Haberler

Kıbrıs'ta Liderler Müzakere Tarihinde Bir İlke İmza Attı

Güncelleme:

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, başkent Lefkoşa'da Arasta'yı ve Uzun Yol'u gezmek için bir araya geldi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakere tarihinde bir ilki gerçekleştirerek başkent Lefkoşa'nın Türk ve Rum çarşılarını birlikte gezdi. Her iki tarafta kahve içen liderler, alkışlarla ve barış şarkılarıyla karşılandı.

BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Anastasiadis öğlen saatlerinde başkent Lefkoşa'yı ikiye ayıran sınır hattındaki Lokmacı barikatında buluştu. Ziyaret Rum liderin de KKTC topraklarına ilk geçişi oldu. İki lider önce Kıbrıs Türk tarafında Osmanlı döneminden kalan turistik Büyük Han'ı ziyaret etti. Yol boyunca esnafla sohbet eden liderlere, Büyük Han'da kahve ve ekmek kadayıfı ikram edildi. Liderleri barış şarkılarıyla karşılayan Kıbrıslı Türkler, Anastasiadis'e nazar boncuğu hediye etti.

KAHVE VE KIBRIS İÇKİSİ İKRAM EDİLDİ

Akıncı ve Anastastasiadis, daha sonra yürüyerek kentin Rum çarşısını bölümüne geçti. Rum tarafında da büyük ilgi gören iki lidere çiçekler hediye edildi. Tarihi Feneromeni kilisesi yanındaki kafede oturan liderlere burada, kahve ve Kıbrıs içkisi Zivaniya ikram edildi.

MEDYA ORDUSU TAKİP ETTİ

Akıncı ve Anastasiadis 45'şer dakika planlanan iki ziyaretinde de kalabalık bir medya ordusunun takibi altında kaldı. İki lider, Rum kesiminde kazı kazan da oynadı. Yapılan ortak açıklamada her iki lider, Kıbrıs sorununu gelecek nesillere bırakmadan çözmek istediklerini söyledi.

"KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEYE KARARLIYIZ"

Akıncı, "Kıbrıslı Türk ve Rumlar aynı masada oturarak yemeyi ve içmeyi iyi bilirler. Şimdi birlikte içtiğimiz gibi. Ancak müzakere masasında o kadar iyi değiller. Biz şimdi müzakere masasını da bu ziyaret gibi başarılı bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Çok uzun süredir devam eden sorunu gelecek nesillere bırakamayız. Kıbrıs sorununu çözmeye kararlıyız" dedi.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

KKTC cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 'iki kardeş ülke' açıklamasına sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamaya yer vermişti: "Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı KKTC halkının seçimiyle göreve gelmiştir. Burada 2 kardeş ülkeyiz dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. Sayın cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması gerekir. Türkiye KKTC'yi neden sahipleniyor bunu bir eshabı mucibesi var. Kardeş olarak çalışmanın bile bir şartı vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs'a bedel ödemiştir. Biz şehitler vermişiz. Ve bedel ödemeye devam ediyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nikos Anastasiadis Mustafa Akıncı Uzun Yol Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title