Haberler

3 Günlük İşçiye 16 Maaş Tazminat Hakkı Geldi

Güncelleme:

Bundan sonra 'sendikal faaliyet nedeniyle' işten atılan tüm işçiler, işe iade davası ya da sendikal tazminat davası açabilecekler.

Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta 6857 sayılı Sendikalar Yasası'nın bazı maddelerinde verdiği iptal kararı tüm çalışanların yüzünü güldürdü.

Bundan sonra 'sendikal faaliyet nedeniyle' işten atılan tüm işçiler, işe iade davası ya da sendikal tazminat davası açabilecekler. Böylece bir iş yerinde 3 günlük çalışan bile sendikal gerekçeyle işten atıldığında 16 maaş tazminat alabilecek.

28 yıldır binlerce davada işçi avukatlığı. sendika danışmanlığı yapan ve çalışma hayatına ilişkin onlarca tebliği bulunan, son olarak Anayasa Mahkemesi'nde çalışanlar adına savunma yapan Avukat Dr. Murat Özveri, AYM kararını yorumladı. Özveri, 3 günlük işçinin bile sendikal faaliyetten işten atıldığında 16 maaş tazminat alabileceğini söyledi.

16 YA DA 12 MAAŞ TAZMİNAT HAKKI

Özveri, 6356 sayılı yasa gereği 30 ve daha az işçi çalıştıran iş yerlerinde çalışan işçilerin ya da herhangi bir holdingte 6 aydan az çalışanlar ile geçici süreli iş sözleşmesi imzalayanların sendikal faaliyet nedeniyle işten atılması durumunda 'sendikal tazminat' alamadığı gibi, işe iade davası da açamadıklarına dikkat çekti. Ancak AYM'nin iptaliyle, artık tüm çalışanların sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkarılması durumunda isterse 'sendikal tazminat' isterse de 'işe iade davası' açabileceğini söyledi. Özveri, iki davanın birden açılamayacağını vurguladı. Yeni durumu şöyle örnekledi:

"Mevcut İş Kanunu gereği 30 ve altında işçi çalıştıran iş yerlerine işe iade davası açılamıyor. Yine bir işyerinde 6 aydan az çalışanlar ile geçici süreli iş sözleşmesi imzalayanlar da bu haktan yararlanamıyor. AYM kararı sonrası bir işçi sendika toplantılarına katıldığı ya da sendikaya üye olduğu için işten atılırsa, o işyerinde ne kadar süredir çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın dava açabilecek. Bu isterse işe iade davası isterse de 'sendikal tazminat davası' olacak.

"12 YA DA 16 MAAŞLIK TAZMİNAT ALABİLİR"

Bir başka ifadeyle, bir işçi sendikal nedenle işten atılırsa süresine, nerede, hangi sözleşmeyle çalıştığına bakılmaksızın; işe iade davası açabilecek. Bu durumda mahkeme iki karar verebilir. O işçinin işe iadesine hükmederse işçiye sadece 4 aylık çalıştırılmayan süre ücreti ödenir ve işçi işine geri döner. İşine geri dönmek istemezse, 12 aylık maaşı kadar 'tazminat' alır. Mahkeme, ikinci olarak işe iadesi yerine 1 yıllık ücretinden az olmayacak şekilde 'işe iade tazminatına' hükmedebilir. Ki bu durumda, işçi 12 maaş tazminat, ilave olarak da 4 maaş çalıştırılmayan süre ücreti olmak üzere toplam 16 maaş alabilir."

Murat Özveri, işçinin 'sendikal tazminat' davası açması durumunda ise mahkemenin 12 maaştan az olmamak üzere 'sendikal tazminata' hükmedebileceğini anlattı. Bu durumda da işçinin 12 brüt maaş alacağını söyledi.

31 YILLIK YASAK SONA ERDİ

Özveri, 2012 yılında yenilenen 6356 Sayılı Sendikalar Yasası'nın 12 Mart ve 12 Eylül yasaklarını devam ettiren önemli bir hükmünün AYM tarafından iptal edildiğine dikkat çekti. ILO'nun yıllardır Türkiye'yi uyarmasına rağmen şehir içi ulaşımında ve bankacılık sektöründe grev ve lokavtı yasaklayan hükmün 6356 sayılı yasa tasarısına sonradan eklendiğini anımsattı. AYM'nin iptaliyle 1983 yılı esas alındığında 31 yıllık yasağın bittiğini anlatan Özveri, bundan sonra her iki sektörde çalışanların da greve çıkabileceğini vurguladı.

Kaynak : Hürriyet

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Anayasa Mahkemesi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (21)

kaşınıyorsunuz:

Ülkede zaten fabrika kalmadı olanlarda imkanları daha iyi olan ülkelere gidecek, o zaman görücem işçisini de hükümetinide . Herkes tutturmuş işçi de işçi. iflas eden vergisini ödeyemediği için haciz gelen işverenleri kimse konuşmuyor

8
29
yanıtYanıtla
fatih:

işci çalıştırma şartları daha kötü ülke bulabilirsen sende git tutanmı var

yanıt0
yanıt0
snuffy:

adam gibi başlık atın

11
11
yanıtYanıtla
yabuneya:

bu tür haberleri gördüğüm zaman sinirden duvarları yumrukluyorum hiç yorum yazmak istemiyorum ama insanlar o kadar cahil ve o kadar bilinçsizki tahammül edemiyorum. SİZ ÖNCE GİDİN ŞU 12 SAAT ÇALIŞTIRAN İŞVERENLER HAKKINDA BİR YASAL DÜZENLEME YAPIN MESELA ŞU GÜVENLİK ŞİRKETLERİNDEN BAŞLAYALIM DERİM HANİ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

19
1
yanıtYanıtla
İŞCİ:

bu tür müjdeli haberler kimin için verilmişse sonrasında o müjdeler onlar için felaket olmuştur. takip edin bu haberin akıbetindede işçilerin haklarını kasp edecekler alıştırma yapıyorlar. ey işçi kardeşim hala daha düşünmeyecekmisiniz.

19
0
yanıtYanıtla
kapkara:

sendikasızlar a ne olacak bir iş ya yapılır yada tam yapılır yarım yamalak kanun olmaz. . . AYM. . .

15
0
yanıtYanıtla
E.SEN:

SEÇİM DÖNEMİNİN BOŞ VAATLERİ BAKALIM NEKADAR BOŞ HABER YAPACAKLAR BUNLARA ASLA GÜVENMEMEK LAZIM. .

11
2
yanıtYanıtla
GAZİANTEP ÖZDEMİR:

VALLAHİ KARDEŞLER BİZ İŞÇİYİZ ALIN TERİYLE ÇALIŞIP EKMEĞİMİZİ KAZANMAK İSTİYORUZ SENDİKA BİLMEM NEY HEPSİ BOŞ DEVLET EĞER HAKKIMIZI ARIYORSA ONLARADA MİNNETTAR KALIRI

6
5
yanıtYanıtla
Enine Boyuna:

Taktiksel hak gaspına karşı verilmiş en adil en güzel kararlardan biri. Bu kararı verenlere insanlık adına saygılarımı sunarız.

4
4
yanıtYanıtla
HADİ ORDAN:

ALIR ALIR KESİN ALIR 0 YALAAANNNNNNN

7
0
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title