Haberler

4,5G İhalesinde, 800, 900, 1800, 2100, 2600 Mhz Frekansları Sahiplerini Buldu

Güncelleme:

4,5G ihalesinde 800, 900, 1800, 2100, 2600 mhz frekansalra için ihaleler yapıldı. Turkcell, Avea ve Vodefone frekanslardaki bantları aralarında paylaştı.

Kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesi Ankara'da yapılıyor. Teklif zarflarının açılmasının ardından Turkcell, Avea ve Vodefone'un evraklarının tam olduğu görüldü. Netgsm ise teklif vermedi.

800 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR

A1 paketinin satışı için yapılan ihalede Vodafone 390,1 milyon euro ile A1 paketi ihalesini kazandı. A2 paketi 380 milyon euro ile Avea'nın oldu. A3 paketini ise Turkcell 372,9 milyon euro teklif vererek aldı.

900 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR

B1 paketi için tek teklif geldi. Avea 216,8 milyon euro ile bu paketi kazandı. B2 paketinde Turkcell ve Vodafone'un teklifleri aynı olduğu için kazanan kurayla belirlendi. Kura sonucu bu paketi 39,9 milyon euroluk teklifiyle Vodafone kazandı. B3 paketini Turkcell 39,9 milyon euro teklifiyle kazandı. İkinci pakette 296,6 milyon euroluk satış yapıldı.

1800 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR

C1 paketi için Turkcell ve Vodafone teklif verdi. İki firma arasında kıyasıya yaşanan açık artırmada Turkcell'in 380 milyon euroluk teklifi sonrası Vodafone mola aldı. İhaleyi 430 milyon euroya Turkcell kazandı. C2 paketi için Vodafone ve Avea'dan teklif geldi. Açık artırma sonunda ihaleyi 310 milyon euroyla Avea kazandı. C3 paketini 95,1 milyon euroluk teklifiyle Vodafone aldı. C paketi için 835,1 milyon euroluk teklif yapıldı.

2100 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR

D1 paketi için üç firma teklif verdil. Teklifler sonrası üç firma da açık artırmaya katıldı. Açık artırma sonucunda paketi 160 milyon euroya Turkcell kazandı. D2 paketi için en yüksek teklifi 188 milyon euro ile Turkcell verdi. D3 paketini 35,66 milyon euro ile tek teklifi veren Turkcell kazandı. D paketi için 383,6 milyon euro teklif edildi. Böylece ihaledeki toplam teklif tutarı 3 milyar euroyu aştı.

2600 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR

E1 paketini 384 milyon euro ile Turkcell kazandı. E2 paketinde en yüksek teklifi 240 milyon euro ile Vodafone verdi. E3 paketini 25,86 milyon euro ile Avea kazandı. E4 paketi ihalesi şartname gereği mevcut operatörler dışında katılımcı olmadığı için yapılmadı. F1 paketini 22 milyon euroya Avea kazandı. F2 paketi için en yüksek teklifi 12,9 milyon euro ile Vodafone verdi.
3,3 MİLYAR EUROLUK SATIŞ

BTK, 4,5G ihalesinde toplam KDV hariç 3 milyar 358 milyon euroluk satış yapıldığını açıkladı. Daha önce asgari satış tutarı 2,3 milyar euro olarak belirtilmişti. 18 paketin satıldığı ihalede E4 ve F4 paketlerinin satışı yapılmadı. 18 ihalenin 8′ini Turkcell, 5′ini Vodafone, 5′ini de Avea kazandı. İhale sonucunda Turkcell 1,62 milyar euro, Vodafone 777.9 milyar euro, Avea ise 954,6 milyon euro ödeyecek.

20 FREKANS İÇİN SATIŞ

İhalede, 5 frekans bandında, her bir frekans paketi için belirlenen asgari değerler üzerinden 20 frekans için satışlar gerçekleştirilecek. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketinin asgari değer toplamı KDV hariç yaklaşık 2,3 milyar euro olacak.

SATILAN FREKANSLAR

İhaleye çıkılan frekanslara ilişkin asgari değerler şöyle:

KAZANAN KAPSAMA ALANI SORUNU ÇÖZUYOR

Uzmanlara göre 800 mhz ihalesini kazanan firma, kapsama alanı problemini neredeyse tamamen çözmüş sayılıyor.

