Haberler

3. Geleneksel Fetih Kupası Okçuluk Yarışması

Türkiye Okçuluk Federasyonu ve World Archery'nin iş birliğiyle düzenlenen 3. Geleneksel Fetih Kupası Okçuluk Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Tören sonrası davetlilere ve sporculara hitap eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, organizasyonda emeği geçenleri kutlayarak, sporun ötesinde geleneğin ve o geleneğe bağlı ruhun diriltildiğini söyledi.

Her sporun kendi içinde bir disiplini olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Okçuluğun göz, gönül ve zihin disiplinini sağlayan bir özelliği var. Okçuluk, bunları bir araya getirebilen, insanların yetişmesinden itibaren gözünü, zihnini ve gönlünü gerçekten disiplinli bir şekilde yetiştirmesine vesile olan geleneksel sporlarımızdan birisidir. Burada bir zamanlar mezbelelik olan mekanda, burayı gayet güzel bir şekilde bu hale getiren ve burada bu geleneksel sporumuzun ihya edilmesine vesile olan herkese, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yürekten teşekkürü bir borç bilirim" diye konuştu.

Kurtulmuş, fethin sadece askeri bir mesele olmadığını anlatarak, İstanbul'un fethinin önemli sıçrama tahtalarından biri olduğunu kaydetti.

İstanbul'un fethinin, medeniyetin Avrupa'nın içlerine ilerlemesi için önemli olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Fetih, bütün değerlerimizin yeniden üretilip küreselleşmesine vesile olan önemli sıçrama noktalarından birisidir. Ne yazık ki böyle olmakla birlikte bu millete uzun yıllar fetih ve fethin ruhu unutturuldu. Fetih ve o fethin büyük fatihi, büyük ruh kökü vermiş olduğu dinamizm eski, geride kalmış ve utanılması gereken bir husus olarak anlatıldı. Tarih kitaplarında bir tarihi olaya addedildi. Çok şükür artık fethin manasını, ruhunu, dünyaya yaydığı medeniyeti, ruh köklerini yeniden algılıyor, yeniden çoğaltıyor ve insanlığa yeni değerler olarak takdim edebiliyoruz. Okmeydanı'ndaki vakfın inşa edilmesi bile yeniden bu köklerimize ulaşabilir olmamızın göstergelerinden birisidir."

"Okçuluğu yeniden sevdirdiler"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da yabancı yarışmacılara İngilizce hitap ederek, İstanbul'da bulunmalarından mutluluk duyduğunu dile getirdi. Çok önemli bir etkinliğin gerçekleştirildiğine işaret eden Bozkır, fethin 562. yılında böyle bir etkinliğin yapılmasının önemini vurguladı.

Bozkır, Okçular Vakfı'na etkinlik için teşekkür ederek, "Bütün alanlarda bize okçuluğu tekrar sevdirdikleri için, gençlere bir araya gelme fırsatı tanıdıkları için teşekkür ediyorum. İnşallah gelecek yıllarda da bu çok güzel şampiyonada birlikte olmayı arzu ediyoruz" dedi.

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ise turnuvanın ilk okunu Hakkari'de attıklarını hatırlatarak, "Bugün o ok İstanbul'a ulaştı. Fetih Kupası'nın bugün de final müsabakaları yapılmakta. İnşallah ödül törenlerini tamamlayacağız. Bu sene de bir güzellik yaşandı. Fetih Kupası'nın hemen ardından Yenikapı'da fetih şölenleri yapılacak. Onun da öncüsü olarak bunu gerçekleştirmiş olduk" diye konuştu.

Hakkari'den başlamalarının önemli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, şunları söyledi:

"Anadolu'nun en uç noktası olmasına rağmen Hakkari, medeniyetimizin önemli merkezlerinden biri. Oralar bizim için önem taşıyan mekanlar. Biz, Hakkari'den İstanbul'a bu birliğimizin, geleceğimizin korunmasında, geleceğimizin yetişmesinde önemli bir mesaj olarak gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Yeni Türkiye vizyonu dediğimiz, yeni Türkiye'nin sadece Anadolu ve bölgede değil, dünyada yeni bir aktör olacağını, yeni geleceğimizi kurarken de geçmişimizden gelen bu birlik ve fetih ruhunu gençlerimize aktarmak istiyoruz. Burada okçulukla beraber yapmaya çalıştığımız tam da bu. Gençliğimizin okçulukla buluşmasını ve tanışmasını, böylelikle okçuluğun arkasındaki felsefeyi, tarihi anlamasını, birlik ve kardeşlik içinde geçişimizi daha iyi tanımasını ve geleceğe böyle yürümesini arzu ediyoruz. Bunun için bu turnuvalar, çalışmalar, yarınki fetih şöleni hep bu kapsamda değerlendirilmelidir."

Erdoğan, tesisin sporculara kazandırılmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın emeği olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin okçulukta iyi dereceler alacağını söyledi.

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Haydar Yılmaz da organizasyona Amerika'dan Çin'e kadar dünyanın dört bir yanından yarışmacıların katıldığını ifade etti.

Yılmaz,  "Dünya okçuları, Fatih'in mekanında ok atıyorlar. Fatih'in vizyonu bu. Bu vizyona, hem ecdada hem de medeniyete sahip çıkma amacındayız. Bu vizyonu bütün Türk milleti ve coğrafya olarak geleceğe taşımak iddiasındayız. Allah'a hamd olsun, milletimizin teveccühü çok yüksek. Bugün fetih günü" ifadelerini kullandı.

Yarışmaların yapıldığı alana Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun posterlerinin yanı sıra dev bir Türk bayrağı asıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da tebrik mesajı gönderdiği etkinlik sonunda İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş davetlilere selamlama konuşması yaptı.

Dereceye girenler

Yarışmalar sonunda "Klasik Yay Erkekler"de Çinli Wang Dapeng birinci, Alman Carlo Schmitz ikinci, Birleşik Amerikalı Jake Kaminski ise üçüncü oldu.

"Klasik Yay Bayan" kategorisinde Aybüke Gümrükçü birincilik, Beyaz Rus Aliaksandra Kuratnik ikincilik, İtalyan Claudia Mandia üçüncülük elde ederken, "Makaralı Yay Erkek" kategorisinde Birleşik Amerikalı Henry Bass, Ankara Okçuluk İhtisas Kulübü sporcusu Arman Javanshir, Mert Garip sıralaması oluştu.

Alman Sabine Sauter'in birinci olduğu "Makaralı Yay Bayan" kategorisinde ise Ecem Cansu Coşkun ikinci, Birleşik Amerikalı Jamie Van Natta üçüncü sırayı aldı.

"Geleneksel Erkek"te Ukraynalı Denys Ziborov, Macar Peter Nahoczki, Macar Zsolt Kovacs sıralaması oluşurken, "Geleneksel Bayan" kategorisinde Polonyalı Paulina Sosnovicz, Hürrem Sultan Özcan, Melika Karalı dereceye girdi.

"Geleneksel Karma Minikler"de Macar Richard Zvolenszki ilk sırayı alırken, bu kategoride Furkan Çap ikinci, Barış Topçu üçüncü oldu.

"Olimpik Yay Karma"da Almanya, Samsun Okçuluk Gençlik Spor Kulübü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sıralaması gerçekleşirken, "Makaralı Yay Karma"da ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya sıralaması oluştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Hakkari Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title