Haberler

4,5g İhalesinin Sonucu Taraflara Tebliğ Edildi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G ihalesiyle kamunun kasasına girecek 3 milyar 960 milyon avro için, "Bu rakam Türk Telekom'un devlet hisselerinin özelleştirme bedelinden sonra ulaşılan en yüksek rakamdır" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G ihalesiyle kamunun kasasına girecek 3 milyar 960 milyon avro için, "Bu rakam Türk Telekom'un devlet hisselerinin özelleştirme bedelinden sonra ulaşılan en yüksek rakamdır" dedi.

Sayan, BTK İstanbul Bölge Müdürlüğünde düzenlenen törenle, kamuoyunda 4,5G İhalesi olarak bilinen yetkilendirme ihalesinin sonuçlarını taraflara tebliğ etti.

İhale sürecini değerlendiren Sayan, ihalede Türkiye'nin üç mobil operatörü Turkcell, Avea ve Vodafone arasında centilmence ve adeta kıran kırana bir rekabet yaşandığını söyledi.

BTK olarak 390.4 MHz'lik frekanslar için 2,3 milyar avro muhammen bedel ile çıkılan ihalede 365,4 MHz frekans için 3 milyar 359 milyon avro teklif verildiğini anımsatan Sayan, "Verilen tekliflerle KDV ile birlikte 3 milyar 960 milyon avroya  ulaşıldı. Bu ihale sektöre ilişkin son on yılın en büyük ihalesi olmasının yanı sıra ulaşılan rakam ayrıca Türk Telekom'un devlet hisselerinin özelleştirme bedelinden sonra ulaşılan en yüksek rakamdır" ifadelerini kullandı.

Sayan, Turkcell'in 8 pakette KDV dahil toplam 1 milyar 915 milyon 682 bin 896 avro, Avea'nın 5 pakette toplam 1 milyar 126 milyon 520 bin 159 avro, Vodafone'un da 5 paket için toplam 918 milyon 9 bin 862 avro rakam teklif ettiğini hatırlattı.

Türk Lirası olarak ifade edildiğinde ihalede ulaşılan değerin 13,2 milyar lira olduğunu aktaran Sayan, "Günümüze kadar büyük bir kısmı kullanılmayan bu frekanslar için 14 yıl boyunca 3 işletmeci her gün başına 2,6 milyon lira bedel ödeyecek ve bu şekilde belirlenen muhammen bedelin 1,5 katına da ulaşılmış oldu" dedi.

Kurul tarafından onaylanan IMT Yetkilendirme İhalesini taraflara tebliğ etmekten gurur duyduğunu belirten Sayan, nisanda hizmete sunulacak 4,5G hizmetine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bundan sonraki süreçte ihaleyi kazanan işletmecilere, ihale bedeline ilişkin gerekli ödemeleri yapmalarının ardından 30 Nisan 2029 tarihine kadar geçerli olacak şekilde yetki belgeleri verilecektir. Ayrıca şartname gereği 2G ve 3G imtiyaz sözleşmelerinde de gerekli tadilatlar yapılacaktır."

Törende, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, Sayan ile beraber tutanakları imzaladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk Telekom Avea Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title