Haberler

4.5G İçin Kurulacak Baz İstasyonlarında Ruhsat Krizi

Güncelleme:

4.5G'nin devreye girmesine 7 hafta kala belediyelerin baz istasyonlarının kurulacağı alana ruhsat istemesi altyapı sıkıntısına sebep oldu.

Nisan ayının ilk günü hizmete girmesi planlanan 4.5G'de geri sayım başlarken, sistemin altyapısını oluşturan ve sayılarının artması planlanan baz istasyonları konusunda kriz yaşanıyor. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) bulunan baz istasyonlarıyla ilgili yetkiyi iptal etmesi üzerine mevzuatta boşluk meydana geldi. Belediyeler, baz istasyonlarını bağımsız bir bina gibi kabul edip ruhsat istemeye başladı. Yer seçim belgesi düzenleme yetkisi de alan belediyelerin, baz istasyonlarının kurulumu için GSM operatörlerinden çok yüksek kira bedelleri istedikleri bildirildi.

TARİFE BELİRLENECEK

Sorunun çözümü için Ulaştırma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları'nın ayrı ayrı düzenlemeler yapması gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın, baz istasyonu yer seçim belgesi ücret tarifelerini belirlemesi bekleniyor.
Baz istasyonu kira bedelleri için bakanlığın, Maliye Bakanlığı ile Sayıştay'dan görüş beklediği öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da baz istasyonlarının kurulumundaki ruhsat sorununu çözmesi bekleniyor. Bu konuda bakanlığın bir imar yönetmeliği hazırladığı ve uygulamaya standart getireceği öğrenildi. Yönetmelik değişikliğiyle baz istasyonları için ruhsat almak gerekmeyecek.
Teknoloji Bilgilendirme Platformu (TBP) Başkanı Serhat Özeren bilgi toplumuna ulaşmak için baz istasyonları ve fiber altyapının desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İZİN YETKİSİ MERKEZE GEÇECEK

Baz istasyonu izin yetkisinin il belediyeleri ya da valiliklere verilmesi öngörülüyor. BTK'dan sertifika, mülkiyet sahiplerinden onay alınacak.

AKK YÜKSELECEK

Öte yandan BTK, 2016 İş Planı'nda internet aboneliklerinde ''Adil Kullanım Kotası''nı da artırmayı gündemine aldı. Adil Kullanım Kotası, ortalama 50 cigabayt seviyelerinde bulunuyor.

BTK BAŞKANI ÖMER FATİH SAYAN: BAZ İSTASYONU RANTI YARATILIYOR

Baz istasyonlarının ayrı bir yapı olarak görülmesi nedeniyle operatörler çok zorluk çekiyor. Belediyeler arasında uygulama farklılıklarının giderilmesini istiyoruz. Belediyelerin istediği yer gösterme belgesi ile baz istasyonlarında bir rant yaratıldı. Bazı belediyeler tarafından bu hizmetler için çok yüksek bedeller isteniyor.

TBP BAŞKANI SERHAT ÖZEREN: BİLGİ TOPLUMU İÇİN ZİHNİYET DEĞİŞMELİ

Mobil iletişimin kalitesi için baz istasyonlarının kurulum ve yaygınlaşması önemli. Dünyada endüstri 4.0'ın konuşulduğu bir ortamda bu konuda zihniyet değişimi gerekiyor. Yerel yönetimler de teknoloji kullanarak verimliliklerini artırıyor. Bilgi toplumuna ancak bu şekilde ulaşabiliriz.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Anayasa Mahkemesi Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (3)

hahaMobil-IOS:

ÖNCE AÇ KARNINIIZI DOYURSANIZ HEE AÇ TÜRKOLAR HAYATINIZ KREDİ KARTI ÜZERİNE KURULU

1
14
yanıtYanıtla
ADANALI-ERDEM:

Tam sopaliksin varya

yanıt2
yanıt0
GERÇEK ÜLKÜCÜ:

Koutlara yakın baz istasyonuna izin veren belediyelere mani olalım arkadaşlar. . Başakşehirde Evlerin dibinde kaçtane baz istasyonu var. . . Belediyeden izinli kurmuşlar. .

2
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title