Haberler

34 Ay Hapse 'Pardon' ve 56 Bin Lira Tazminat

Güncelleme:

İzmir'de, adam öldürme ve gasp iddiasıyla yargılanarak 34 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat eden Oktay Konaksever'in tazminat davası sonuçlandı.

İzmir'de 7 yıl önce, animatör Tolga Özserbest'i oturduğu apartmanın girişinde bıçaklayarak öldürdüğü ve cep telefonunu gasp ettiği iddiasıyla yargılanan, Ferhan Şensoy'un, 'Pardon' filmindeki gibi 34 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat eden Oktay Konaksever'in açtığı tazminat davası sonuçlandı.

Oktay Konaksever, avukatı Yalçın Yılmaz aracılığıyla 500 bin lirası manevi, 100 bin lirası maddi toplam 600 bin lira tazminat istemiyle dava açtı. Oktay Konaksever'e hayatından çalınan 34 aya karşılık mahkeme, yasal faizi hariç 40 bini manevi, 16 bin TL'si maddi toplam 56 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Avukat Yalçın Yılmaz, verilen tazminatın az olduğunu belirtip, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacağını söyledi.

POLİSTE KAYDI VAR DİYE

Adaletin yeni bir 'Pardon' demesine neden olan olay 2006 yılı Kasım ayında İzmir'de yaşandı. 32 yaşındaki Tolga Özserbest, Mithatpaşa Caddesi 1197 numaradaki Mutluluk Apartmanı merdiven girişinde bıçaklanarak öldürüldü.

Tatil beldelerindeki otellerde animasyon şefliği yapan Tolga Özserbest'in, cep telefonunun da alındığı saptandı. Soruşturmada, iki kişinin cep telefonunu bir işyeri sahibine sattığı anlaşıldı. Cep telefonunu alan kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda, yaralama suçundan poliste kaydı bulunan 26 yaşındaki Oktay Konaksever ile kardeşi 25 yaşındaki B.K. gözaltına alındı. Suçlamayı kabul etmeyen kardeşlerden B.K. savcılıkça serbest bırakılırken, Oktay Konaksever tutuklandı.

27.5 YIL HAPSE ÇARPTIRILDI

İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, adam öldürmekten ömür boyu, hırsızlık suçundan da 5 yıl hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan Oktay Konaksever, yargılama boyunca suçlamayı reddetti. İşyeri sahibi de tam teşhiste bulunamadı. Savcı delil yetersizliğinden beraatine karar verilmesini istedi. Ancak, mahkeme heyeti, sanığı 'Adam öldürmek' suçundan 25 yıl, hırsızlıktan da 2.5 yıl olmak üzere toplam 27.5 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Oktay Konaksever'in avukatı Yalçın Yılmaz, duruşmalarda müvekilinin suçsuz olduğuna dair belgeleri sunmasına rağmen dikkate alınmadığını belirtip, kararın temyizi için Yargıtay'a başvurdu.

34 AY SONRA GELEN 'PARDON'

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, 34 ay cezaevinde kalan Oktay Konaksever'in beraatini istedi. Bunun üzerine Konaksever 2011 yılında tahliye edildi. 2012 yılında yeniden görülen davada, tutuksuz sanık Konaksever'in beraatine karar verildi. Ancak Yargıtay, ölenin babasının duruşmaya çağırılıp, şikayetçi olup olmadığının yeniden sorulmasını istedi. Ölen Tolga Özserbest'in babası davaya gelip, müdahil oldu.

Beraat kararı ardından, 34 ay boyunca 'katil' damgasıyla yaşayan Oktay Konaksever, Tolga Özserbest'in annesi Hülya Sarısoy'un yanına gidip elini öptü. Konaksever, acılı anne Sarısoy'a sarılıp, "Sizin oğlunuz olabilir miyim?" diye sordu. Anne Hülya Sarısoy da olayın başından beri oğlunu öldürmediğine inandığı Oktay Konaksever'e, "Bundan böyle sen benim oğlumsun. Bugünden itibaren yeni bir oğlum oldu. İlk duruşmadan itibaren Oktay'ın suçsuz olduğuna inandım. Gerçek katillerin bulunmasını istedim ama beni de dinlemediler" diyerek gözyaşı döktü. Oktay Konaksever, cezaevinden çıktıktan kısa bir süre sonra, sevdiği genç kızla evlendi, bir çocukları oldu.

TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Konaksever'in avukatı Yalçın Yılmaz beraat kararının ardından, "Mahkemeye 'Pardon' filminin gerçek olacağını, müvekilimin suçsuz olduğunu söyledim. Ama mahkemeyi buna bir türlü inandıramadım. Savcı, benim delillerim karşısında son 5 duruşmada tahliye, ardından en son duruşmada beraat istedi. Gerçek katil bugüne kadar yakalanabilirdi. Geç de olsa müvekilimin suçsuz olduğu ortaya çıktı. 'Pardon', böyle kalmayacak. Müvekkilimin özgürlüğünden çalınan 34 ayı için 600 bin lira tazminat istemiyle Maliye Hazinesi'ne dava açtım" dedi.

MAHKEME 56 BİN LİRA VERDİ

İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kısa süre önce görülen tazminat davasına Oktay Konaksever'in avukatı Yalçın Yılmaz ile hazine avukatı katıldı.

Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür, Oktay Konaksever'e yasal faizi hariç 40 bin lirası manevi, 16 bin lirası maddi toplam 56 bin lira tazminat ödenmesine karar verip, davayı bitirdi.

"KARARI TEMYİZ EDECEĞİM"

Oktay Konaksever'in avukatı Yalçın Yılmaz, verilen tazminatın, müvekkilinin hayatından çalınan 34 aylık özgürlüğüne karşı çok az olduğunu söyledi. Yılmaz, şunları söyledi:

"Bir insanın hayatı bu kadar ucuz olmaz. Önce toplum karşısında katil damgasını vur, 34 ay sonra 'pardon' deyip beraat kararı ver. Müvekkilimin ne acılar çektiğini bir o bir de ben bilirim. Hiç alışık olmadığı bir ortamda, 34 ay boyunca kaldı. Psikolojisi bozuldu. Gençliği çalındı. Evlendiği eşini isteyince, ilk önce katil diye babası vermedi. Ancak, beraat edince verdi. Aynı parayı biz kararı verenlere verelim, aynı esareti kendileri yaşayabilir mi? Kararı temyiz edeceğim. Ardından da Anayasa Mahkemesi'ne ve AİHM'e taşıyacağım."

"ÇALINAN GÜNLERİMİN BEDELİ BU DEĞİL"

Oktay Konaksever, 34 ay boyunca katil damgasıyla yaşadığını belirtirken, tazminat kararının ardından DHA muhabirine şunları anlattı:

"Ben masum olduğumu biliyordum ama bunu kimseye anlatamıyordum. Çok kötü durumlarda kaldım. Geceleri hep geleceğimin ne kadar kötü olduğunu düşündüm. Cinayetin gerçek faillerinin yakalanması ve suçsuzluğumun anlaşılması için dua ettim. Allah düşmanımı oraya düşürmesin. Adaletin elbet bir gün tecelli edeceğine inandım. O gün de geldi. Ama yüreğim hala buruk. Çünkü asıl katiller dışarıda dolaşıyor. Onlar yakalanmadıkça ben de rahat uyuyamayacağım. Bir insanın hayatı bu kadar ucuz mu? Deliller toplanmadan bir insana nasıl katil damgası vurursunuz. Polis, dosyayı kapatmak için suçu benim üzerime yıktı. Benim hayatım mahvoldu. Verilen tazminat benim çalınan yıllarımı geri getirecem mi? Katil damgasını alnımdan kim silecek? Çalınan günlerimin bedeli bu değil." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ferhan Şensoy Yargıtay İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title