Haberler

40 Milyon Euro'luk Yerli Otonun Elektirikli Prototipleri Çalışmamış

Güncelleme:

İsveç'te geliştirilen yerli otomobilin, Çinli NEVS ile TÜBİTAK arasındaki anlaşma belgelerine göre araçlardan elektrikli olanlar hiç çalıştırılamamış 7 Haziran'daki seçime yetişmemiş.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın 13 Ekim'de prototiplerini kamuoyu ile paylaştığı, o günden beri gündemin en çok tartışılan konularının başında gelen 'yerli otomobil'le ilgili her geçen gün yeni bir detay ortaya çıkıyor. Dün Bakan Işık, Habertürk gazetesine yaptığı açıklamada, tanıtılan 4 prototip ve Saab 9-3 modelinin fikri mülkiyet hakları için Çinli NEVS şirketine ilk etapta 40 milyon Euro ödediklerini açıkladı. İşbirliğine bağlı bu miktarın artacağını da sözlerine ekledi.

BELGELERE GÖRE YERLİ KATKI YOK

Belgelere göre TÜBİTAK'ın araçlara hiç bir katkısı ve hiç bir yerli AR-GE desteği yapılmamış. Araçlardan elektirikli olanlar çalıştırılamadığı için 7 Haziran seçimlerine yetiştirilememiş.

BELGELER ORTAYA ÇIKTI

Hürriyet, 40 milyon Euro'luk anlaşmanın bazı detaylarını, prototiplerin İsveç'ten Türkiye'ye hangi şartlarda geldiğinı ve Çinli NEVS ile TÜBİTAK arasında nasıl bir trafik yaşandığını yansıtan belgelere ulaştı.

PROTOTİP ARAÇLARDA ARIZA ÇIKMIŞ

Bakanlığa yakın kaynaklardan elde ettiğimiz resmi belgelere göre TÜBİTAK ile NEVS (National Electric Vehicle Sweden) arasında Mart 2015'te bir sözleşme imzalanmış. Bu sözleşmeye göre 9 hafta sonunda 4 adet prototip aracın TÜBİTAK'a teslim edilmesine yönelik anlaşma yapılmış. Yani araçların 7 Haziran'daki seçim öncesinde Türkiye'ye ulaşması hedeflenmiş. Ancak teslim tarihine yetişmeyen araçlar için 29 Mayıs 2015'te birçok problemin varlığından dolayı ek bir sözleşme yapılmış. Ek sözleşme belgesine göre NEVS firması, ' Phoenix' ismi verilen demo araçların ikisini belirlenen tarihte teslim edememiş. Sözü verilen diğer iki araçtan elektrikli olanının ise hiç çalışmadığı görülüyor. Belgede, sadece benzinli aracın çalıştığı tespit edilmiş. Tarafların aldığı karar uyarınca, mevcut aksamanın kabul edilerek NEVS'e ek süre verilmesi karşılığında teslim alınacak prototip araçlar için özelliklerde iyileştirme istenmiş.

7 HAZİRAN SEÇİMLERİEN YETİŞMEMİŞ

Belgelerden araçların 7 Haziran seçimlerine yetişmediği, bunun üzerine 1 Kasım seçimleri öncesi firmanın zorlandığı anlaşılıyor. Bu arada dikkat çekici bir gelişme de sözleşmede 4 prototipin yer alması karşın Bakan Işık'ın paylaştığı resimlerde 3 prototip bulunması. Özetle SUV model prototip halen teslim edilememiş.

TIR ŞOFÖRÜ PAYLAŞTI

İki prototipin İsveç'ten Türkiye'ye getirilme görüntülerini ise TIR şoförü O.Y., 30 Temmuz'da sosyal medya hesaplarında paylaşmış. Uzun yol şoförü olan O.Y., 30 Temmuz'da İsveç'te araçlarla ilgili olarak, "Belki Türkiye'nin yeni çıkacak olan arabaları. İsveç'te test oldu şimdi Türkiye'ye gidiyor. Yükledim, bakalım hayırlısı.

