Haberler

4 Bin 112 Yaşındaki Porsuk Ağacı Tabiat Anıtı İlan Edildi

ZONGULDAK'ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Gümeli Beldesi'nde tespit edilen 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının bulunduğu 1500 dekarlık alan 'Tabiat Anıtı' ilan edildi.

ZONGULDAK'ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Gümeli Beldesi'nde tespit edilen 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının bulunduğu 1500 dekarlık alan 'Tabiat Anıtı' ilan edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2008 yılında 1987 ve 1164 yaşlarındaki iki porsuk ağacı ile yaşları 300- 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacının bulunduğu 2 bin 500 dekarlık alanı Gümeli Tabiat Anıtı ilan etmişti. Bakanlık, yeni tespit edilen 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının bulunduğu 1500 dekarlık alanı da Gümeli Tabiat Anıtı sınırlarına dahil etti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10'uncu Bölge Müdürlüğü Zonguldak Şube Müdürü Sezgin Örmeci, ağacın bulunduğu 1500 dekar alanın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatı ile 14 Temmuz'da Tabiat Anıtı ilan edildiğini söyledi. Söz konusu ağacın dünyanın bilinen en yaşlı porsuk ağacı olduğunu söyleyen Örmeci, şöyle konuştu:

"Ağacın yaşı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim görevlileri Ercan Oktan ve Murat Yıldız tarafından çevresindeki halkalar sayılarak saptandı. 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacı bilimsel verilere göre 8 bininci yaşını da görebilir. Bize düşen görev ise atalarımızın atalarına şahit olan bu özel ağacın değerini bilip, korumak. Böylece bölgedeki tabiat anıtı alanımız da 4 bin dekara çıkmış oldu."

- Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zonguldak Alaplı Gümeli Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title