Haberler

"35 İzmir 35 Proje"Nin 1. Yıldönümü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'deki Alsancak Stadı tartışmalarına ilişkin olarak, (Alsancak Stadı'nı yıktırmam) gibi kuru sıkı laflar var.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'deki Alsancak Stadı tartışmalarına ilişkin olarak, (Alsancak Stadı'nı yıktırmam) gibi kuru sıkı laflar var. Yıktırmam diyorlar, ama kendi yıkılacak bakıma ihtiyacı var" dedi.

Binali Yıldırım, geçen yıl yapılan milletvekilliği genel seçimleri öncesinde İzmir'de açıkladığı "35 İzmir 35 Proje"sinin 1. yıldönümü dolayısıyla İzmir Hilton Otelinde düzenlediği sunumla yatırım projelerinde gelinen nokta hakkında bilgi verdi.

AK Parti olarak, İzmir'e 1 yıl boyunca verdikleri hizmet konusunda rapor vermek istediklerini dile getiren Yıldırım, Körfez Geçiş ve otoyollara ilişkin çalışmanın sürdüğünü, hedeflerinin 2013 yılının sonunda Konak Tünelleri'ni tamamlamak olduğunu belirtti.

Otoyol çalışmaları kapsamında İzmir-Aydın Otoyolu'nu Denizli'ye, oradan Antalya'ya uzatmayı hedeflediklerini kaydeden Binali Yıldırım, şöyle konuştu:

"İzmir Çevre Yolu ve Aydın'a kadar olan kesimi geçtiğimiz yıllarda tamamlamıştık. Diğer kısımlarda da proje çalışmaları devam ediyor. Projeler etüt çalışmaları tamamlandıktan sonra bu kesimi de yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştireceğiz.

İzmir- İstanbul Otoyolu başladı. Şu anda köprü projeleri bitti. Rüzgar ve deprem testleri yapıldı. Köprü ayaklarının oturacağı temeller bu yıl içinde hazırlanmaya başlayacak. Bu köprü Avrupa'nın en uzun köprüsü olacak. Ayaklar denizin dibine sabit değil, hareketli yapı olarak inşa edilecek. Her türlü rüzgar, deprem hareketlerine göre gerekli proje çalışmaları tamamlanmış durumda. Kulelerin inşa edileceği havuz yapılıyor. Bir yandan da Gebze'den İstanbul'a yol çalışmaları devam ediyor. Aynı zamanda Manisa istikametine çalışmalar devam ediyor."

Yıldırım, hazırladıkları proje ile İstanbul-İzmir arasındaki yolculuğu 3-3,5 saate indirmeyi hedeflediklerini belirterek, proje ile Türkiye'nin kuzeyini, güneyini ve batısını birbirine bağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

-YHT çalışmaları-

Yüksek Hızlı Tren (YHT) çalışmaları kapsamında öncelikli olarak İzmir-Ankara YHT hattı projesini ele aldıklarını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ankara tarafının demiryolu ile İstanbul tarafının otoyolu projeleri var. İlk adımda bunları gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki günlerde inşaatına başlayacağız. Afyon, Uşak, Manisa hatlarının ihalesi de bu yıl sonuna kadar yapılacak. İşi iki safhada gerçekleştiriyoruz. Altyapıyı önce yapıyoruz. Üst yapıyı daha sonra ihale ediyoruz. Bunun sebebi de 5 milyar lira civarındaki bu projeyi hiç bir Türk firması alamıyor. Amacımız sadece İzmir'i birbirine bağlamak değil, aynı zamanda yüksek hızlı tren hattı yapma tecrübemizi artırmak."

Yıldırım, ulaşım projeleri ile İzmir'den yola çıkan birinin, Ankara ve İstanbul'da işlerini hallettikten sonra aynı gün İzmir'e dönebilmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Metro konusunda belediyenin devam eden çalışmalarının olduğunu, buna talep üzerine bakanlık olarak buna katkı sağlayacaklarını ifade eden Yıldırım, "(Yerel yönetim yapamıyorsa biz yapmaya hazırız) dedik. İlk uygulamayı Ankara'da yaptık, projeyi devraldık. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro konusunda Fahrettin Altay ve Narlıdere ile Şirinyer-Buca arasındaki hat konusunda yazılı talebi var. Dokuz Eylül Kampüsü'ne kadar olan hattı da Üçyol'dan değil, belki Şirinyer'den alacağız" dedi.