Markası yok şu anda TÜBİTAK'a gidiyor burdan" yorumunu yapmış. Yalçınkaya, Bakan Işık'ın 13 Ekim'de prototipleri tanıtmasının ardından bu kez aynı hesaptan prototiplerin TIR'a yüklenirken çektiği videoyu paylaşmış ve "İşte demiştim Tūrkiye'nin yeni arabaları diye... İsveç'ten yükleyip getirdiğim araçlar nihayet yerli üretim diye açıklandı" demiş.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ÇALIŞMADI MI?

* Büyük bir gizlilikle saklanan 'milli otomobil'in prototiplerini üreten firmanın ismi 'NEVS'.
* NEVS'ten farklı özelliklerde 4 araç sipariş edilmiş. Teslim süresi 9 hafta olarak belirlenmiş. Ancak araçlar 7 Haziran seçimlerine yetişmemiş. Bunun üzerine 1 Kasım seçimleri öncesi için firma zorlanmış.
* Kamuflajlı araçlar NEVS'in Cadillac BLS ve Saab 9-3 modellerini makyajlayarak geliştirdiği prototipler. Hiçbir şekilde 'Milli Ar-Ge' girdisi bulunmuyor.
* 29 Mayıs 2015'te teslim alınması gereken dört araçtan sadece benzinli olanı çalışmış.
* Sürekli önemi vurgulanan ve reklamı yapılan elektrikli araç ise çalışmamış.
* Milli otomobil veya milli elektrikli otomobil diye bir şey şu an için yok. 13 Ekim'de Fikri Işık'ın paylaştığı görüntüler ise tamamen İsveç'ten gelen konsept araçlar.

İLK ANLAŞMA

29 Mayıs 2015'te TÜBİTAK MAM ile NEVS arasında bir anlaşma imzalandı. Buna göre 4 adet demo araç takip eden 9 hafta içinde TÜBİTAK'a teslim edilecekti. Bu araçlar şöyle:
* Demonstrator #1 – Phoenix 1.1 Sedan EREV
* Demonstrator #2 – Phoenix 1.1 Cross-over wagon EREV
* Demonstrator #3 – Phoenix 1.1 Sedan EV.
* Demonstrator #4 – Phoenix 1.0 Wagon ICE

DURUM RAPORU

Ancak teslimat NEVS tarafından gerçekleştirilemedi. Çünkü planlanan araçlar ile ilgili bazı sıkıntılar olduğu rapor ediliyordu. Buna göre bu dört araç ile ilgili son durum şu şekilde rapor edildi:

* Demonstrator #4 – Phoenix 1.0 Wagon ICE
21 Ağustos 2015'te TÜBİTAK MAM Gebze Yerleşkesi'ne teslimatı gerçekleştirildi. Bu araç ile ilgili bir sorun rapor edilmedi.
* Demonstrator #3 – Phoenix 1.1 Sedan EV
21 Ağustos 2015'te TÜBİTAK MAM Gebze Yerleşkesi'ne teslimatı gerçekleştirildi. Gözlem ve muayenenin ardından aracın konfigürasyon ve performansına ilişkin şu sorunlar rapor edildi:
* Batarya kimyası ve güç-treni (aktarma organları) kaynaklı kısıtlı araç performansı
* Batarya paketlemesi ve termal yönetim sistemi kaynaklı termal batarya problemleri
* Yeterli termal yönetim sisteminin eksikliğinden kaynaklanan invertör arızaları
* Seviye 2 şarj kapasitesi noksanlığı
* Gaz pedalı cevap vermesinde yavaşlık
* Güç-treni komponentlerinde enstrümantasyon eksikliği
* Araç gösterge ve arayüzlerinde kısıtlı fonksiyonellik
* Araç kitabının bulunmaması
* Demonstrator #2 – Phoenix 1.1 cross-over wagon EREV
Bu araç teslim edilmedi.
* Demonstrator #1 – Phoenix 1.1 Sedan EREV
Bu araç teslim edilmedi.

