Haberler

3. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu Azerbaycan'da Başladı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 3. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu, resmi açılış töreni ile başladı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 3. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu, resmi açılış töreni ile başladı.

Bakü'nün simgelerinden biri olan Haydar Aliyev Merkezi'nde yapılan törene, başta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olmak üzere bazı bakanlar, BM Medeniyetler İttifak Yüksek Temsilcisi Nasır Abdülaziz El-Naser, UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad bin Amin Kültürel, ISESCO Genel Müdürü Abdülaziz Osman el-Tüveycri, BM Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreter Turizm ve Barış Danışmanı Amr Abdel-Gaffar, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı milletvekilleri, dini topluluk temsilcileri ve diplomatik misyon temsilcilerinden oluşan 500'den fazla temsilci katıldı. "Kültürü ortak güvenlik adına paylaşalım" sloganıyla yapılan formunun açılış konuşmasını yapan İlham Aliyev, Azerbaycan kültürlerarası diyalogda önemli bir rol oynadığını, ülkeleri ve halkları bir araya getirmeye çalıştığını belirtti.

Aliyev," Etnik ve çeşitli dinlerin temsilcileri hep Azerbaycan'da rahat bir şekilde yaşadı. Tarihi irsimiz kültürel çeşitliliğe yaklaşımı ortaya koyuyor. Şamahı'da en eski camilerden biri, Şeki'de Arnavut Kilisesi, Abşeron'da ateşperestlerin tapınağı bulunmaktadır. Bugün Azerbaycan'da çeşitli etnik grupların temsilcileri yaşıyor ve inkişafımıza katkıda bulunur. Biz uluslararası önlemleri ona göre yapıyoruz ki, çok kültürlülük geleneklerini teşvik edelim. Azerbaycan'da Uluslararası Çok kültürlülük Merkezinin oluşturulması bu alanda ilk adımımız oldu. Çok kültürlülüğün alternatifi yoktur. Bu açıdan sivil toplum kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin rolü artıyor. Bazı durumlarda dini düşmanlık bilerek büyütülüyor ve yayılıyor" dedi.

"EĞİTİM RADİKALİZME, TERÖRİZME KARŞI EN İYİ ÇÖZÜMDÜR"

Aliyev," Biz eğitime özellikle dikkat ediyoruz, Azerbaycan okuryazarlık düzeyi çok yüksek olan ülkedir. Biz eğitime, teknolojiye ayak uydurmağa çalışıyoruz. Eğitim radikalizme, terörizme karşı en iyi araçtır. Bu nedenle Forumda bu tartışmalar dikkat merkezinde olacak. Fikrimce, Azerbaycan'ın deneyimi ilginç olabilir. Biz şimdi eğitim sistemimizi uluslararası standartlara uygunlaştırıyoruz. Seviniyoruz ki, genç nesil bilgili olmaya, hayatta kendi yerini almaya, Azerbaycan'ın potansiyeline dönüşmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Avrupa'nın enerji güvenliğinde daha önemli rol oynadığını belirten Aliyev, "Azerbaycan bölgesel düzeyde çok olumlu rolü var. Çalışmalarımız bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesini yöneliktir ve enerji güvenliği ile ilgili. Azerbaycan'ın girişimcisi olduğu projeler bölge sınırlarını aşıyor. Bu ülkeleri ve kıtaları birleştiren projelerdir. İpek Yolu'nu onarıyor, Avrupa ve Asya arasında yeni demiryolu bağlantısı oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, UNESCO'nun "Farklılıkla Anlaşalım" kitabının tanıtımı yapıldı. Daha sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva UNESCO'nun "Farklılıkla Anlaşalım" kitabının tanıtımı törenine katıldı.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova tanıtım töreninde konuşma yaptıktan sonra Azerbaycan "Kelağayı" sanatının UNESCO'nun maddi olmayan kültürel miras üzere temsilci listesine dahil edilmesini onaylayan belgeyi Mehriban Aliyeva'ya sundu. Uluslararası ortak kurumlar Forumun sembolü ile ödüllendirildiler.

Forum, UNESCO, BM, Avrupa Konseyi, ISESCO ve BM Dünya Turizm Örgütünün desteği ile gerçekleştiriliyor. 2. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu 2013 yılında 29 Mayıs - 1 Haziran tarihlerinde Bakü'de yapılmıştı. - BAKÜ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

İlham Aliyev Azerbaycan Bakü Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title