Haberler

3. Uluslararası Orta Doğu Kongresi

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Oktav, Batı liderliğinde kurulan uluslararası sistemin eleştirilmeye başlandığını belirterek, "Tek bir medeniyetin, yani Batı medeniyetinin hükmetmesinin sürdürülebilir olmadığı bir döneme girdik" dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Oktav, Batı liderliğinde kurulan uluslararası sistemin eleştirilmeye başlandığını belirterek, "Tek bir medeniyetin, yani Batı medeniyetinin hükmetmesinin sürdürülebilir olmadığı bir döneme girdik" dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Marmara Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle Hatay'da düzenlenen 3. Uluslararası Orta Doğu Kongresi'nin son gününde, "Çok Kutuplu Yeni Dünya Sisteminde Bölgede Politika Geliştirme Zorlukları" konulu panel gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Oktav, Antakya'daki bir otelde düzenlenen panelde, yeni dünya düzeninde iç ve dış politika ayrımının, soğuk savaş dönemindeki gibi yapılmadığını söyledi.

İç ve dış politikaların birbirini etkilemeye başladığını dile getiren Oktav, şöyle devam etti:

"Batı liderliğinde kurulan uluslararası sistem ve bu sistemin adil olmayan uygulamaları çok eleştirilmeye başlandı. Tek bir medeniyetin, yani Batı medeniyetinin hükmetmesinin sürdürülebilir olmadığı bir döneme girdik. Bunun sorgulandığı bir dönemdeyiz."

"Çıkarları doğrultusunda davranıyorlar"

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Mert de "İslam dünyasında mezhepçilik ve buna benzer çatışmaların dışarıdan empoze edildiğine" ilişkin fikirlerin, ciddi anlamda sorgulanması gerektiğini kaydetti.

Tarihin her döneminde güç mücadelelerinin yaşandığına işaret eden Mert, şu görüşlerini paylaştı:

"Dünyadaki bütün güçler, güç rekabet ilişkileri içinde çıkarları doğrultusunda davranıyor. Mezhep savaşlarından bahsedildiğinde, dış unsurlar ve onların ötesine geldiğimizde, İran faktöründen bahsediliyor. Başka ülkeler bu tür mezhep savaşının içinde yer almıyormuş gibi izlenim yaratılması doğru değil."

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Ayman ise ülkelerin toprak bütünlüklerini korumak için çok zorlu politik süreçlerden geçtiğini anlattı.

Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Duran, Orta Doğu coğrafyasında, Batı ülkelerinde az görülen mezhep çatışmalarının yanı sıra iç savaşların yaşandığını vurguladı.

Moderatörlüğünü eski Büyükelçi Dr. Azmy Khalıfa'nın yaptığı panele, çok sayıda akademisyen, araştırmacı, diplomat, düşünce ve sivil toplum kuruluşu yönetici ile temsilcileri katıldı.

"Mezhepler, etnisite ve çatışma çözümü" ana temalı 3. Uluslararası Orta Doğu Kongresi, Hatay Valiliği, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Yerel

Yıldız Teknik Üniversitesi Orta Doğu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Çanakkale Boğazı gemi yangını SON DURUM! Çanakkale Boğazı gemi trafiğine açıldı mı? Brighton Manchester City maçı CANLI izle! 25 Nisan Brighton M.City maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title