Haberler

3. Köprü Kazanmasa Bile, Devlet Yapan Şirketleri İhya Edecek

Güncelleme:

Tartışmalara karşın adı Yavuz Sultan Selim olarak belirlenen 3. köprüde sona yaklaşılmasıyla elde edilecek gelir de dillendirilmeye başlandı. Daha doğrusu elde edilecek gelirden ziyade, devletin 10 yıl boyunca ödeyeceği para...

Hatırlanacağı gibi çüncü köprünün finansmanı için yedi banka ile 2.3 milyar dolarlık kredi sözleşmesi imzalanmıştı.

KÖPRÜNÜN PARASI BANKALARDAN

IC İçtaş ve Astaldi Konsorsiyumu ICA tarafından yapımına başlanan İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprüyü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi için yedi bankanın katılımı ile dokuz yıl vadeli 2.3 milyar dolar tutarında kredi sözleşmesi 29 Ağustos 2013'te imzalandı.

Finansman, Garantibank International, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası'nın katılımı ile karşılanıyor.

Yap, işlet, devret modeli ile gerçekleştirilecek projenin işletmesi, yatırım süresi dahil olmak üzere, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile konsorsiyum şirketi ICA tarafından üstlenilecek.

İŞTAH KABARTTI

* Tarihin en büyük projelerinden birine tek kalemde tarihin en yüksek kredi nasıl verilmişti. Zira bankaların kolay kolay geri dönüşü olmayan bir projeye milyarlarca dolar krediyi vermeyeceği biliniyor. 3. köprüde yaşananlar özetle şöyle:

* O köprü ve bağlantı yolları yıllarca iş yapmayacak. Günlük araç geçişleri 15 binlerde dolaşacak. Buna rağmen bankalar kredileri zamanında geri alacak. Çünkü sanılanın üstünde devlet garantisi var.

* Devlet işletme süresini en az vererek (10 yıl) ihaleyi kazanan şirkete, "Buradan araç geçse de, geçmese de günlük 135 bin aracı sana garanti ediyorum. 3 dolar üzerinden hesap yapılarak, günlük garanti 405 bin dolar gelir, yıllık 147 milyon 825 bin dolar gelir sözü verildi. Yani 148 milyon dolar gelir garantisi verildi.

* İhaleyi kazanan şirket 2.5 milyar dolar kredi aldı. Koydukları öz sermayeden ve işletme faaliyetlerinden kaynaklanan giderlerini bir kenara tutsanız, her yıl bankalara 300 milyon dolara yakın faiz ve ana para geri ödemesi yapacaklar.

* Bu garanti yetmeyeceği için başka garantiler gündeme geldi.

* Her gün 92 kilometrelik yolu 135 bin aracın kullanacağı garanti edildi. Kilometre başına 0.08 dolardan (135 bin araç /gün X 0,08 dolar/km x 92 km X 365 gün) 362 milyon 664 bin dolar sözü de böyle verildi.

* Böylece, 92 kilometrelik yoldan ve köprüden tek bir araç geçmese bile, 10 yıl boyunca devlet, firmaya (KDV hariç) yılda toplam 510 milyon dolar ödeyecek. (Kaynak:Cumhuriyet)


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Yavuz Sultan Selim İstanbul Marmara İçtaş Emlak Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500

Yorumlar (21)

jesus:

Acaba türgev burdan ne kadar ganimet aldı

11
2
yanıtYanıtla
jesus:

Her yönden israfa devam

8
2
yanıtYanıtla
sosyal demokrat:

istanbul izmir otoyolunu yapan firma yap işlet devret sisteminde 30 sene işletmek için anlaştı Akapeyle. Ancak CHP nin sadece bir önergesi ile telaşa kapıldılar ve bu süre 22 yıla indi. Bunu kaç koyun biliyor

4
3
yanıtYanıtla
DİRİLİŞ:

VATANA MİLLETE HAYIRLI UĞURLU OLSUN. EMEĞİ GEÇEN HERKEZDEN ALLAH RAZI OLSUN.

7
0
yanıtYanıtla
sizi gidi faizciler sizi:

Şirketler maliyet tutarı kadar miktarı kredi almışlar zaten. yılda 300 milyon dolar geri ödeme yapacaklar ama devletten 500 milyon dolar alacaklar. Kar oranı belli. Fıstık gibi. Ama bu maliyetteki aşırı faiz devletin, pardon bizim cebimizden çıkacak.

4
1
yanıtYanıtla
metin hasanoglu Mobil-ANDROID:

böyle devlet güvencesinde iş bulsa herkes yapardi

4
0
yanıtYanıtla
başka açıdan...:

Akape ihaleleri sapır sapır dökülüyor. Duble yollar bir yılda bozuluyor. Şimdi de köprüye bakıcaz. . Birinci köprü 45 yıl önce yapıldı hala kullanılıyor. Bu köprünün 45 yıl dayanacağını sanmıyorum

3
1
yanıtYanıtla
omer er:

Devlet herseyi yapmis yandaslarada yemek kalmis bole is olsa bende devletten ihale istiyom mende isterem....

1
2
yanıtYanıtla
ÇOBAN:

Üç değil on üç köprü yapsan faydasız. . Sen istanbul''a göçü kesmeyip insanları adeta buraya davet eder gibi tavır alırsan köprü değil boğazı betonla doldursan nafile. Sokaklara çıkın da bakın Türk den çok araplar suriyeliler ve cinsi cibiliyeti belli olmayan yüz binlerce insan var. istanbulu Bizden çok sahipleniyorlar. ellerinden gelse bizi. kovacaklar. . Siz anca kendinizi kandırın

1
1
yanıtYanıtla
BİLİRKİŞİ:

KÖPRÜ VE BAĞLANTI YOLLARININ TAM OLARAK HİZMETE GİRMESİ İLE BİRLİKTE SÖZ KONUSU ÜÇÜNCÜ ÇEVREYOLU''NUN ÇEVRESİNDE Kİ ARAZİLER HIZLI BİR ŞEKİLDE İMARA AÇILACAK. BU KONUDA Kİ ÇALIŞMALAR KAPALI KAPILAR ARDINDA DEVAM EDİYOR. BU PROJE İLE BİRLİKTE İSTANBUL NÜFUSUNUN 2020 YILINA KADAR 20 MİLYONU AŞMASI PLANLANIYOR. .

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title