Haberler

3 Yıl Önce 18 Kişinin Mahsur Kaldığı Ovit Dağı Kara Hasret Kaldı

Ovit Dağı'nda bu yıl, önceki yıllara göre çok farklı hava şartları yaşanıyor.

Ovit Dağı'nda bu yıl, önceki yıllara göre çok farklı hava şartları yaşanıyor. Daha önceki yıllarda Ekim ayı sonunda dağı terk eden ve köylere inen çobanlar bile hala hayvanlarını otlatmaya devam ediyor. Genellikle Ekim ayı sonrasında kar yağışının başladığı ve kar kalınlığının 2 metreyi aştığı Ovit'de karayolu çevresinde sadece 5 santimetre kar bulunuyor. Karayolu ulaşımı da aksamadan, gece gündüz sürdürülüyor.

KARAYOLLARI ŞİMDİDEN UYARIYA BAŞLADI

Ancak Karayolları ekipleri, önceki yıllarda yaşanan hava şartlarını gözönüne alarak şimdiden elektronik yol tabelaları ile sürücülere, "Ovit güzergahını kullanacak araçların zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları zorunludur" uyarısında bulunuyor. Ovit Geçidi'nden Erzurum'a giden sürücülerden Muharrem Özyurt, şu anda hava şartlarının iyi olduğunu ve kısa olması nedeniyle bu güzergahı kullandıklarını belirterek, "Tünel açıldıktan sonra inşallah 12 ay boyunca buradan geçeceğiz" dedi. Osman Özyurt ise "3 yıl önce insanlar burada mahsur kalmıştı. Şimdi kar yok ancak yarın ne olacağı bilinmez. Ovit'te bir günde bile 1 metre kar düşer" diye konuştu.

KÖYLÜLER: OVİT'TE NE OLACAĞI BELLİ OLMAZ

Kış hazırlığı yapan İkizdere İlçesi Sivrikaya Köyü sakinlerinden Mustafa Sarı da Ovit Dağı'nda hava şartlarının Karadeniz'e benzediğini hatırlattı ve her an fırtına çıkabileceğini belirterek, "Şimdi yok ancak kar her an gelebilir" derken, Ahmet Yazıcı da "Geçen yıl da kar yine bu tarihlere yakın bir zamanda düşmüştü. Şimdi yok ama sabah gözünü açarsın, bakarsın ki 1 metre kar var. Burası Ovit, ne olacağı belli olmaz. Dikkatli olmak lazım" uyarısında bulundu.

18 KİŞİ 40 SAAT MAHSUR KALDI

Erzurum'un İspir İlçesi'nden 20 Kasım 2009 tarihinde yola çıkan ve içerisinde sürücüsü ile birlikte 18 kişi bulunan Öz İspir firmasına ait midibüs ile 30 kişi bulunan bir başka midibüs, 3 kamyon ve sürücüleri Ovit Dağı Biberoğlu Yaylası mevkiinde mahsur kaldı. 30 kişi ile 3 kamyon ve sürücüleri çalışma sonrası kurtarılırken, Öz İspir Seyahat firmasına ait midibüste bulunan ve çoğunluğu Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) İspir Meslek Yüksekokulu öğrencisi 18 kişi ise yaklaşık 40 saat mahsur kaldıktan sonra, dağcıların yardımıyla kurtarılabildi.

OVİT'TEKİ İHMAL DAVASI SÜRÜYOR

Ovit dağında 18 kişinin mahsur kalması olayıyla ilgili olarak, Öz İspir Seyahat firması yetkilisi Şafak Nayır ve midibüs sürücüsü Hasan Arslan hakkında, 'birden fazla taksirli yaralama' ve 'trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek' suçlamalarıyla 9'ar yıl hapis istemiyle açılan dava sürüyor. Son duruşması 6 Ekim tarihinde İkizdere Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, ilçe adliyesinin kapatılması nedeniyle bundan böyle Kalkandere İlçe Adliyesi'nde görülecek.

OVİT'E TÜRKİYE'NİN EN UZUN TÜNELİ

Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapımına başlanan 14 bin 700 metre uzunluğundaki Ovit Tüneli, Türkiye'nin en uzun, dünyanın da 2'nci uzun çift tüplü tüneli olacak. Tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak. Giriş kotu 1919 metre olan tünelin çıkış kotu 2 bin 236 metre, tünel içi boyunca eğimde yüzde 2.13 olacak. Türkiye'de karayolu tünellerinde ilk kez tünel delme makinesi (TDM), Ovit Dağı tünelinde kullanılacak. MAKYOL İnşaat A.Ş. tarafından yapılacak olan tünel, 799 milyon 939 bin 183 TL'ye mal olacak. Ovit Dağı Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 4 bin 420 metre kısalacak, ulaşım 12 ay boyunca kesintisiz sağlanacak. - Rize / İkizdere

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İkizdere Erzurum İspir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title