Haberler

4 Eski Bakan da Yüce Divan'a Gitmeyecek

Güncelleme:

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylaması yapıldı. 4 ismin de Yüce Divan'a gönderilmemesine karar verildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar için yüce divan oylaması yapıldı. Birleşimi Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı yönetti. Yapılan oylama sonucu eski 4 bakanın Yüce Divan'a gönderilme önerisi AK Parti'nin oylarıyla reddedildi. Oylamanın ardından eski 4 bakan, AK Parti milletvekillerinin tebriklerini kabul etti.

50'DEN FAZLA ÖNERGE

Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamada, Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan hakkında 53 önerge, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler hakkında 52 önerge, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış hakkında 53 önerge, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında 53 adet Yüce Divan'a sevke dair önerge verildi.

276 EVET OYU GEREKİYORDU

Yüce Divan için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 milletvekilinin oyu gerekiyordu. Bakanlar için oylamalar ayrı ayrı ve gizli olarak yapıldı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, nasıl oylama yapılacağını anlattı. Gizli oylamaya Adana ilinden başlandı. Oylamalara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise yurtdışında olduğu için Genel Kurul'a katılmadı. Davutoğlu, oylama için Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a vekalet verdi.

GİZLİ OYLAMA NEDİR?

Milletvekilinin ne yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belirlenemediği ve bu konuda herhangi bir kaydın olmadığı oylama şekli. Gizli oylama, adı okunan üyeye bir zarf ve beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli üç pusulanın verilmesi ve üyenin bunlardan birisini kapalı kabinde zarfa koyması suretiyle yapılır.

OYLAMA SONUÇLARI

ERDOĞAN BAYRAKTAR

Kullanılan oy sayısı : 515

Kabul : 219

Ret : 288

Çekimser : 3

Boş : 3

Geçersiz : 2

EGEMEN BAĞIŞ

Kullanılan oy sayısı : 517

Kabul : 245

Ret : 255

Çekimser : 7

Boş : 6

Geçersiz : 4

MUAMMER GÜLER

Kullanılan oy sayısı : 513

Kabul : 241

Ret : 258

Çekimser : 6

Boş : 4

Geçersiz : 4

ZAFER ÇAĞLAYAN

Kullanılan oy sayısı : 517

Kabul : 242

Ret : 264

Çekimser : 7

Boş : 1

Geçersiz : 3

MECLİS SORUŞTURMA KOMİSYONU'NDA DA YÜCE DİVAN İÇİN RED KARARI ÇIKMIŞTI

Meclis'te AK Parti'nin 312, CHP'nin 127, MHP'nin 52, HDP'nin 27 sandalyesi var. 12 bağımsız milletvekilinin olduğu Meclis'te Demokratik Bölgeler Partisi'nin 1, Elektronik Demokrasi Partisi'nin 1, Demokratik Gelişim Partisi'nin 1, Millet ve Adalet Partisi'nin 1, Anadolu Partisi'nin 1 Milletvekili bulunuyor.

Eski 4 bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nun raporunda "Yüce Divan'a sevk konusunda yeterli şüpheye ulaşılamadığından eski Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesine Komisyonun 5 Ocak 2015 tarihli toplantısında oy çokluğuyla (5'e karşı 9 oyla) karar verilmiştir." deniyor.

HDP'nin üyesini çektiği Meclis Soruşturma Komisyonu'nda, AK Parti'nin 9, CHP'nin 4 ve MHP'nin ise 1 üyesi bulunuyordu.

OY KULLANILAN KUTUDAN 50 LİRA ÇIKTI

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, eski Bakan Erdoğan Bayraktar'la ilgili yapılan oylamanın sayım işlemleri sırasında zarfın içinden 50 lira çıktığını duyurdu. Bu paranın Hazine'ye irad kaydedileceğini belirtti. Bu açıklamanın ardından CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise "Ben koydum parayı, ihtiyaçları vardır diye." dedi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada da Tanal, "Değerli arkadaşlar 50 TL zarfa konulmadı. Oyum geçersiz sayılamaması için kutuyu atıldı. Bu bir demokratik tepkidir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan bazı milletvekillerinin ıskarta kutularına atmaları gereken pullarını yanında taşıdığı gözlendi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Egemen Bağış Çağlayan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (339)

ÇALDIĞINIZ PARALAR NE OLACAKMobil-IOS:

Allah belanızı verecektir.Bu Dünya'nın birde ahireti vardır.Eski bir AKP'li olarak sizi Rabb'ime havale eyorum.Sayın ERDOĞAN ülkemizi getirdiğin durumdan dolayı size Hakkımı helal etmiyorum.Yazıklar olsun.Ailemle beraber MHP diyoruz

121
6
yanıtYanıtla
mertmobilWeb@haberler.com:

Yorumlariniz cok guzel.ama yarin 2015 secimlerinde koyunlar yine bunlara kazandirir.iki paket makarnaya satarlar ulkeyi

32
71
yanıtYanıtla
zimbamobilWeb@haberler.com:

ben akpartiye gönül vermiş birisi olarak bu milletvekillerinin yargılanmasını istiyorum .kesinlikle .

65
17
yanıtYanıtla
um:

yalam söylüyorsun

yanıt3
yanıt0
yesil beyaz:

sen bu 4 bakanın bunca seyden sonra aklanmasından sonra hala akpye gönül vermiş biriyim diyorsan Allah seninde belanı verir insallah ne diyelim beter olursunuz insallah

yanıt5
yanıt0
VATANDAŞŞ:

hiç şaşırmadııııım

69
1
yanıtYanıtla
AK MATİK:

en inatçı lekeleri bile sökerler. kirli çamaşırları olanlar. akp ye müracat

59
2
yanıtYanıtla
HALKIN SESİ:

İŞTE AKP REZİLLİĞİ, PARTİNİZLE NE KADAR ÖVÜNSENİZ AZDIR. ADAMLAR TRİLYONLARI GÖTÜRÜYOR AKLANIYOR. SİMİT ÇALAN ÇOCUĞA HAPİS ÇIKIYOR. BU NE BİÇİM BİR ÜLKE, BU NASIL BİR ADALET, BU NASIL BİR HUKUK YAZIKLAR OLSUN.

52
3
yanıtYanıtla
DEMOKRAT:

körler sağırlar biribirini ağırlar. . .

54
1
yanıtYanıtla
ByMobil-IOS:

Bu oylama ile gelecek secimde Kac koyun bunlars oy verecek bakalim. Ya bakiyorum cevreme 10-15 kisi hepsi akp li ama tahsil yok okul yok, yazma yok. Bu gibileri makarna 5 cuval kömür le uydurup. Türkiyeyi soy

49
2
yanıtYanıtla
Tüm 339 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title