Haberler

40 Yıldır Dokuma Tezgahının Başında

Bartın'da kilim dokumacılığının son temsilcilerinden Hasan İlişik, kendi imkanlarıyla inşa ettiği 4 metrekarelik dükkanında günde birkaç tane ürettiği, çeşitli renk ve desenlerde dokuduğu ele emeği kilimleri müşterilerin beğenisine sunuyor.

YALÇIN ÇELEN - Bartın'da kilim dokumacılığının son temsilcilerinden Hasan İlişik, kendi imkanlarıyla inşa ettiği 4 metrekarelik dükkanında günde birkaç tane ürettiği, çeşitli renk ve desenlerde dokuduğu ele emeği kilimleri müşterilerin beğenisine sunuyor.

İlişik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski bir meslek olduğu için devletin kendisinden vergi almadığını söyledi.

Bir süre Gaziantepli ustaların yanında çalışıp mesleği öğrendikten sonra kendi iş yerini açma kararı aldığını belirten İlişik, "Askerlikten önce hamallık yaptım. Sonra Gazianteplilerin yanında çalışarak bu mesleği öğrendim. Ondan sonra ilk iş yerimden ayrılarak kendi işimi kurdum, dükkanı yaptım. Kendi atölyemi yaptım, emeğimle çalışıyorum." diye konuştu.

"Mesleği ayakta tutmaya çalışıyorum"

Hasan İlişik, 40 yıldır sürdürdüğü dokumacılık sayesinde emekli olduğunu anlatarak, "O tarihte bir arkadaş 'illa bu işi yapalım' dedi. 4 metrekare bir dükkan yaptım. Ondan sonra tezgahları yaptım. Şimdi bu mesleği ayakta tutmaya çalışıyorum." ifadesini kullandı.

Bir saatte 3 metre uzunluğunda bir kilim dokuyabildiğini anlatan İlişik, tam gün çalıştığında ise ürettiği ortalama 10 kilimden günde bir ya da iki tane satabildiğini kaydetti.

İlişik, kendi işinde çalışmaktan büyük zevk aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu iş zevkli, başkasının işini yapmaya benzemiyor. Kendi işin başka oluyor. İnsanın kendi işi gibi olur mu? 'Yat' diyen yok, 'kalk' diyen yok. Kendi emrindesin. Atölyeye yumak getiriyorlar. Yumak alıyorsun, tartıyorsun, dokuyorsun. Hazır isterlerse hazır dokuyorsun, satıyorsun. 15 liradan hazır kilim dokuması, yumağını kendi getirirse 12 lira metresi." ifadesini kullandı.

İlişik, eskiden işlerin çok iyi olduğunu gün geçtikçe dokumacılığa ilginin azaldığını kaydederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"O dönemlerde kazandığım parayla kendi sigortamı ödedim, emekli oldum. Şimdi ödemeye kalksam ödeyemem. Çünkü işler ölmek üzere. Dokumacılık yapan 3 kişi vardı, onlar da iş olmadığından kapattı. Bence zevkli iş bu, onun için bunu devam ettiriyorum, ayakta tutuyorum. Benden sonra kapanır mı, yeğenler var onlar devam ettirir mi bilmiyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Bartın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title