Haberler

4 Yaşında Böbrek Taşı Ameliyatı Oldu

Medical Park Özel Tokat Hastanesi’nde 4 yaşındaki çocuk böbrek taşından kapalı ameliyatla kurtuldu.

Medical Park Özel Tokat Hastanesi'nde 4 yaşındaki çocuk böbrek taşından kapalı ameliyatla kurtuldu.

Medical Park Özel Tokat Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kenan Yalçın, böbrek taşı tanısı alan 4 yaşındaki hastaya, perkütan yöntemle (kapalı böbrek taşı ameliyatı) başarılı bir operasyon gerçekleştirerek eski sağlığına kavuşturduklarını söyledi. Hasta yaşı göz önüne alındığında böbrek taşı ameliyatı yaptıkları en küçük hasta olduğunu ifade eden Yalçın, üriner sistem taş hastalığından erişkinlerde erkek hastaların daha çok etkilendiğini, hastalığın çocuklarda ise farklılık göstermekte olduğunu kaydetti. Çocuklarda ve kızlarda üriner taş hastalığı eşit oranda görülmekte olduğunu ifade eden Yalçın, "Taşların çoğu böbrek ve idrar yolunda bulunur. Mesane taşları ise, dünyanın az gelişmiş bölgelerinde hala yaygındır. Genellikle ender bir hastalık gibi düşünülmesine karşın, çocuklarda üriner sistem taş hastalığı dünyanın bazı bölgelerinde oldukça yaygındır. Çocuk hastalarda taş hastalığı, Türkiye'de, Pakistan'da ve bazı Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde oldukça yaygındır. Üriner sistemde taş oluşumu: Metabolik, anatomik faktörler, enfeksiyon ve beslenme alışkanlıklarını içeren bir çok faktöre bağlı olarak oluşmaktadır" dedi.

Çocuk ve bebeklerin şikayetleri ise yaşa bağımlı olarak değişmekte olduğunu belirten Yalçın, "Böğür ağrısı ve hematuri (kanlı idrar yapma) gibi semptomlar büyük çocuklarda daha sık görülür. Çok küçük çocuklarda spesifik olmayan semptomlar (huzursuzluk, kusma) yaygındır. Çoğunlukla belirgin olan ve ağrıyla birlikte ya da ağrısız meydana gelebilen hematuri (kanlı idrar yapma)çocuklarda daha seyrek görülür. Bununla birlikte, mikroskobik hematuri (idrar tetkikleri ile tespit edilen kanlı idrar) tek gösterge olabilir ve çocuklarda daha sık görülür. Bazı olgularda üriner enfeksiyon, taş saptanmasını sağlayan radyolojik görüntülemeye yol açan tek bulgu olabilir" diye konuştu.

Üst üreter (idrar kanalı) taşlarında taş kırma, alt üreter (idrar kanalı) taşlarında ise URS denilen endoskopik üreter taş ameliyatını yapmakta olduklarını ifade eden Yalçın açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu tür çocuk taş hastalıkları endoskopik yolla tedavi edildikleri zaman aynı gün veya ertesi gün taburcu edilebilmektedirler. Bu tarz ameliyatlar bölgede çok sık yapılan bir ameliyatlar değil, kliniğimizde güvenle yapılmaktadır." - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title