Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Devletle millet arasında bilinçli bir şekilde oluşturulan ve sürekli derinleştirilmeye çalışılan mesafe yüzünden ülkemizde sık sık darbecilere ve vesayet odaklarına gün doğdu" dedi.

Devlet erkanının Anıtkabir ziyaretiyle başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının son adresi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetin kuruluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde devlet erkanına resepsiyon verdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve TSK komuta kademesinin tam kadro katıldığı resepsiyona iş, siyaset, sanat ve spor camiasından önemli isimler yer aldı. Davete katılanlar arasında İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı (İHA) Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar ile İhlas Medya Grup Başkanı Nuri Elibol katıldı.

"KURULUŞUNDAN BUGÜNE TÜRKİYE CUMHURİYETİ" SİNEVİZYON GÖSTERİSİ

Resepsiyon Cumhuriyetin kuruluşuna uzanan yılların anlatıldığı sinevizyon gösterisiyle başladı. Kurtuluş Savaşı yıllarına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinden alınan görüntülerin yer aldığı filmde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Birinci Meclis'teki hitabının görüntüsü de yer aldı.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski başbakanlardan Adnan Menderes'in, Cumhuriyetin kuruluşuna ilişkin sözlerinin kullanıldığı görüntülerde Türkiye'nin "geçilen bütün meşakkatli yolların ardından bugün güçlü bir çınar haline geldiğine" dikkat çekildi. Davetlilerin ilgiyle izlediği sinevizyon gösterisi yoğun alkış aldı.

"CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ'NE, MİLLETİN EVİNE HOŞ GELDİNİZ"

Resepsiyonda günün anlam ve önemini anlatan kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetlilere "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine hoş geldiniz" diyerek sözlerine başladı. Resepsiyona katılan herkese teşekkürlerini ileten Erdoğan, Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

"Türkiye'nin 92 yıllık cumhuriyet serüveni, bu topraklarda 940 yıldır kesintisiz devlet varlığımızın son aşamasıdır" diyen Erdoğan, Selçuklu'dan Osmanlı'ya oradan Cumhuriyete kadar devam eden devlet geleneğimiz, millet olarak kadim geçmişimizle ve medeniyet birikimimizle özellikle zenginleşerek bugünlere ulaşmıştır. Bununla birlikte Kurtuluş Savaşımızı gerçekten çok zor şartlar altında verdiğimiz, Cumhuriyetimizi aynı şekilde kurduğumuz gibi bu dönem de ciddi sıkıntılar yaşadığımız da aşikardır. Devletle millet arasında bilinçli bir şekilde oluşturulan ve sürekli derinleştirilmeye çalışılan mesafe yüzünden ülkemizde sık sık darbecilere ve vesayet odaklarına gün doğdu. Bu yüzden benzer şartlarda yola çıktığımız ülkelerin çoğu demokraside ve kalkınmada biz önemli mesafe katederken biz sürekli kendi içimize kapanarak, enerjimizi iç mücadelelerle heba ederek geride kaldık. Fakat milletimiz demokrasi yolundaki kararlılığından, milli iradeyi hakim kılma mücadelesinden asla vazgeçmemiştir" ifadelerini kullandı.

"TERÖR OLAYLARI BİZİ 2023 HEDEFLERİMİZDEN ASLA ALIKOYAMAYACAK"

Türkiye'nin son döneminin bu bakımından tarihi mesafelerin katedildiği, çok önemli ilerlemelerin kaydedildiği bir dönem olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ülkemizin bugün sahip olduğu güçlü altyapının, ekonomik değerlerin ve demokratik kazanımların pek çoğu son 13 yılın ürünüdür.

Devletle milletin el ele verdiğinde, aynı değerler etrafında bütünleştiğinde, aynı hedeflere yöneldiğinde hangi başarıların elde edildiğini görmek isteyen, bu dönemi iyi incelemelidir. Milletimiz aksi yöndeki tüm gayretlere rağmen, duasıyla, emeğiyle, alınteriyle gerektiğinde de kanıyla ülkesinin, devletinin yanında olduğunu her vesileyle göstermiştir. Büyük bir memnuniyetle belirtmeliyim ki Cumhuriyetimizin 92. yıl dönümünde iftiharla anacağımız en büyük kazanımlarımızdan biri işte budur. Dün yine burada, bu salonda gerçekleştirmiş olduğumuz 81 ilimizden gelen bini aşkın vatandaşlarımızla buluşmamızda ve gündüz iştirak ettiğimiz Cumhuriyet Bayramı töreninde bu gerçeği teyit etme imkanı buldum. Bölgemizdeki gelişmeler ve terör olayları bizi cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olan 2023 için belirlediğimiz hedeflere ulaşmaktan asla alıkoyamayacaktır" dedi.

SİYASETÇİLERE ÇAĞRI

"Milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine sahip çıktığını, bir olarak, iri olarak, diri olarak, hep birlikte Türkiye olarak ortak geleceğine yürümekte kararlı olduğunu adeta haykırmaktadır" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları söyledi:

"Ülkenin yöneticileri olarak bizlere düşen, milletimizin bu talebine cevap vermek, bu beklentisini hayata geçirmek gece gündüz çalışmaktır.

Türkiye'nin siyasetçileri, bürokratları, sanatçıları, sporcuları velhasıl sahip olduğu değerlerin temsilcileri olan siz değerli vatandaşlarımdan bu doğrultuda çok daha fazla gayret beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Bu duygularla başta Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal ve istikbal mücadelemizin tüm kahramanlarını bir kez daha rahmetle tazimle yad ediyorum. Bin yıldır bu toprakların vatanımız olması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan şehitlerimize ve gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından davetlilerin arasına geçerek tek tek tokalaştı ve ayaküstü sohbet etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A ÖZEL SÜRPRİZ

Resepsiyonda ayrıca bir sürpriz de yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kürsüde konuşmasını tamamlamasının ardından bir anda fonda, "Uzun İnce bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece" adlı türkü çalınmaya başladı. Davetlilerin arasında bulunan bazı isimlerin ayrı ayrı mikrofonlardan türküyü seslendirmeye başlaması şaşkınlığa neden oldu.

Bu isimlerin kim olduğu öğrenilince sürpriz ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışan iki garson, iki koruma, bir idari işler personeli ve üç sanatçıyla birlikte Klarnet Sanatçısı Serkan Çağrı'nın eşlik ettiği sürpriz, davetlilerden yoğun alkış aldı. Sürprizin Cumhurbaşkanı Erdoğan için günün anlam ve önemine ilişkin hazırlandığı öğrenildi.

Resepsiyon Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden uçan fenerler havaya bırakılmasıyla sona erdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan 29 Ekim Politika Güncel Haberler

title