Haberler

4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Kişisel Veriler Kanunu'nun önemli olduğunu, bunun sadece vatandaşların güvenliğini ilgilendiren bir konu olmadığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Kişisel Veriler Kanunu'nun önemli olduğunu, bunun sadece vatandaşların güvenliğini ilgilendiren bir konu olmadığını söyledi.

Aksünger, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve İZFAŞ'ın Fuar İzmir'de ortaklaşa düzenlediği 4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her geçen gün bilimden uzaklaştığını ülkenin, bilişim ile teknoloji alanında hak etmediği yerde olduğunu, Avrupa'nın gerisinde kaldığını ileri sürdü.

Bilimle ilgili kanunların yapıldığını ancak bunların teoride kaldığını savunan Aksünger, vatandaşın SMS, mesaj ve maillerle ilgili yaşadığı problemlerin Elektronik Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanunu'nun yürürlüğe girmeden önceki durumundan daha kötü seviyede olduğunu, bakanlığın da bu sorunların çözümünde zorlandığını belirtti.

Kişisel verilerin korunması konusunun on yıldır konuşulduğuna dikkati çeken Aksünger, şunları kaydetti:

"2003 yılından beri 'Avrupa Birliği müktesebat gereği bunu uygulamamız lazım' diyoruz. Aslında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çok önemli bir kanun ki, bu sadece vatandaşın güvenliğiyle alakalı bir konu değil zaten, kurumlarımızın Avrupa ve dünyayla ticaret yapmalarındaki temel noktalardan bir tanesi bu. Bizimkiler çıkıyor diyor ki, 'Avrupa Birliği'nin söylediği her konuyu yaptık.' Yapmadınız. Milleti manipüle etmeyin. Başka bir algı oluşturmaya gerek yok."

Kurultaya ilişkin bilgiler veren TBD Başkanı İlker Tabak da bilişim alanındaki değişim ve gelişimlerin hukuksal düzenlemelerin önünde gittiğini bildirdi.

Tabak, "Yıllarca çıkartılması için gayret gösterdiğimiz Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, tam istediğimiz gibi olmasa da nihayet çıktı. Kişisel veriler, bireyin ekonomik, adli, tıbbi, siyasi, kültürel, sosyolojik yaşam verileri gibi kişiye özel mahremiyet içeren veriler olup bunların paylaşılması kişilere çok masumane gelebilir. Ancak bu verilerin internette ya da medya gibi çeşitli ortamlarda kamuoyuyla paylaşılmasına neden olacağı tehlikeliler ortadadır." ifadesini kullandı.

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ise son 30 yılda bilişim teknolojinin yayılmasıyla bazı sorunların ortaya çıktığını ve hukuk dilinde de yeni kavramların oluştuğunu, devletin vatandaşların hukuksal problemlerinin çözerek gerekli yasal düzenlemeleri yapmasının şart olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

Avrupa Birliği Türkiye İzmir Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title