Haberler

3. Yalova Subaşı Kivi Festivali Tanıtım Toplantısı

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Tunalı: "Bu yıl Türkiye'de üretilen kivinin yüzde 70'lik bölümü Yalova'dan çıkmasını bekliyoruz"

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Karadeniz'de don nedeniyle üretimin düşük olacağını belirterek, "Bu yıl Türkiye'de üretilen kivinin yüzde 70'lik bölümü Yalova'dan çıkmasını bekliyoruz" dedi.

3. Yalova Subaşı Kivi Festivali tanıtım toplantısı Yalova Kivi Üreticileri Birliği Toplantı Salonu'nda yapıldı. Birlik Başkanı Tunalı, 25 Ekim Cumartesi günü saat 13.00'de, 3. Yalova Subaşı Kivi Festivali'nin başlayacağını dile getirdi. Tunalı, festival kapsamında stantların açılacağını, kivicilikle ilgili yarışmaların düzenleneceğini dile getirdi. Tunalı, bu yıl Yalova'daki kivi üretimi hakkında da bilgi verdi. Türkiye'de ilk kez kivi üretimin Yalova'da başladığını hatırlatan Tunalı, "Yalova'da 21 yıldır kivi üretimi devam ediyor. Türkiye'yi kiviyle biz tanıştırdık. Kivi hasadına başlamak üzere olduğumuz bu günlerde 20 bin tonun üzerinde bir rekolteye ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Bu yıl Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan don olayı nedeniyle kivi üretiminde ciddi bir azalma yaşanacak. Orada ki üretici arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmede 5 bin ton civarında bir üretim beklediklerini dile getirdiler. Bu yıl Türkiye'de üretilen kivinin yüzde 70'lik bölümü Yalova'dan çıkmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Festivalle kivinin tanıtımını yapmak istediklerini kaydeden Tunalı, "Türkiye yılda 70 bin ton kivi yeniliyor. Kişi başı 9 gram kivi tüketiliyor. İspanya'da ise kişi başı 3 kilo kivi tüketiliyor. Biz festivallerle kiviyi tanıtmaya çalışıyoruz. Ülkemizde hiç kivi yememiş insanlar var. Ürün olarak daha fazla üretmemiz gerekiyor. Bu 40. paralelde yetişen bir ürün. Her yerde yetişmiyor" ifadesini kullandı.

Kivinin geçen yıl üreticiden çıkış fiyatının 1,75 TL olduğunu kaydeden Tunalı, bu yıl ise 2,25 TL civarında satışların gerçekleşeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Aşağı yukarı borsayı burada oluşturuyoruz. Fiyatları bizden sonra Karadeniz'deki üreticiler belirliyor. Onların fiyatları hiçbir zaman bizim düzeyimize gelmiyor. Buranın bir avantajı var. Burası İstanbul'un lojistik merkezi. Rize'den kivi getirmek bir nakliye ücreti gerektiriyor. O yüzden onlar bizim fiyatlarımıza ulaşamayacaklar. İran'dan da buraya kivi geliyor ama nakliye, gümrük bedelleri çok fazla. Fiyatları belirleme anlamında bir borsa oluştu burada. Biz bu yıl kivinin pazarlarda 4 TL'nin altında satılacağını düşünmüyoruz."

Toplantıda Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da katıldı. - Yalova

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Subaşı Yalova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title