Haberler

3. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu

Güncelleme:

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesince Kültür ve Kongre Merkezi'nde 3. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demirci, eğitim sistemindeki tarihi dönemler ve kategorilerin Avrupalılar tarafından geliştirilen kavramlara dayandığını söyledi.

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesince Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 3. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu'nda konuşan Demirci, tarih kitaplarında yer alan Taş, Demir ve Tunç Devri gibi kavramların Tevrat'tan devşirme olduğunu öne sürdü.

Ortaçağ meselesinin Türkiye'de hala ideolojik ayrışmanın ürünü olduğunu savunan Demirci, konunun dinle akılcılığın, laiklikle İslam'ın, modernlik ve gelenek arasındaki siyasal kutuplaşmayla ideolojik çarpışmanın entelektüel tartışmanın mihenk noktalarından biri olduğunu kaydetti.

Demirci, karanlık Ortaçağ'ın Türkiye'deki aydın insanlar tarafından bile çok ucuzca, harcıalem kullanılan dil haline geldiğini belirterek, "Günümüzde kendine 'aydın' diyen birçok kişi anlamadığı konuyla ilgili 'bu mesele bizi karanlık çağa götürür' diye yorum yapıyor" şeklinde konuştu.

Tarihin zaman dilimine serpilmiş, milyonlarca olayın tasnif edilmesiyle başladığını aktaran Demirci, insan beyninin zamanı tasnif ederek, olayları zamanla bütünleştirerek anlamlandırabileceğini kaydetti.

"Kendi tarihimizi yazmalıyız"

Demirci, birtakım kategoriler, şablonlar ve modeller icat ederek milyonlarca olayın tanımlanabildiğini dile getirerek, "Bu dönemsel ayrışmayı, ortak kültürel değerler, bölgeler ve dinler belirler. Mesela çağlar taksimini yaparken herkes kendine göre ayrım yapmış. Her toplum kendisi için önemli olan olayı milat yapmış. Tarihte bir kategori icat etmek, bir dönem tanımlaması yapmak basit bir şey değildir. Bu, bizim zihin dünyamızın dışa vurumudur" ifadesini kullandı.

Demirci, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bizim Türk eğitim sisteminde özellikle tarih ders kitaplarının bu anlamda mutlak suretle Avrupa merkezci kuramlardan, kategorilerden, şablonlardan, görsellerden temizlenmesi gerekir. Kitaba konulacak küçük bir resim çocukların hafızasında çok derin etkiler bırakacaktır. Eğitim sistemimizde kullandığımız bütün tarihi dönemler, kategoriler bütünüyle Avrupalılar tarafından geliştirilmiş kavramlara dayanıyor. Eski-Antik-Yunan-Orta Çağ-Yeni-Yakın Çağ, feodalite, burjuvazi, Rönesans gibi bir sürü Avrupa kaynaklı tanımlamalar, okuttuğumuz tarih kitaplarında mevcuttur. Kendi tarihimizi yazmalıyız. Biz bu kavramları kendi tarihimizdeki karşılıklarını icat etmeden, onları görmeden bu meseleleri idrak edemeyiz."

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya Üniversitesi Selçuk Üniversitesi Mustafa Demirci Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title