmesine de yer verildi.

Birçok bölgede tabii ortamlardan toplanarak satışa sunulan yabani likapaların miktarının gün geçtikçe arttığını kaydeden Eroğlu, "Hazırladığımız bu eylem planı ile Trabzon ve Rize'de fidanlıklarda 400 bin mavi yemiş fidanı üreteceğiz. Ayrıca Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon'da 200 hektar alanda örnek mavi yemiş bahçeleri kurarak işletilmesini sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Tabii alanlarda bulunan potansiyelin tespit edilerek meyve ve yaprak üretimine konu edileceğinin altını çizen Eroğlu, bölgede geçimini tarımdan sağlayan köylülerin farkındalığını artırarak, üretim ve işleme için gerekli altyapı desteğini sağlayacaklarını aktardı.

Eroğlu, Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon'da mevcut tabii mavi yemiş sahalarının rehabilitasyonunun yapılacağını ve bu illerde üretilen 120 bin mavi yemiş fidanını yerel halka dağıtacaklarını belirtti.

Trabzon'da yerli türlerden oluşan bir klon parkı oluşturacaklarını da vurgulayan Eroğlu, eylem planı çerçevesinde bin kişiye mavi yemiş yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlanmasına yönelik eğitim verileceğini, Rize, Artvin ve Giresun'da 3 üretici birliği kuracaklarını kaydetti.

-"Doğu Karadeniz'de ürün çeşitliliğine katkı sağlanacak"

Bu eylem planı ile Doğu Karadeniz başta olmak üzere bölgede sıkıntısı çekilen ürün çeşitliliğine katkı sağlanacağını belirten Eroğlu, "Üniversitelerle işbirliği halinde uygulamayı geliştirici nitelikte araştırmaları destekleyeceğiz. Doğu Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde 2 adet konu ile alakalı araştırma yapılmasını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

Yürütülen faaliyetlerin ana gayesinin bütün vatandaşlara daha temiz, daha yeşil, daha yaşanabilir ve daha müreffeh bir hayat sunabilmek olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Ağaçlandırma faaliyetlerimizi yürütürken, sadece orman varlığımızı artırmayı değil, başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere, ekonomik gelirde de artış sağlamayı hedefliyoruz. Bu maksatla bu tür eylem planlarını hazırlıyor ve hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.

-Mavi yemişin kullanım alanları

Mineral ve vitaminlerce zengin olan ve C vitamini içeriği son derece yüksek bulunan mavi yemiş-likapa, sodyum içermiyor.

Mavi yemiş daha çok taze meyve, meyve suyu ve ilaç sanayisinde, süt ve süt ürünleri ile kuru meyve teknolojisinde, baharat, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Trabzon Artvin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title