Haberler

4. Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Üçlü Toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Azerbaycan ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Azerbaycan ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve bu konudaki güçlü desteğini yinelediğini söyledi.

Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Dışişleri Bakanları Üçlü Zirvesi Dördüncü Toplantısı, Kars'taki Devlet Su İşleri (DSİ) sosyal tesislerinde düzenlendi. Zirveye katılan Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, mevkidaşlarıyla verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydederek taraflar arasında çok boyutlu ilişkilerin bulunduğunu belirtti. Toplantıda, geçmişte alınan kararların gözden geçirildiğini aktaran Çavuşoğlu, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı gibi projelerin değerlendirildiğini ve bu projelere verilen önemin teyit edildiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirdik. Benzer görüşte olduğumuzu gördük. Bölgedeki ihtilafların toprak bütünlüğü temelinde barışçıl çözüme kavuşturulmasının önemini vurguladık."

Mevcut sorunlardan dolayı Ermenistan'ın mekanizma dışında kaldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Ermenistan'ın da komşu sınırlarına saygı duyarak aramızda yer almasıdır temennimiz. Böylece eksik halka tamamlanmış olur" dedi.

Çavuşoğlu, "İnsan Haklarının Korunması Günü" dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, insan haklarının korunmasının, Türk dış politikasının ana prensiplerinden biri olduğunu vurguladı.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Beruçaşvili de Kars'ta olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gelecek yıl 5. toplantıyı kendi ülkesinde yapacaklarını ifade eden Beruçaşvili, ortaklıkları birçok alanda geliştirmek konusunda kararlı olduklarını belirtti. Bu yıl işbirliğini ciddi şekilde ilerlettiklerini ve aynı zamanda üçlü ilişkileri yeni bir seviyeye getirdiklerinin altını çizen Beruçaşvili, bugün Kars Bildirisi'ni imzalayarak ekonomik ve siyasi konularda görüşlerini belirtmek istediklerini ve stratejik ortaklıklarını ortaya koyduklarını kaydetti.

Beruçaşvili, ulaşım ve enerji konusunda projelerin, güney Kars koridorunun, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi'nin zamanında bitmesi için desteklerini sunduklarını ve sürdüreceklerini söyledi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Beruçaşvili, şöyle devam etti:

"Bugünkü toplantı uluslararası barış konusunda bölgemizdeki tehditlere karşı çok büyük bir fırsattı. Gürcistan'ın işgal altında olan bölgeleri var. Rusya 24 Kasım'da bir kez daha uluslararası anlaşmayı ihlal etti. Abhazya bölgesinde kendi ekonomik sosyal ve hukuki sistemini uygulamaya çalışıyor. Bu Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne karşı atılmış bir adımdır. Bu konuyu daha da kötüleştirecek olan Güney Osetya ile yapılacak anlaşmadır. Rusya'nın hırslı planları söz konusu. Uluslararası toplumun Rusya'yı kınaması gerekmektedir."

Üç ülkenin karşılaşılan zorluklarla ilgili birlikte çalıştığını dile getiren konuk bakan, "Şunun da farkındayız, uluslararası güvenlik uluslararası hukukun hükümlerine uyularak sağlanabilir" diye konuştu.

Ortak bildiride var olan çatışmaların barışa, istikrara ve ekonomik kalkınmaya büyük bir tehdit oluşturduğunu ve ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyan adımların atılması gerektiğini belirttiklerinin altını çizen Beruçaşvili, "Umuyoruz üç ayaklı diyaloğumuz çok daha olumlu sonuçlara yol açar. Bu noktada bakanlara ülkemizin toprak bütünlüğünü destekledikleri için çok teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan Gürcistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title