Haberler

3. Havalimanının İlk Etap Finansmanına DHMİ Kefil Oldu

Güncelleme:

3. havalimanının ilk etabının 4.5 milyar Euro'luk finansman paketi tamamlandı. Aslan payını 3 kamu bankası üstlendi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi kefil oldu.

İhalesi Mayıs 2013'te gerçekleşen Türkiye'nin en büyük altyapı projesi 3. Havalimanı'nın ilk etabı için gerekli 4.5 milyar Euro'luk finansman paketi nihayet tamamlandı.

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımı ile imzalanacak kredi anlaşmasında 3'ü kamu ve 3'ü de özel olmak üzere toplam 6 Türk bankası yer aldı. 1 milyar 480 milyon Euro ile aslan payını Ziraat Bankası'nın üstlendiği kredi paketine Halkbank ve Vakıfbank 960'ar milyon Euro, Denizbank 500 milyon Euro, Garanti ve Finansbank da 300'er milyon Euro ile katıldı.

TAHKİM YERİ İSTANBUL

Türkiye'de sıfırdan gerçekleştirilen bir altyapı projesine verilen en büyük kredi olma özelliği taşıyan finansman paketinin vadesi 4 yılı geri ödemesiz toplam 16 yıl olarak belirlendi. Kredi paketinin ilk 4 yılı için yıllık yüzde 4.25 faiz alınacak. Sonraki 6 yıl içinde yine yıllık yüzde 4.25 faiz belirlenirken, son 6 yılın faiz oranı farklı tutuldu. İlk etabının 29 Ekim 2017'de tamamlanıp hizmete açılması hedeflenen projeyi üstlenen Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon konsorsiyumu da ilk etap için 1.5 milyar Euro özkaynak koyacak. Finansman paketinin bir diğer özelliği de, Türk Hukuku'na göre hazırlanması. Anlaşmazlık durumunda tahkim merkezi olarak İstanbul belirlendi. İstanbul bu büyüklükteki bir paket için tahkim yeri olarak ilk kez belirlenmiş oldu.

6.3 MİLYAR EURO GARANTİ

4.5 milyar Euro'luk paket için diğer karayolu projelerinde olduğu gibi Hazine garantisi söz konusu değil. Bu projede Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) yolcu sayısı garantisi söz konusu. Yani projede sözleşmenin iptal olması ya da farklı bir beklenmedik durumun söz konusu olması halinde borcu DHMİ üstlenecek. Bu durumda bankaların sağladığı kredi garanti altına alınırken, konsorsiyumun koyduğu özkaynak yanmış olacak. Kredi paketinde Hazine hiçbir şekilde taraf değil. Beklenenin üzerinde yolcu gelmesi halinde ise elde edilen gelirin tamamı devlete gidecek. Projeye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre 12 yıl için DHMİ'nin verdiği gelir garantisi toplam 6.3 milyar Euro. Konsorsiyumun ise bu süre içinde devlete vereceği kira toplam 13.2 milyar Euro.

DHMİ'nin 12 yıllık gelir garantisi (Milyon Euro)
1. yıl 316
2. yıl 333
3. yıl 351
4. yıl 367
5. yıl 540
6. yıl 563
7. yıl 585
8. yıl 606
9. yıl 628
10. yıl 649
11. yıl 669
12. yıl 689

Toplam 6.3 milyar Euro

Saint Petersburg'da havalimanı zirvesi

Denizbank'ın 500 milyon Euro ile en büyük krediyi veren özel banka olduğu finansman paketi 1.5 yılda tamamlandı. Bankacılık uzmanları global piyasalardaki gelişmeler ve projenin büyüklüğü göz önüne alındığında bu sürenin makul olduğunu belirtirken, finansman paketinin hazırlanması sürecinde 5'li konsorsiyumun projeyi anlatmak üzere Saint Petersburg'da Denizbank'ın sahibi Sberbank yönetimi ile bir araya geldiği öğrenildi. Aynı şekilde Finansbank'ın Yunanistan'da NBG'nin ve Garanti Bankası'nın da İspanya'da BBVA'nın kredi komitesine projeyi anlatan bir sunum yaptıkları belirtildi.

BİR AVM GİBİ İŞLEYECEK

İhaleyi 22 milyar 152 milyon Euro (Yüzde 18 KDV ile birlikte toplam 26 milyar 142 milyon Euro) bedelle kazanan Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon konsorsiyumu 25 yılda yıllık ortalama 1.1 milyar Euro devlete kira ödeyecek. DHMİ, yolcu sayısının beklenenden az olması durumunda sözleşmede belirtilen bedeller kadar konsorsiyuma ödeme yapacak. Ancak Atatürk Havalimanı'nın 3. havalimanı devreye girdiğinde kapatılması nedeniyle yolcu sayısının hesaplanandan az olması beklenmiyor. Konsorsiyumun yatırım ve kira bedeli düşündüğünde yolcu gelirlerinden çok havalimanı işletmesinden gelir sağlaması bekleniyor. Konsorsiyumda yer alan üst düzey bir yetkili, bu duruma ilişkin "Biz bu havalimanını bir alışveriş merkezi gibi işleterek yan gelirlerden para kazanmayı planlıyoruz. Yolcu para harcadıkça biz de kazanacağız" dedi.

