Haberler

4. Geleneksel "Lazi Ralli" Tahta Arabaşenliği Yapıldı

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Dikkaya köyünde 4 yıldır Ramazan Bayramı'nın neşeli geçmesi için düzenlenen ve ilginç görüntülere sahne olan tahta araba yarışları "Lazi Ralli"ye bu yıl gençlerin yanı sıra yaşlılar da katıldı.

Yarışa katılan arabaların uygun olup olmadığının tek tek kontrol edilmesi sonrası düzenlenen yarışlar, yaşlılarda üçer kişiden oluşan 5 grup, genlerde ise dört kişiden oluşan 9 grup şeklinde gerçekleştirildi. Yarışlarda, yaşlılar bin 200 metre, gençlerde ise 700 metrelik parkurda yarıştı.

Geçmişte yapılan tahta araba yarışlarında yaşanan kazalar nedeniyle bu yıl güvenlik önlemleri alındı. Bu çerçevede yarış pistinin uçurum bölümlerine saman balyaları konuldu. Yarışların yapıldığı parkur kenarına, "Yavaş düşersin", "İlerisi viraj" yazılı tabelalar asıldı.

"Lazi Ralli"ye katılan çoğu 50 yaş üzeri 15 kişi, kendi yaptıkları tahta arabalarla zorlu köy yolunda kıyasıya yarıştı. Zaman zaman düşme tehlikesi yaşayan yaşlılar, birinci olmak için zorlu mücadele verdi. Yaşlılarda birinci olan Ali Haydar Karaman'a yarışma komitesi tarafından bir balya saman verilmesi gülüşmelere neden oldu.

Karaman, ineğinin olmadığını, samanı süt karşılığında komşularına vereceğini söyledi.

Yarışta sürücüler tehlikeli anlar yaşadı. Kimi tahta arabanın tekeri kırıldı, bazı arabalar devrildi. Kırılan arabalar nedeniyle bazı yarışmacılar yarışı bırakmak zorunda kaldı. Bazı yarışmacılar kaza sonucu yaralandı. Yaralılar ambulansla hastaneye götürüldü ancak ayakta tedavi edildiği öğrenildi.

Komite Başkanı Mustafa Çamanka, gazetecilere yaptığı açıklamada, dördüncüsünü düzenledikleri tahta araba yarışları "Lazi Ralli"ye bu yıl gençlerin yanı sıra yaşlıların da katıldığını söyledi.

Bu tür yarışmaların yerel kültürlerin yaşatılması için bütün köylerde yapılmasının faydalı olacağını ifade eden Melek, "köyde birliği bütünlüğü sağlarken bayramlarda bir araya gelme sebebimiz oluyor. Dayanışmayı artırırken keyifli bir bayram geçiriyoruz. Bu yarışmalarla kültürel ve sosyal alanda da kendimizi gelecek nesillere taşıyoruz" dedi.

Yarışmaya katılan Volkan Karaman, yarışmanın eğlenceli geçtiğini belirterek, "Amacım yarışmaktı. Ankara'dan geldim yarışmaya katılmak için. Çok güzel bir yarışma oldu. Bu tür etkinlikler kaynaşmamızı sağıyor" diye konuştu.

Yunus emre Günbay ise arabasını tamamen kendisinin yaptığını ve 150 liraya mal olduğunu ama keyfinin hiçbir şeye değiştirilemeyeceğini söyledi. - Rize

Kaynak: AA / Yerel

Ramazan Bayramı Çamlıhemşin Karaman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title