Haberler

3'üncü Rumelisiad Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Haskovo Milletvekili Saliha Emin, Rumeli kökenli girişimcilere çağrıda bulunarak, "Azınlıkların yoğun olarak yaşadığı bölgelere gelin, yatırım yapalım. Gelin Bulgaristan'a yatırım yaparak, AB'nin eşya, hizmet ve sermayesinden, ortak pazar uygulamasından yararlanın.

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Haskovo Milletvekili Saliha Emin, Rumeli kökenli girişimcilere çağrıda bulunarak, "Azınlıkların yoğun olarak yaşadığı bölgelere gelin, yatırım yapalım. Gelin Bulgaristan'a yatırım yaparak, AB'nin eşya, hizmet ve sermayesinden, ortak pazar uygulamasından yararlanın. Bulgaristan'a yatırım yaparak, Güneydoğu Avrupa'daki en düşük gelir vergisi ve kurumlar vergisinden yararlanın" dedi.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayiciler Derneği'nce (RUMELİSİAD) tarafından düzenlenen "3'üncü Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi"nde konuşan Emin, etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Küreselleşen ve dışa açılan ekonominin koşulları altında bulunulduğunu, Avrupa Birliği (AB), Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerinin entegrasyon sürecinin günümüz ekonomik ilişkilerine ayak uyduramadığını belirten Emin, "Bölgelerin sosyoekonomik kalkınmadaki süreçte iş dünyasına düşen sorumluluk konusunu ele almak istiyoruz. Komünist rejimin bıraktığı mirasta ağırlıklı olarak azınlıklı Müslüman nüfusa sahip olan bölgelerin en az geliştiği inkar edilemeyecek bir gerçektir. Bu, rejim tarafından yapılan kasti ayrımcılığın acı sonucudur ve istisnasız tüm Balkan ülkeleri için geçerlidir" diye konuştu.

Emin, 2008 yılından sonra Avrupa'da azınlık ve Müslüman nüfusa sahip bölgelere yapılan yatırımın kayda alınmayacak kadar az olduğunu savundu.

Rumeli kökenli girişimcilere çağrıda bulunan Emin, şunları kaydetti:

"Azınlıkların yoğun olarak yaşadığı bölgelere gelin, yatırım yapalım. Gelin Bulgaristan'a yatırım yaparak, AB'nin eşya, hizmet ve sermayesinden, ortak pazar uygulamasından yararlanın. Bulgaristan'a yatırım yaparak, Güneydoğu Avrupa'daki en düşük gelir vergisi ve kurumlar vergisinden yararlanın. Stratejik hedefimiz, etnik bir eşitliğin sağlanmasıdır. Sadece dini ve etnik açıdan değil, sosyal ve ekonomik eşitliğin sağlanması, yaşam standartlarının temel alındığı bir eşitlik sağlanması. Bizde, 2007-2008 yıllarından başlayarak ülkedeki tüm gelir düzeyleri için uygulanabilir tek vergi oranı yüzde 10'dur. Bulgaristan'a yatırım yaparak buradaki Müslümanların çalışkanlığından da yararlanın. Bu potansiyeli harekete geçirerek, sosyal ve ekonomik düzeyin gelişmesine katkıda bulunalım hep beraber."

"Yatırım konusunda Kosova'da mevcut altyapı bulunuyor"

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise siyasetçilerin adımlarının hem ilerlemeye hem de kalkınmaya ışık tutması gerektiğini, bu adımların iyi ve kullanışlı yasaların getirilmesi ve uygulanmasıyla atılabileceğini dile getirdi.

Siyasi istikrar ve yatırım yapılacak bölgenin güvenliliğinin de çok önemli olduğunu ifade eden Yağcılar, "Yatırım konusunda Kosova'da mevcut altyapı bulunuyor. Türkiye ile Yatırımlar Güvenliği Anlaşması bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde serbest ticari anlaşmamızın da parlamentoda kabul edilmesiyle yürürlüğe geçmesi beklenmektedir. Kamu ve özel sektör iş birliği, çevre koruma ve dengesinin sağlanması, uluslararası iş birliği, güvenlik, sağlık reformları, bilişim teknoloji ve kamu yönetimi reformları ve özellikle hükümet kararlılığı, Kosova'yı gelecek dönemlerde yatırımlar için en uygun bölgelerden biri haline getirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Makedonya Ekonomi Bakanı Bekir Neziri de Türk iş adamlarının, ülkesindeki yatırımlarının gittikçe arttığına dikkati çekti.

Özellikle son iki yılda Türk yatırımlarının 44 milyon avroya kadar ulaştığı bilgisini veren Neziri, "Makedonya Cumhuriyeti, gerçekten Türk yatırımcılar için çok çekici ama genellikle diğer tüm yabancı yatırımcılar için de çekici bir pazar. Makedonya, çok önemli stratejik bir konuma sahip ve tabii AB pazarına da yakın. Türkiye ve Makedonya arasındaki dostluk ilişkisi, çok daha derinleşiyor. Bu dostluğa hem ülkemiz nezdinde hem de kendi bakanlığımda her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Bu taahhüdü de buradan dile getirmek isterim, lütfen gelin Makedonya'yı ziyaret edin" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, konuk bakanlara birer teşekkür belgesi vermesiyle sona eren zirveye, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Viktor Tvircun, RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ile bazı sanayici ve iş adamları katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Avrupa Birliği Bulgaristan Makedonya Rumeli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title