Haberler

3.Kadın Yazarlar Sempozyumu: Suat Derviş

Yazar Suat Derviş'in Eserleri Tozlu Raflardan Günümüze Taşındı

Fosforlu Cevriye Yeni Yüzyıl Üniversitesi'ndeki Sempozyuma Misafir Oldu…

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Kadın Yazarlar Sempozyumu Türk Edebiyatı'nın özgün yazarlarından Suat Derviş'e adandı.

Sempozyumun açılışında konuşan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ekrem Çalkılıç, yazar Suat Derviş'in felsefesine dikkat çekerek "Derviş'e göre bütün zenginler kötü ve acımasız, fakirler ise iyi ve erdemli değil. O yüzden sempozyumu çok önemsiyorum. Fanatizmden uzak, çok kutuplu her felsefe bence fark edilmeli. İster sağınızda otursun, ister solunuzda… Yeter ki toplumun nabzı olsun." şeklinde konuştu.

Üniversitenin Alev Ofluoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleşen sempozyuma Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ekrem Çalkılıç, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Gündüz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Demir Budak, Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi ile çok sayıda akademisyen, davetli ve öğrenci katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ekrem Çalkılıç, insanların her gün ceplerinde veya cüzdanlarında taşıdıkları 50 tl lik banknotun üzerindeki kadın yazar Fatma Aliye Hanıma kimsenin çok fazla dikkat edilmediğini düşündüğünü söyledi. Çalkılıç, "Forbes Dergisi'nin yaptığı araştırma sonucunda en fazla kazanan kadın yazarlar arasında ilk iki sırayı Ayşe Kulin ile Elif Şafak alıyorsa bununun arkasında onlara yol açan, ismini dahi açık açık yazdıramayan Fatma Aliye hanımın felsefesi var." dedi. Gelecek yıl yapılacak sempozyumun Fatma Aliye Hanım anısına yapılması temennisinde bulunan Çalkılıç, Suat Derviş'in felsefesine de dikkat çekerek " Derviş'e göre bütün zenginler kötü ve acımasız, fakirler ise iyi ve erdemli değil. O yüzden sempozyumu çok önemsiyorum. Fanatizmden uzak, çok kutuplu her felsefe bence fark edilmeli. İster sağınızda otursun, ister solunuzda… Yeter ki toplumun nabzı olsun." şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Hüsnü Gündüz, atasözünden yola çıkarak, "Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır lafı artık değişti, her başarılı kadının ardında başarılı bir kadın var şekline döndü. Hepimizin ardında elleri öpülesi annelerimiz var." dedi. Gündüz, konuşmasında Dede Korkut Hikayeleri'nden birini anlatarak, "Her kadın yiğit, her kadın bir cesaret ve her kadın fikirleriyle hayatımıza ışık tutmuş ve tutmaktadır. Bunu da her anımızda yaşıyoruz." dedi. 19. Yüzyılın kadın yazarları arasında yer alan Suat Derviş'in eserlerini, yazarlığını ve çağdaş Türk Edebiyatı içindeki yerini yeniden okuma ve tartışmayı amaçlayan sempozyumda, yazarın Türk sinemasında da kült haline gelmiş Fosforlu Cevriye romanının uyarlamaları da yer aldı.

Popüler kültür tarafından farklı dönemlerde üretilen bu uyarlamaların; dönemin siyasal, toplumsal ve "toplumsal cinsiyetçi" bakış açılarını nasıl yansıttığı da tartışıldı.

İki gün sürecek III. Kadın Yazarlar Sempozyumu'nda, akademisyenler, yazarlar ve araştırmacılar Suat Derviş edebiyatı ile ilgili 30'un üzerinde bildiri sunacak.

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Prof. Dr. Erendiz Atasü, Prof. Dr. Fatmagül Berktay ve Prof. Dr. Nazan Aksoy'un da konuşmacı olarak katıldığı sempozyuma gönderilen bildiriler daha sonra kitap haline getirilerek Türk edebiyatı arşivlerindeki yerini alacak. Suat Derviş'in eserlerine yeni pencereler açılacağını belirten Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi, kadın yazarlar sempozyumunu gelenekselleştirerek Türkiye'deki edebiyat eleştirisine katkıda bulundukları için çok mutlu olduğunu söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fatma Aliye Suat Derviş Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title