Haberler

29. Tepreş Şenliği

Odunpazarı Belediyesinin destekleriyle düzenlenen 29. Tepreş Şenliği, Şehr-i Derya Parkı’nda gerçekleşti.

Odunpazarı Belediyesinin destekleriyle düzenlenen 29. Tepreş Şenliği, Şehr-i Derya Parkı'nda gerçekleşti.

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir milletvekilleri Utku Çakırözer ve Cemal Okan Yüksel, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı, şehir dışından gelen dernekler, Tepreş Hanım Ağası Ruhsar Demirel'in katıldığı şenlik, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın ve Kırım Tatar Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Tepreş Şenliğinde konser veren Saim Günal, seslendirdiği eserlerle şenliğe gelen misafirlere eğlenceli anlar yaşattı. Kırım Derneğine bağlı küçük ve genç grupları Kırım Halk Oyunları oynadı, Kırım Kuşak Güreşleri yapıldı, tatar yemekleri birbirleri ile yarıştı.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'unda aralarında bulunduğu grup, Kırım Türklerinin geleneklerinde yer alan "Kalakay Tıgırtması" (ekmek yuvarlama)'yla senenin bereketli geçmesi temennilerinde bulundular.

Burada konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, bugünün önemli bir gün olduğuna dikkat çekti. Kurt, "Tepreşin 29'uncusunu yapmak büyük bir başarıdır. Bu başarı nedeniyle derneğimizi kutluyorum. Bir toplumunun kültürünün ayakta durabilmesi için çok önemli etkinlikler yapılması gerekir. Şu anda Türkiye'de çok farklı şeyler tartışılıyor, çok farklı şeyler konuşuluyor. Ama Kırım meselesi maalesef konuşulmuyor. Bunun altına ister çizgi çekin, ister büyük harflerle yazın, ne yaparsanız yapın bu Türk dış politikasının iflasıdır. Hiç bir topluluk kendi iradesi dışında başkalarının iradesiyle tabiat değiştirmez, değiştiremez. Dünyada böyle bir şey yoktur. Uluslararası hukuk böyle bir geçişi kabul edemez. Maalesef herkes sessiz kaldı. En başta Türkiye Cumhuriyeti. Suriye, Yemen, Mısır'la uğraşırken Kırım'la zerre kadar ilgilenmediler ve Kırım milyon dolarlar hesabıyla Rusya'ya peşkeş çekildi. Ne yazık ki Türkiye'de ki arkadaşlarımızın da sesi çıkmadı, çıkmalıydı. Bu yanlışlığı birileri haykırmalıydı. Haykırmaya çalıştık ama gücümüz yetmedi. Çünkü burada demokrasi yoktu. Burada istediklerimizi söylüyorduk ama yayınlamıyorlardı. Yandaş basın vardı, havuz medyası vardı, bizim sesimiz doğalgazcıların sesi kadar çıkmadı. Bundan sonra çıkmalı" ifadelerini kullandı.

Özgürlüklerin elden alınmasına herkesin sesinin çıkması gerektiğini, Tepreş'te dikkat çeken konunun bu olması gerektiğini vurgulayan Başkan Kurt, "Mustafa ağa doğduğu günden beri sürgün yaşıyor. Direniyor, direnecek, direnince kazanacak. Başka türlü bu mümkün değil. Türkiye'de milyonlarca tatar yan yana gelmelidir. En doğal insan haklarını, özgürce konuşmak, ibadet etmek istiyorlar. Ama ne yazık ki bu hak elden alınıyor. Bunlar elden alınırken hepimizin sesinin çıkması lazım. İşte Tepreş'te dikkat çekmemiz gereken nokta bu yıl budur. Türkiye artık Kırım'la ilgili dış politikasını değiştirmelidir. Bu politika böyle sürdüğü sürece 2 yıl sonra Kırım'da çok farklı konular tartışılır. İnsanlar çok memnun olduklarını zanneder. Öyle bir algı oluşturulur. Sonra derler ki siz kenarda durun biz kendi işimize bakalım. Kırım'daki tatar soydaşlarımızı ikna etmek üzere birileri Kazan Cumhuriyetinin Başkanını, Türkiye'deki en büyüğüm diyen dernekleri, federasyonları kullanıyor. Bunların hepsine bizim karşı durmamız lazım. Karşı duruş Eskişehir Kırım Derneğinin yaptığıdır" dedi.

"Kırım Tatarları çalıştayını Eskişehir'de gerçekleştirdik" diyen Kurt, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki 43 derneği yan yana getirdik. İnşallah Temmuz ayının sonunda da dünya tatarlarını yan yana getireceğiz. Bu noktaya herkesin dikkatini çekeceğiz. Başta Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı. Bu mücadelede de bize destek olan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Tepreş'imiz her şeye rağmen hayırlı olsun, hayırlı olacak. Yan yana olacağız ve bu işi düzelteceğiz." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kazım Kurt Odunpazarı Eskişehir Kırım Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title