Haberler

4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "2001 yılı Şubat krizinde bir yazarkasa ile birlikte Başbakanlık’ın beton zeminine çakılan esnaf ve sanatkarlarımızın hayalleri ve ümitleri, 2002 yılı sonundan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yeniden ayağa kalkmış ve ümitler yeniden yeşermeye başlamıştır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "2001 yılı Şubat krizinde bir yazarkasa ile birlikte Başbakanlık'ın beton zeminine çakılan esnaf ve sanatkarlarımızın hayalleri ve ümitleri, 2002 yılı sonundan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yeniden ayağa kalkmış ve ümitler yeniden yeşermeye başlamıştır" dedi.

Bakan Canikli, ATO Congressium'da düzenlenen 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nın açılışında konuştu. "Esnaf ve sanatkarın elindeki sermayesini alın teriyle, bileğinin gücüyle birleştirmiş, bulunmaz bir girişimcilik ruhunun adı" olduğunu ifade eden Bakan Canikli, "Esnaflarımız gelenekleriyle, ahlakıyla, disipliniyle ama en önemlisi dayanışması ve paylaşmasıyla medeniyetimizin gelişmesinde ve ileriye taşınmasında önemli rol oynamıştır" dedi.

Canikli, 1.5 milyon esnaf ve sanatkarın ahiliğin temel değerleri olan dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, dayanışmanın en güzel örneklerini başarılı bir şekilde yıllar boyu hayata geçirdiğini, işçinin, üretenin, helal kazancın, dürüst üretimin simgesi olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMEL TAŞI ESNAF VE SANATKARIMIZ"

Ahilik felsefesinin temel amaçlarından birisinin toplumda yaşayan tüm fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında birlik ve dayanışma kurulmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Canikli, şunları kaydetti:

"Ahilik, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Türkiye ekonomisinin temel taşı olan ahilerin günümüzdeki temsilcileri esnaf ve sanatkarlar olarak hepimiz bu mirası gelecek nesillere aktarmalıyız. Bu topraklara kimlik veren Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Mevlana, Ahi Evran-ı Veli ve diğer şahsiyetler Anadolu'da medeniyet inşa ederken hep özde insan olmuştur. Böyle bir tarihin mirasçıları olarak bizler 'önce insan' diyoruz."

"ESNAF VE SANATKARIMIZIN 2023 VİZYONU BELİRLENECEK"

Bugün dördüncüsü düzenlenen Esnaf ve Sanatklarlar Şurası'nın temel hedeflerini anlatan Canikli, esnaf ve sanatkarlara yönelik küresel, ulusal ve ekonomik gelişmeleri dikkate alan, bunları esnaf ve sanatkarların bugünü ve gelecek planı ile birleştiren bir strateji geliştirileceğini ve esnaf ve sanatkarın 2023 vizyonunun belirleneceğini belirtti. 2 gün sürecek şurada esnaf ve sanatkarların tüm sorunlarının sistematik bir biçimde ortaya konacağını anlatan Bakan Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esnaf ve sanatkarlarımızın haksız rekabete ve ezici güce karşı mutlaka korunması gerektiğine yürekten inanıyoruz. Toplumumuzun bel kemiğini oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızın omuzlarındaki yükü mümkün olduğu kadar hafifletmeyi en önemli görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Biz 'güçlü esnaf, güçlü ekonominin teminatıdır' diyoruz. 2001 yılı Şubat krizinde bir yazarkasa ile birlikte Başbakanlık'ın beton zeminine çakılan esnaf ve sanatkarlarımızın hayalleri ve ümitleri, 2002 yılı sonunda itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yeniden ayağa kalkmış ve ümitler yeniden yeşermeye başlamıştır."

ESNAF VE SANATKARIN SORUNLARI 5 BAŞLIKTA MASAYA YATIRILACAK

4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda esnaf ve sanatkarın her türlü sorununun 5 başlık altında ele alınacağını belirten Bakan Canikli, bunların "mevzuat", "mesleki eğitim", "kredi, finansman ve teşvik", "vergide sosyal güvenlik" ve "yenilikçilik" olduğunu belirtti. Canikli, 5 ana başlığın altında 33 alt başlıkla esnaf ve sanatkarın sorunlarının masaya yatırılacağını belirtti.

1998 yılında toplanan Esnaf Şurası'nın 16 yıl aradan sonra bugün tekrar toplandığına dikkat çeken Canikli, şuranın bundan böyle her 2 yılda bir toplanacağını kaydetti. Canikli, 67 kişiyle yenilenen yeni genel kurulun Başbakanlık ve bakanlıkların müsteşarları, başkanlık düzeyindeki kurumların başkanları, meslek örgütlerinin, esnaf ve sanatkarların temsilcileri, akademisyenler olmak üzere çok geniş bir yelpazeden oluştuğunu belirtti. Canikli, bugün belirlenecek İcra Kurulu'nun 6 ayda bir toplanacağını ve şurada alınan kararların takipçisi ve uygulayıcısı olacağını söyledi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Nurettin Canikli Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title