İLAVE SÜRE VERİLDİ

Söz verilen teslimatın yapılamaması nedeniyle NEVS ile yeniden masaya oturularak ilave süre verildi. Buna karşılık araçlara yeni özellikler konulması istendi:
* Demonstrator #4 – Phoenix 1.0 Wagon ICE
Bir değişiklik istenmedi
* Demonstrator #3 – Phoenix 1.1 Sedan EV
Eksikliklerin giderilmesi istendi. Bunların arasında AC itki motoru ve invertörün, JinJing motor ve gelişmiş fan kontrollü Skai invertör ile değiştirilmesi de yer alıyordu. Azami hızın 160 km/s'e çıkarılması istendi. Araçla ilgili uzun bir liste değişiklik talep edildi.
* Demonstrator #2 – Phoenix 1.1 cross-over wagon EREV
* Demonstrator #1 – Phoenix 1.1 Sedan EREV
Bu araçlarla ile ilgili de yine benzer değişiklikler istendi.

BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR

* TÜBİTAK'ın bünyesindeki Enerji Enstitüsünde 'Milli Araç' ile uğraşan, elektrikli araçlara yönelik batarya teknolojisi üzerine çalışan kaç kişi bulunuyor?
* TÜBİTAK'ın bünyesinde Rasat ve Göktürk 2 uydularını yapan Uzay Enstitüsü bulunuyor. 15 yıllık bir birikim ve yüzlerce mühendis ve araştırmacının çalıştığı bir enstitü bu. Türkiye'de hala otomotiv ile ilgili araştırma yapan bir enstitü neden bulunmuyor?
* Bakanın açıklamalarından da anladığımız kadarıyla Çin'li NEVS firması lokal marka oluşturma stratejisi ile Türkiye pazarına girmiş durumda. Peki bu aracın kritik aksamları Türkiye'de üretilebilecek mi? Motor teknolojisine sahip olabilecek miyiz? Fikri mülki hakları alındığı söyleniyor, yarın başka bir tasarım yapmak istesek yapabilecek miyiz? (Kaynak:Hürriyet)



Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Phoenix İsveç Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500

Yorumlar (131)

YAZIKLAR OLSUN!:

Devrim arabalarını ürettirmeyen zihniyet olanca hızıyla görevine devam ediyor

42
2
yanıtYanıtla
türkeşçi:

devrim arabasına yapılan karalamanın aynısı yeni otomuza yapılıyor. utanmazlarrrrrr

41
2
yanıtYanıtla
vatanseverMobil-ANDROID:

ömer ali efendi,daha birşey olduğu yok yaptık bittimi dedi adamlar mal,mal yorum yapma daha herşey yeni başlıyor,bu millet inanırsa herşey yapar evelallah.

32
4
yanıtYanıtla
:

Haberin başlığını ve biraz haberi okuduktan sonra bu haber kesin doğan medya grubundan bir gazetenin haberidir dedim ve kaynağını baktım hürrüyet yazıyor yani ben şaşırmadım

13
22
yanıtYanıtla
zdrovie:

ver iki ilahiyatçıya 2 tanede imamhatipli teknisyen hemen yaparlar ne uğraşıyosun satın davutoğlu

6
28
yanıtYanıtla
Bir Sevdadır, TÜRKİYE:

Yerli kelimesi, Türk Üretimi sözü birilerini rahatsız ediyor ve bu şekilde haberler yayılıyor. Aciz insanlar eleştiri oklarını ve karalayıcı haberlerini sürekli yayıyor. Eğer karakteri Türklüğe , Türk Milletinin azizliğine uygun olsaydı Milli üretimi her şekilde destekler ve arkasında dururdu.

28
3
yanıtYanıtla
cevap:

Bunu hala savunan ve rüyada yaşayan Malların yorumlarına bakar mısınız! hahahahah

4
26
yanıtYanıtla
ilker istanbullu:

allah razı olsun devletımızden hukumetımızden karalama yapacagınıza desdek verınız kafırle dost olunmazzz

17
12
yanıtYanıtla
dogrucu:

dikkat et çakma sahte müslüman kafirden daha tehlikelidir ülkemizdede bolca var zaten

yanıt9
yanıt3
dogrucuymus avrupa yalakacisi:

dogrucu cakma musluman oldugunu hemen belli ediyorsun

yanıt1
yanıt0
Tüm 131 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title