"İHALE İPTAL EDİLMELİ"

Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, IMT - Advanced (4,5G) yetkilendirme ihalesinin iptal edilmesi gerektiğini öne sürerek, "Mahkemeye müracaatlarımızı yaptık, süreç devam ediyor" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan 4,5G yetkilendirme ihalesinde, Netgsm teklif vermeyerek, ihaleye katılmaya hak kazanamadı. İhalenin yapıldığı salondan ayrılırken basın mensuplarına açıklamada bulunan Öcal, söz konusu ihaleye ait şartnamenin hukuka uygun olmadığını savundu.

ERDOĞAN'I SAVUNDU

Öcal, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahalesi yerindedir. Bu ihale mutlaka iptal edilmelidir. Herkesin yarışmaya katılabileceği bir şartname hazırlanarak tekrar çıkılmalıdır. Türkiye'ye 4'üncü, 5'inci GSM firmaları gelerek tüketicinin korunması sağlanmalıdır. Mahkemeye müracaatlarımızı yaptık, süreç devam ediyor" diye konuştu.

GAZETECİLER DIŞARI ÇIKARILDI

4G'den 4,5G'ye dönüşen 2,3 milyar euroluk ihalede muhalif basına akreditasyon uygulandı. Televizyonların bile canlı yayınladığı ihaleye bazı gazeteciler, "yerimiz dar" denilerek alınmadı.

MUHABİRLER İÇERİ ALINMADI

Akreditasyon uygulamasını, ihaleyi düzenleyen ve bağımsız üst kurul olarak görev yapması gereken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptı. İhaleyi izlemek üzere bina önüne gelen Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı muhabirleri içeri alınmadı.

YERİMİZ DAR SAVUNMASI

BTK iletişim yetkilileri, toplantı duyurusunu tüm medya kuruluşlarına gönderdiklerini, buralardan gelen geri dönüşler ve bildirilen isimler doğrultusunda gazetecileri salona aldıklarını söylediler. Yetkililer, salonun dar olması nedeniyle de ilk gelen gazetecileri içeri alabildiklerini iddia ettiler. Ancak, bildirimin muhalif medyaya gitmediği anlaşıldı.

İHALEYE DAVET EDİLMEDİLER

Zaman ve Cihan Ajansı'nın yanı sıra Bugün Gazetesi'ne de BTK'dan toplantıya ilişkin bildirim ve davet yapılmadı. Aynı şekilde Sözcü Gazetesi de 4,5G ihalesine çağrılmadı, yer darlığına ilişkin uyarı yapılmadı. Sözcü Gazetesi muhabirinin telefonla yaptığı toplantıya katılma talebi de "Buraya gelseniz de sizi içeri alamayız. Yerimiz doldu" denilerek geri çevrildi.

BAZI MUHABİRLERE YER AÇILDI

Muhalif gazetelerin muhabirleri yer yokluğu gerekçesiyle kapıdan geri çevrilirken hükümete yakın olduğu idida edilen medya kuruluşlarının muhabirlerine yer açıldı. Bu muhabirler ziyaretçi kartı verilerek salona girmeleri sağlandı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Adem Öcal Avea Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500

Yorumlar (8)

Cemal:

3G. . . . 4G. . . . . 4. 5G hojtur. . . ama benana,

3
3
yanıtYanıtla
karaelmas:

Halkini musteri gibi goren beyinler yine kapitalizme peskes cektiler bizi...

2
1
yanıtYanıtla
nedim:

4. 5 G ne ki. . . . 5 olamamış.

2
0
yanıtYanıtla
ONUR:

KRALSIN VADAFONE YİNE SEN LİDERSİN

1
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

en hizli VADAFONE :)

1
0
yanıtYanıtla
Kod Mobil-IOS:

Bune 4g duyelım işte tayıp istemedıye dıyemecek mıyız tm dıktatör bu tayıp burdan bellı uluyor

0
0
yanıtYanıtla
Aptal PiyonlarMobil-ANDROID:

la bunden ne anlamaliyiz.frekens,band onuda bırak 4,5 yerine zorlayaydınızda 5 oluverseydi iyiydi.5 olunca nolucaksa artık.La biri bizi aydınlatsın.Kafam almadı

0
0
yanıtYanıtla
ugur:

Adamlar milyar eoro para harcıyor sonra tarife yapıyorlar 500dk 1gb internet diye. Onada 40 tl para istiyorlar. 1 gb internet nedirya . Bu zamanda insanların dişinin kovuguna yetmez. 2 video izlesen dolar. Koy şöle 500dk 20 gb internet 40 tl diye. Ozaman diyim ki şimdi oldu

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title