-Körfez Dönüşüm Projesi ve diğerleri-

Körfez Dönüşüm Projesi, İzmir Limanı Rehabilitasyonu ve Körfez Dönüşüm Projesi'nde de çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldırım, Kuzey Ege Limanı Projesi'nde 15 Mayıs 2011'de temel attıklarını, projede üstyapı çalışmalarına ise 2013'te başlanacağını kaydetti.

Yıldırım, İzmir'de kruvaziyer limanı çalışmalarını ise kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, bunun için kapsamlı çalışma gerçekleştirdiklerini, ihale ilanının 22 Mayıs tarihinde yayımlandığını ve son teklif verme tarihinin 7 Eylül 2012 olarak belirlendiğini söyledi.

İzmir'i Akdeniz'de kruvaziyer turizm konusunda rakipsiz bir destinasyon haline getirmek istediklerini dile getiren Yıldırım, Urla, Çeşme, İnciraltı, Karşıyaka, Bayraklı, Şakran, Yeni Foça, Çeşme, Şifne, Seferihisar, Ürkmez'e de yat limanı yapmak istediklerini, ancak çeşitli sorunlar engellemelerle karşılaşmaktan yakındı.

Yıldırım, "Burada bizi üzüyorlar. Biz çok yoruluyoruz. Ama İzmir'in daha fazla zaman kaybetmesine izin vermeyeceğiz. Her şeyi benim sırtıma yüklemeyin. Herkes sesini yükseltsin. Vara yoka, tribünlere mesaj vermek için değil. Haklı olduğumuz konularda İzmir'in ayağa kalkmasını istiyorum. Benim İzmir'den en büyük beklentim budur. İzmir zaman kaybetmekten illallah etmiş" diye konuştu.

Kemalpaşa'da bir lojistik merkezi yapmak istediklerini ifade eden Yıldırım, bu konuda yatırımcılardan da destek beklediklerini söyledi.

Yıldırım, İzmir'de şehir yenileme projeleri konusunun siyasi malzeme yapıldığını, oysa bu meselenin siyaset üstü ele alınması gerektiğini dile getirerek, "Yasalar engel oluyor denildi. İzmir kentsel dönüşümü için özel yasa çıkardık" dedi.

"Tıpkent Projesi" kapsamında Bayraklı Şehir Hastanesi'ni hayata geçirmek istediklerini söyleyen Yıldırım, ilk projede yapılması planlanan bin 600 yatak sayısını 2 bine çıkaracaklarını söyledi.

Yıldırım, Efes Antik Limanı için kazı çalışmalarına ilişkin olarak da kazıların sürdüğünü, bu aşamada bulunan tarihi eserler nedeniyle kazı sürecinin, İstanbul'daki benzer bir projede olduğu gibi uzamasından endişe ettiğini söyledi.

-Olimpik stadyumlar-

"Alsancak Stadı'nın yıkılarak yerine alışveriş merkezi yapılmak istendiğine" ilişkin tartışmalara da değinen Yıldırım, "(Alsancak Stadı'nı yıktırmam) gibi kuru sıkı laflar var. Yıktırmam diyorlar, ama kendi yıkılacak bakıma ihtiyacı var. Kısa vadede Örnekköy'e bir stadyum yapacağız" dedi.

Yıldırım, kentte kültür merkezleri ve restorasyonlar projelerini de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerin ortaklaşa yürüttüğünü, bu çerçevede Ödemiş Kültür Merkezi'nin tamamlandığını ve belediyeye devredildiğini hatırlattı.

EXPO 2020 organizasyonunun İzmir'e kazandırılması için de her türlü yasal düzenlemeyi yaptıklarını belirten Yıldırım, "İzmir'in ufak tefek konuları önemsememesi ve milliyetçi bir tutum takınmasını istiyoruz" dedi.

-AK Parti İl Kongresi-

Yıldırım, toplantı sonunda basın mensuplarının AK Parti İl Başkanlığı Kongresi sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili sorusu üzerine, "AK Parti İzmir'e yakışır bir kongre gerçekleştirdi. Kimse buna gölge düşüremez" dedi.

Bu konu hakkında kongrede delegelerin büyük çoğunluğunun oyunu almasına karşın İl Seçim Kurulu'na yapılan itiraz üzerine mazbatasını alamayan Ömer Cihat Akay'ın da Yüksek Seçim Kurulu'na itirazda başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, gelişmeleri beklediklerini dile getirdi.

Muhabir: Efsun Yılmaz / Ufuk Kırabalı

Yayıncı: Hamdi Ateş - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Binali Yıldırım Alsancak Stadı İstanbul Ak Parti Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title