Haberler

4. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi

Üreme Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Tavmergen: "Ülkemizde ortalama menopoza girme yaşının 48 olduğu düşünülecek olursa sigara içen veya pasif içici durumundaki kadınların yumurtlama ile ilgili sorunları 36 38 yaşlarından itibaren beklenmelidir"

Üreme Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, "Ülkemizde ortalama menopoza girme yaşının 48 olduğu düşünülecek olursa sigara içen veya pasif içici durumundaki kadınların yumurtlama ile ilgili sorunları 36-38 yaşlarından itibaren beklenmelidir" dedi.

4. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi, Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Kaya Palazzo Otel'de devam ediyor. Üreme Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünyadaki artan kirlenmenin gebe kalmayı olumsuz etkilediğini söyledi. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin kaliteli yumurta gelişimini bozduğu, döllenmeyi güçleştirdiği, yumurta ve spermlerin genetik yapısında hasarlar meydana getirdiğini anlatan Tavmergen, tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerin de sigaranın yanı sıra kafein ve alkol tüketiminden de uzak durmaları gerektiğini söyledi.

Son yıllarda yapılan çalışmaların, sigara kullanımının gebelik oranlarını yaklaşık yüzde 50 azalttığını ortaya koyduğuna dikkati çeken Tavmergen, "Yapılan araştırmalar, sigara içinde bulunan kotininin hücre ölümünü hızlandırdığını ve bu nedenle döllenen yumurtanın yerleşme potansiyelini azalttığını gösteriyor" dedi.

Tavmergen, günde 10 ve üzeri sigara içen kadınların yumurtalık damarlarında daralma ve yumurtalık dokusunun beslenmesinde olumsuzluk tespit edildiğini, bu kadınların beklenenden 3-5 yıl daha erken menopoza girdiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Tavmergen, şöyle konuştu:

"Yumurtlama fonksiyonlarının menopozdan 8-10 sene öncesinde olumsuz etkilenmeye başladığını da hesaba katacak olursak, bu kadınlarda kısırlıkla karşılaşma olasılığı artmış olacak. Ülkemizde ortalama menopoza girme yaşının 48 olduğu düşünülecek olursa sigara içen veya pasif içici durumundaki kadınların yumurtlama ile ilgili sorunları 36-38 yaşlarından itibaren beklenmelidir."

Türkiye'de yılda 35 bin tüp bebek yapılıyor

Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği (ESHRE) Genel Sekreteri Prof. Dr. Timur Gürgan ise Türkiye'nin üremeyle ilgili teknolojilerin uygulamasında ve bilimsel araştırmaların yapılamasında Avrupa'da öncü olmaya başladığını söyledi. Gürgan, Türkiye'de yapılan rahim nakliyle yabancıların Türkiye'ye bakış açısının da değiştiğini kaydetti.

Gürgan, Türkiye'de üremeyle ilgili kalite ve güvenliğin ihmal edildiğini, Türkiye'de yılda 35 bin tüp bebek yapılmasına rağmen 6 yıldır ESHRE'ye tüp bebekle ilgili verilerin güvenli şekilde sunulmadığını anlattı.

Bazı tüp bebek merkezlerinde kanunlar ve yönetmeliklere aykırı tüp bebek yapıldığını ileri süren Gürgan, şöyle konuştu:

"Herkes Türkiye'de belli bir hasta hizmeti görüyorsa kanunda rekabette herkesin eşit olması gerekiyor. Şu anda 'Sağlık Bakanlığı'ndan izin aldık' diye açılan tüp bebek merkezleri var. Kök hücre kullanarak sperm elde ederek kendi çocuğunuz için kullanacak yiğitliği gösterebilir misiniz? Hayır. Tüp bebek veya bununla ilgili sistemlere ülkemizde ileri seviyede güven azalması var. Bunlar yapılacak işlemlerin geleceğini tehlike altına sokmaktadır."

ESHRE eski Başkanı Prof. Dr. Anna Veiga da göz retina dejenerasyonunu düzeltecek bir kök hücre projesi üzerine çalıştıklarını, ileriye yönelik umut verici sonuçlar elde edildiğini bildirdi.

Kongre yarın sona erecek. - Antalya

Kaynak: AA / Sağlık

Türkiye Belek Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title