Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na Doğru

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Demirci, mesajında, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak yaktığı meşalenin ateşinin, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanıyla geleceği aydınlatmaya başladığını belirtti.

TBMM'nin tam bağımsızlığının pekiştiği ve devletin yönetim biçiminin belirlendiği tarihin 29 Ekim 1923 tarihi olduğunu ifade eden Demirci, şunları kaydetti:

"Bu tarih, ardından yapılan devrimlerle Anadolu'nun aydınlanma ışığının yakıldığı tarihtir. Kurtuluş Savaşı ile birlikte Zonguldak Kömür Havzası'na büyük ilgi gösteren ve havzadaki yabancı şirketleri denetim altına alan ve 1921'de 151 Sayılı Ereğli Havza-i Fahmiyesi Maden Amelesi'nin Hukukuna Müteallik Kanun ile maden işçisinin haklarını teminatı Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, Ankara'nın başkent yapılmasının ardından 14 Mayıs 1924'te Zonguldak'ı il yapmışlardır. Böylece Zonguldak, bağımsızlığımızın ve Cumhuriyetin ilanı ile öne çıkan illerimizden biri olmuştur. Bugün ülkemizin taş kömürüne olan ihtiyacı yıllık 30 milyon tondur. Her yıl milyarlarca dolarımızı taş kömürü ithalatı için dışarıya akıtıyoruz. Tam bağımsızlığımızın simgesi Cumhuriyetimizi yaratan ve yaşatan kurumlarımıza sahip çıkmak hepimizin görevidir."

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Zonguldak 29 Ekim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title