Haberler

31. İsedak Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rejimin (Esed rejimi) bölgede yaşayan kardeşlerimize yönelik saldırıları karşısında sınırın her iki yanında da insani yardım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rejimin (Esed rejimi) bölgede yaşayan kardeşlerimize yönelik saldırıları karşısında sınırın her iki yanında da insani yardım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ülkemize yönelik yeni bir göç dalgasının önüne geçmek için gerekli tedbirleri almakta kararlıyız. Suriye halkının huzuru ve güveni için üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Bakanlar Oturumu'nun açılışında, davetlilere hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, samimi olunması, kimsenin kimseyi aldatmaması gerektiğini belirterek, devlet terörü estiren bir kişinin yanında olmanın, zulme rızanın zulüm anlamına geldiğini, Müslümanın elinden ve dilinden diğer Müslümanların emin olduğunu söyledi.

Her türlü terör örgütüne ve devlet terörü uygulayan Esed rejimine karşı olduklarını ifade eden Erdoğan, rejimin bölgede Türkiye'nin kardeşlerine yönelik saldırıları karşısında sınırın her iki yanında insani yardım faaliyetlerinin sürdürüleceğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasının önüne geçmek için gerekli tedbirleri almakta kararlı olduklarını vurgulayarak, Suriye halkının güvenliği ve huzuru için üzerlerine düşenleri yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Tüm bu sebepler ve küresel gündemi işgal eden diğer konular nedeniyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin elini taşın altına koyması gerektiğine işaret eden Erdoğan, BM sürdürülebilir kalkınma planlarının tayininde bazı üye ülkelerin etkin rol aldığını, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, yoksullukla mücadele, kapsayıcı büyüme, enerjiye erişim ve gelir adaletine kadar çok kapsamlı hedefler ortaya koyduklarını söyledi.

"Dikleşmeden dik durmalıyız, Müslümana yakışan budur"

Erdoğan, İİT üye ülkeleri bakanlarının 31'inci İSEDAK toplantılarında sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin başarıyla uygulanması ve takibi için önemli kararlar alacağına inandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Belirlenen hedeflere ulaşılması bakımından çok önemli bulduğum bazı hususları şu şekilde ifade etmek istiyorum; siyasi irademizi etkin bir şekilde ortaya koymalıyız. Dikleşmeden dik durmalıyız, Müslümana yakışan budur. Uygun kamu politikaları benimsemeliyiz. Kurumsal ve beceri kapasitemizi güçlendirmeliyiz. İslami finansal kaynaklar yanında etkin bir yardımlaşma ruhu oluşturmalıyız. Tüm kurumlarımızla, STK'larla, özel sektörümüz ve vatandaşlarımızla bu hedefleri sahiplenmeliyiz. Bunun için yoğun uluslararası iş birliği ve teknik yardım çalışmaları gerekiyor. Bu vesileyle tüm İİT üyesi ülkelere İSEDAK toplantılarından etkin şekilde faydalanması çağrısında bulunuyorum. Bu yılki bakanlar oturumunun özellikle konusunun 2015 sonrası kalkınma gündemi ve İslam ümmetinin kalkınma sorunları, temel hizmetlerin sunumunun iyileştirilmesi olarak belirlenmesi de son derece yerinde ve isabetlidir. Bu yılki toplantıda panel ve özel oturum gibi bir dizi yan etkinlik de gerçekleştirilecektir."

Erdoğan, COMCEC'ın en önemli projelerinden birinin de İslam İşbirliği Teşkilatı tercihli ticaret sistemi olduğunu ifade ederek, "Bunu hassasiyetle ele almamız gerekiyor. Bu sistemin yürürlüğe girmesi için gerekli üye ülke sayısına ulaştık. Anlaşmanın askeri şartlarını yerine getiren üye ülkelerimizin atması gereken bazı adımlar var. Bu çerçevede ilgili tüm ülkelerden sistemin bir an evvel yürürlüğe girmesi için İSEDAK koordinasyon ofisiyle yakın iş birliği içinde hazırlıklarını tamamlamalarını istirham ediyorum" şeklinde konuştu.

Uygulamaya konulan COMCEC stratejisinin üye ülkelerin katkılarıyla başarılı bir şekilde icra edildiğini görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, yeni İSEDAK statüsünün, koordinasyon ofisine sekreterya yürütme görevini vermesinin çalışmalara çok önemli yenilikler kattığını dile getirdi.