YÜZDE 70'İ KAMUDAN

Önceki gün KKTC'ye su getirilmesi nedeniyle Geçitköye'de düzenlenen tören öncesinde Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz 3'üncü havalimanı projesiyle ilgili yazarımız Vahap Munya'a da açıklamalarda bulundu. Özdemir, "Kredinin yüzde 70'ini kamu, yüzde 30'unu özel bankalar sağladı. Cumhuriyet tarihinin en büyük kredisine Türk bankaları imza atıyor. İnşaat döneminde ödeme olmayacak" dedi. (Kaynak:Hürriyet)


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Finansbank Denizbank Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (13)

VatandaşMobil-IOS:

Hadi be ülkem. Yatirimlara devam. Bilip bilmeden konusanlara bakma sen. Kuyruk acisindan ibaret o.

16
4
yanıtYanıtla
Bozoklu haluk:

Fabrikaları sat Atatürk Havalimanıni kapat ondan sonra havaalanı yapıyorum yatırım yapıyorum de. Şunu yandaşa para aktarıyorum desene.

yanıt1
yanıt1
laf ola beri gele:

kardeşim bunun neresi yap işlet devret oldu, parayı veren devlet bankaları, kefil olan devlet dhmi bari inşaatınıda yapsın havadan vereceği paralar devlet kasasında kalsın, yazık bu kadar olmaz,

12
6
yanıtYanıtla
Bozoklu haluk:

Ayrıca akaryakıtida vergisiz alıyorlar

yanıt0
yanıt0
Vatandas:

Ancak 1, 5 milyar toplam variyeti olan DHMi 6, 3 milyarlik bir garantinin altina nasil girebilmektedir? Diyelim ki bir aksilik oldu ve ödeyememe durumu söz konusu oldu. Birincisi DHMi bunun altindan nasil kalkacak? Varligini satsa 1/4 ini ancak karsilayabilir. Ikincisi yap islet devret modeli ile devletten tek kurus para cikmayacak deniyor. Yine görüyoruz ki, en büyük krediyi veren kamu bankalari. Anlasilan ihaleyi alan vatandas yurt disindan kredi bulamamis. Madem öyle havalimanini devlet yapsaydi!

11
5
yanıtYanıtla
Dayrouz:

ZALİMİN ZULMÜ VARSA sana sesleniyorum.Bu yazdıklarınla iktidar yalakası olduğunu belli ediyorsun.Kendi kafandan senaryo üstüne senaryo yazmışsın.17 VE 25 ARALIK DAVALARINI ÇABUK UNUTTUN SANIRIM.SENİN SAVUNDUĞUN REJİM BİRAZ İÇINDE İNSANLIK VE MÜSLÜMANLIK OLSAYDI YOLSUZLUK OLAYLARINA KARIŞMIŞ OLAN 4 ESKİ BAKANLARINI KENDI ELLERİYLE YARGIYA TESLİM EDERLERDİ. Bu 1. Devamı gelecek. Yazılarımı takip et...

4
10
yanıtYanıtla
MARAŞLI:

BU ÜLKE''DE ÇOK AMA ÇOK VATAN HAİNİ VAR ATAM (ATATÜRK) ÖZELLİKLE DE SENİN KURUCUSU OLDUĞUN PARTİ ATAM, ATAM KURUCUSU OLDUĞUN PARTİ HER GEÇEN GÜN SANA BAŞ KALDIRAN DERSİM YANİ TUNCELİLİ BİR KUKLANIN ELİNE VERİLDİ, HER GEÇEN SAATDE KURUCUSU OLDUĞUN PARTİ BU ÜLKEYE MİLLİ OLAN HERŞEYE DAVA AÇIYOR ATAM. . ATAM SENİN DE HAYALİN OLDUĞU MARMARAY DENİZ TÜNELİNİ YAPTIK AMA ÇOK UZUN SÜRDÜ, NEDEN Mİ? SENİN KURUCUSU OLDUĞUN PARTİNİN MİLLET VEKİLİ KARŞI ÇIKTI MAHKEMEYE VERDİ, MAHKEME 2 YIL SONRA KARAR VERDİ.

3
5
yanıtYanıtla
Bozoklu haluk:

Marmarayın projesi ve kredisinin bulunması 57 ci hükümete aittir.

yanıt0
yanıt2
Mustafa Durmaz:

Dr jivago@ zaten onun için Fraport bu ihaleyi almak için çok uğraştı ama baktıki üç kuruşa beş köfte yok kuyruğu kısıp fırsatını kolluyor, uluslarararası ihalelerde yatırımcı devlet garantisini ister ve alır dünyada yapılan diğer büyük ihalelere bakabilirsiniz ama nedense ülkemizde bazılarımızın içine yapılanları hor hörmek küçümsemek çok kötü işlemiş

6
1
yanıtYanıtla
hmm:

Seni seviyoruz uzun adam.haydi Bismillah

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title