Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyetin 91'inci yıl dönümü kapsamında Antalya, Muğla, Burdur ve Isparta'da tören düzenlendi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Antalya, Muğla, Burdur ve Isparta'da düzenlenen törenle kutlandı.

Antalya'da tören, Vali Muammer Türker'in valilik binasında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende Vali Türker,  Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İrfan Can, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın mesajı da okundu.

Vali Türker, Cumhuriyetin 91'inci yaşının kutlandığını belirterek, 29 Ekim'in bağımsız ve onurlu bir şekilde birlikte yaşama iradesinin ve milletçe geleceğe güvenle bakabilmenin bayramı olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin kuruluşunun dört bir yandan düşman işgaline uğrayan yurdun işgalcilerden kurtulması ve bir milletin küllerinden yeniden doğması anlamlarını taşıdığını vurgulayan Türker, şöyle konuştu:

"Cumhuriyetin kuruluşuna uzanan süreçte Anadolu toprakları, tarihin kaydettiği en haksız toprak işgaline uğramıştı. İşte bu haksızlığa karşı Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde doğulusu ve batılısı, yaşlısı ve genci, kadını ve erkeği ile bir destan yazdı. Bu kahramanlık destanının temelinde, hamuru özgürlük ve bağımsızlık mayasıyla yoğrulmuş insanımızın iman dolu göğsü ve birlik ve beraberlik ruhu yatmaktadır.

Aradan geçen 91 yılda cumhuriyetimiz, sahip olduğu engin devlet tecrübesi ve büyük gelecek tasavvuruyla dünya milletler ailesinin önde gelen aktörü ve onurlu bir üyesidir. Ateş çemberine dönen, kan ve gözyaşının sel olduğu coğrafyada bir istikrar adası olmaya devam etmektedir. Kendi halkına karşı insan hak ve hürriyetlerini en üst seviyeye taşımaya kararlı ve hukukun üstünlüğünü esas alan bir anlayış içerisindedir."

Törende, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla öğrenciler tarafından şiirler okundu ve gösteriler yapıldı. Tören, resmi geçit ile sona erdi.

Törende protesto ve tartışma

Tören sırasında Muratpaşa Mahallesi'nde bulunan arsasıyla ilgili imar sorunu bulunduğu öğrenilen Mustafa Kemal Sapmaz, protokol üyeleri önünde protesto gerçekleştirmek istedi. Sapmaz, polis ekipleri tarafından alandan uzaklaştırıldı.

Geçit törenine katılmak isteyen Cumhuriyet Kadınları Derneği Antalya Şubesi üyesi bir gruba, yürüyüş listesinde olmadıkları için izin verilmedi. Polis ekipleri tarafından etrafı çevrilen grup, şube başkanı Nilüfer Deveci'nin yaptığı basın açıklamasının ardından dağılmaya başladı.

Bu sırada tören alanına doğru yürümeye başlayan grup üyesi kadınlarla İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Ahmet Taşır arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından grup üyeleri, polis ekipleri tarafından kaldırıma alındı.

Muğla

Muğla'da Vali Amir Çiçek'in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan tören, Atatürk Stadyumu'nda Vali Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik'in halkı selamlamasıyla devam etti.

Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Daha sonra konuşan Vali Çiçek, Cumhuriyet'in 91'inci kuruluş yıl dönümünün Muğla'da coşku içerisinde kutlandığını söyledi.

Bu bayramın Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlara sunulmuş en büyük, en kutlu armağan olduğunu dile getiren Çiçek, cumhuriyetin Türk milletine verilen en büyük miras olduğunu kaydetti.

Çiçek, "Kahramanlıkları destanlaşarak dilden dile aktarılan Türk milletinin en büyük günü olan Cumhuriyetimizin 91. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihimizin en büyük çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlar ile Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımıza bir dinamizm kazandırmıştır" dedi.

Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların ayakta kalmaları ve yaşamalarının mümkün olmadığını, bu nedenle gelecek nesillere düşen en önemli görevin çok daha büyük başarılar elde ederek Cumhuriyeti taçlandırmak olduğuna vurgulayan Çiçek, Atatürk'ün ışığında çağdaş bilgilerle donatılmış, vicdanı hür, irfanı hür olarak yetişen Türk gençliğinin ortak akıl ve irade ile hareket ederek daima ileriye gitmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından günün anlam ve önemini anlatan şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı. Tören, resmi geçidin ardından sona erdi.

Burdur

Burdur Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Burdur Valisi Hasan Kürklü, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Garnizon Komutanı Albay Sayit Koca askeri araçla halkı selamladı ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajı da okundu.

Burdur'daki spor ve resim yarışmaları ile satranç ve masa tenisi turnuvalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilen törende halk oyunları gösterisi sunuldu, öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Vali Kürklü, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyeti büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bu büyük günde Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitleri ve kahraman gazileri sonsuz şükran ve rahmet andıklarını belirten Kürklü, tüm halkın Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Resmi geçit törenine yöresel kıyafetlerle katılan Aziziye köylülerinden okuma yazma bilmeyen 67 yaşındaki Havva Koçak, "Cumhuriyet" ve "Maden ocakları" temalı şiirleriyle büyük beğeni topladı.

Isparta

Isparta'da Valilikte tebrikleri kabul eden Vali Vahdettin Özkan, daha sonra Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ile Hükümet Caddesi'nde vatandaşların bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasının ardından konuşan Özkan, ecdadın Kurtuluş Savaşı'nda insanlık tarihinin en haksız işgallerinden birini bertaraf ettiğini söyledi.

Kurtuluş mücadelesinin destansı bir başarıyla sonuçlandığını dile getiren Özkan, "Bu başarı, 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır. Cumhuriyetimiz; büyük bir çınarın küllerinden filizlenmiştir" dedi.

Cumhuriyet idaresinin bireyi esas alan bir toplumsal modelleme oluşturduğunu dile getiren Özkan, "Cumhuriyet eşit vatandaşlığı ve hukukun üstünlüğünü temel almıştır. 91 yıllık mazisine bakıldığında Cumhuriyet modelimiz soylu ama tepeden bakmayan, güçlü ama insanı ezmeyen, adalet ve merhamet ilkeleriyle hareket eden bir rejimin adı olmuştur" diye konuştu.

Konuşmanın ardından halk oyunları gösterileri sunuldu, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Tören, resmi geçit ile sona erdi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Antalya Burdur Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title