"Türkiye, G20'ye, tüm üye ülkelerin takdir ettiği bir şekilde ev sahipliği yaptı"

Erdoğan, stratejilerin uygulanması halinde COMCEC çatısı altındaki çalışmaların sayısı ve etkinliğinde önemli bir artış olacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede yapılan politika tavsiyelerinin ülkelerimiz arasındaki yakınlaşmaları güçlendireceğini düşünüyorum. Ayrıca İSEDAK proje finansman çerçevesinde ilk iki yılda 22 projenin uygulanmış olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Üye ülkelerimiz arasındaki ticaretin artırılması ve kolaylaştırılması için standartlar arasındaki iş birliği büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü bünyesinde geliştirilen standartlara yönelik ilginin arttığını özellikle görmekten de memnuniyet duyuyorum. İSEDAK bünyesinde mali iş birliği alanında gerek sektör temsilcilerinin gerek üye ülke kurumlarının aktif katılım sağladığı çok önemli çalışmalar bulunuyor. Menkul borsaları forumu ve İSEDAK sermaye piyasaları düzenleyici kurumları forumu son derece başarılı şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Geçen yıl menkul kıymetler borsasının yanında bir de İSEDAK gayrimenkul kıymetler ve altın borsalarının kurulmasının da önemli olduğuna işaret etmiştim. Bu çerçevede gayrimenkul ve altın borsalarının altyapısını incelemek üzere çalışma başlatılmasını takdirle karşılıyorum. İnşallah bu çalışmalar kısa sürede olgunlaşır ve hizmet vermeye başlar."

Erdoğan, Türkiye'nin G20'ye, tüm üye ülkelerin takdir ettiği bir şekilde ev sahipliği yaptığını belirterek, "Başarılı Liderler Zirvesi ile bu süreci adeta taçlandırdık. 2016'da çok önemli zirve ve toplantılara ev sahipliği yapacağız. Bunlar arasında 13'üncü İİT Liderler Zirvesi'ne ayrı bir önem veriyoruz. En üst seviyede katılım beklediğimizi şimdiden ifade etmek istiyorum. Aynı şekilde bir başka önemli toplantı, 23-24 Mayıs'ta İstanbul'da ilk defa gerçekleştirilecek Dünya En Az Gelişmiş Ülkeler İnsani Zirvesi'dir. Temennimiz, bu iki önemli etkinliğin başarılı bir şekilde gerçekleştirilerek, yaşadığımız sıkıntıların çözümüne vesile olmasıdır. Teşkilat üyesi diğer kardeş ülkeleri de bu soruna daha duyarlı olmaya davet ediyorum."

Notlar

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan 31. İSEDAK Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. İyad Ameen Al Madan, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve üye ülkelerden üç coğrafi grup temsilcisi birer konuşma yaptı.

Toplantının moderatörlüğünü de gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeler arasındaki dayanışmanın yanında özellikle ülkelerin kendi içinde kamu-özel iş birliğini teşvik etmek suretiyle önemli adımlar atıldığını söyledi.

Özellikle içme suyu, kullanma suyu ve sudan enerji elde etme noktasında çok büyük imkanların bulunduğunu ve değerlendirmenin mümkün olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu özel iş birliğini teşvik etmede fayda olduğunu belirtti.

Mümkün olduğunca serbest ticaret anlaşmasını halletmek suretiyle atılacak adımın, İslam İşbirliği Teşkilatı içinde çok büyük bir ses getireceğine inandığını dile getiren Erdoğan, "Türkiye'de son 12-13 yıl içinde biz kamu-özelin çok büyük faydalarını gördük, bir de İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasındaki bu dayanışma bizlere çok büyük imkanlar doğuracaktır" dedi.

Toplantıda daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahitliğinde, Kazakistan Hükümeti ile İslam İşbirliği Teşkilatı arasında iş birliği anlaşması, İslam Kalkınma Bankası ile İSEDAK arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Toplantıya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Cevdet Düzyol ile üye ülkelerin yanı sıra 6 gözlemci ülkenin diplomatları da katıldı. Gözlemci ülke yetkilileri arasında Rus diplomat Konstantin Shuvalov da bulunuyor.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title