Haberler

30 Yaş Altı Çalışanlar İşverenden Spor Salonu Üyeliği İstiyor

Güncelleme:

Towers Watson Yan Haklar Türkiye Direktörü Sema Gökdemir, işverenlerin %60'ının nitelikli işgücünü elde tutmakta zorlandığına dikkat çekti.

Sema Gökdemir, her kademeden ve yaş grubundan çalışanın en büyük endişesinin emeklilik sonrası güvenceler olduğunun altını çizdi. Towers Watson'ın bulgularına göre, gelişmekte olan 39 ekonomi arasında en yüksek maliyetli işgücü sıralamasında 7. sırada bulunan Türkiye'de çalışanların yan haklar konusundaki talepleri kurumların İK yaklaşımlarında önemli bir dönüşüme yol açıyor.

Dünyanın önde gelen danışmanlık firması Towers Watson Yan Haklar Türkiye Direktörü Sema Gökdemir "Çalışanların farklı yan hak tercihleri olmasına rağmen genel anlamda bakıldığında tüm çalışan kesimlerinin en büyük endişesini emeklilik sonrası güvence oluşturuyor. Buna doğru şekilde karşılık veremeyen işverenleri önümüzdeki yıllarda sıkıntılı bir dönem bekliyor, çünkü artık çalışanların yan hak talepleri İK'yı hızlı bir dönüşüm sürecine soktu," dedi.

Türkiye'nin demografik yapısının İK üzerindeki etkilerine dikkat çeken Gökdemir şunları söyledi: "Türkiye'deki çalışan nüfus, çalışanlara bağımlı olan nüfustan daha fazla. Bu ülkemiz için birtakım avantajlar yaratıyor. İşgücü kaynağı çoğalırken, yüksek tasarruf sermaye birikimini yükseltip verimlilik artışı sağlıyor. Kişi başına daha fazla kaynak yatırımı yapılabildiği için insan sermayesi derinleşiyor. Ayrıca Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında görece olarak hızlı bir ekonomik gelişim sergilediğine tanık oluyoruz. Ancak işgücü pazarında karşımızda duran çeşitli sorunlar var. Türkiye için bunlardan belki de en önemlisi, yeni becerilere olan talep ve büyüme temposu nedeniyle gelecek on yılda karşı karşıya kalabileceğimiz yetenek açığı olacak. Üstelik bu risk giderek büyüyor."

Çalışanlarını elde tutmak isteyen işverenlerin çözümü yan haklarda

Türkiye'nin İK alanında karşısında bulunan sıkıntılara da değinen Towers Watson Yan Haklar Türkiye Direktörü Sema Gökdemir, "Gelişmekte olan 39 ekonomi arasında en yüksek çalışan maliyetine sahip 7. ülkeyiz," dedi. "Towers Watson olarak yürüttüğümüz araştırmalarda işverenlerin %67'sinin yüksek potansiyeli olan çalışanları kendilerine çekmek konusunda sıkıntıları olduğunu, %60'ının ise bu çalışanları elde tutmak konusunda problem yaşadığını gördük. Öte yandan yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki, çalışanların %50'sinin şu anki işlerinde kalmaya devam etmesinin en büyük nedeni şirketlerinde kendilerine sunulan emeklilik planları."

Towers Watson'ın açıkladığı verilere göre sigorta ve gelir koruması konusunda en duyarlı olan kesimlerin 30 yaş altı çalışanlar ile 50 yaş üstü çalışanlar olduğu ortaya çıkıyor. Ancak bu iki grup arasındaki önemli farklardan biri, 30 yaş altı çalışanların örneğin spor salonu üyeliği, hediye çeki, esnek çalışma saatleri gibi yaşam tarzına ilişkin yan haklara (%23), 50 yaş üstüne nazaran (%16) daha çok ilgi duyması. Emeklilik ve sağlık yan hakları ise %51 oran ile en çok 40-49 yaş arasındaki çalışanların ilgisini çekiyor.

Towers Watson Yan Haklar Türkiye Direktörü Sema Gökdemir, işverenlerin bazı kritik adımlar atması gerektiğini söylüyor: "İşverenler yan haklar konusunda tüm çalışan kesimlerini dikkate alarak hareket etmeliler. Emeklilik güvencesinde endişeleri olan bir çalışan topluluğu için işverenlerin, işgücü kaynaklarına segmentasyon yaparak finansal sıkıntı çeken veya çekme ihtimali bulunan çalışanlarıyla iletişim kurması gerekiyor. Çalışanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve onlara uygun yan hak paketlerinin tasarlanması, etkin motivasyon sağlayacak iletişim stratejilerinin geliştirilmesinin yanı sıra firmaların çalışanlarına finansal olarak emeklilik planlaması yapabilecekleri araçları sağlaması önemli. Tüm bunlar işverenlerin çalışanlarını elde tutmak ve yüksek potansiyelli işgücünü çekmek konusunda atabileceği önemli adımlar."

Nüfusun ortalama yaşının 5 yıl artması, sigorta primlerini %50 yükseltiyor

Towers Watson'ın açıkladığı rakamlara göre sağlık harcamaları artarken, sağlık harcaması yardımına ihtiyaç duyan çalışan nüfus da artıyor. 2013 ile 2017 yılları arasında kişi başına düşen sağlık harcamalarının %5,6 oranında artacağını öngören Towers Watson, sağlık sektöründeki enflasyonun da %12 seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Dünyada gelire göre sağlık harcamalarının artışı sıralamasında Türkiye 38. sıraya yerleşiyor. Türkiye nüfusunun ortalama yaşının 2013 yılında 30,7 olduğu ve 2023 yılında 34'e, 2050 yılında ise 43'e geleceği öngörüldüğünde, çalışanların önümüzdeki yıllarda çok daha yoğun bir şekilde sağlık harcamalarını kapsayan yan hakları dikkate alarak şirket tercihlerini kullanacakları öngörülüyor. Nüfusun ortalama yaşının her 5 yıl artışı, sigorta primlerinde de %50'lik artışa neden oluyor.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title