Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Kutlamalar kapsamında Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlendi Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vali Şahin'e gönderdiği kutlama mesajı okundu İstanbul Valisi Şahin: "Cumhuriyet, bir yönetim şekli olmanın ötesinde, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vali Şahin'e gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Mesajında, Vali Şahin'in şahsında İstanbul'daki vatandaşların Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığını ifade eden Erdoğan, Cumhuriyet'in kuruluşunun 91. yıl dönümünün hayırlara vesile olmasını niyaz ederek, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetimiz, bugün ulaştığı seviyeyle bölgesinde ve yeryüzünde elde ettiği güç ve itibarla milletimizin iftihar vesilesi, mazlum ve mağdur halklar için de umut kaynağı olmuştur. Her bir vatandaşımın bilmesini isterim ki Türkiye Cumhuriyeti, 77 milyon aziz milletimin ortak eseridir. Aynı şekilde cumhuriyetimizin sahibi de 77 milyonun her bir ferdidir. Gerçekleşen köklü reformlarla, cumhur ile arasında oluşan mesafeleri kaldırmış, cumhuriyetimizi, etnik köken, din, dil, mezhep, ekonomik şartlar ayırımı yapmaksızın, herkesi kucaklayan bir yapıya kavuşturmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimiz, kendisini ötelenmiş hisseden küskün, gönlü kırık kesimlerin her birine ulaşmak için samimi bir gayret içindedir. Herkesi eşit ve adil biçimde kucaklayarak, kardeşlik hukukunu yücelterek, cumhuriyetimiz, tarihinin en güçlü seviyelerindedir."

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıl dönümüne 9 yıl kaldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"İnşallah daha fazla gayret etmek suretiyle, büyük hedeflerimize ulaşacak; barış, refah, kardeşlik içinde aydınlık bir geleceği inşa edecek; cumhuriyetimizi çok daha büyük başarılarla buluşturacağız. Bu düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, cumhuriyetimizin kuruluş mücadelesini veren, kuruluştan bu yana cumhuriyeti yüceltmek için gayret gösteren herkesi minnet ve şükranla yad ediyorum. Gerek cumhuriyetin ilanına giden yolda gerek 91 yıllık kalkınma ve büyüme hamlesinde, istiklalimiz adına canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi bu anlamlı günde bir kez daha hatırlıyor, onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91'inci yılının coşku, heyecan ve kardeşlik ikliminde kutlanmasını dilerken, ilimizdeki tüm vatandaşlarımıza selam ve muhabbetlerimi iletiyorum."

"Demokratik cumhuriyeti yüceltip sürdürmek hepimizin milli görevi olmalı"

İstanbul Valisi Vasip Şahin de günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'te ilan ettiği cumhuriyetin, Türk ulusuna bırakılmış büyük bir miras ve önemli bir değer, ortak bir varoluş, ortak yaşama kararlılığı olduğunu belirterek, "Milletimiz, cumhuriyetle birlikte milli bir devletin, onurlu, bağımsızca düşünebilen ve eşit haklara sahip olan yurttaşları haline gelmiş ve devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur" dedi.

Cumhuriyeti, "demokrasiyi geliştiren mükemmel bir sistem" şeklinde tanımlayan Şahin, "Bireyin hak ve özgürlükleri demokrasiyle yüceltilmiş bir cumhuriyetle güvencede olabilmektedir. Bu nedenle demokratik cumhuriyeti yüceltip sürdürmek hepimizin milli görevi olmalıdır. Cumhuriyet, bir yönetim şekli olmanın ötesinde, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir. Getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanının önünü açmış, ufkunu genişletmiştir. Cumhuriyet, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkma idealine erişmek adına attığımız her adımın, aldığımız her yolun şaşmaz güvencesi olmuştur" diye konuştu.

Şahin, her türlü olumsuzluk karşısında gösterdiği birlik ve beraberlikle geleceğe emin adımlarla yürüyen Türkiye'nin, her geçen gün öz güveni artan, kararlı duruşuyla dünya siyasetini etkileyen, birbirinden kıymetli eserlerle dünya ülkeleri arasında boy gösteren ve hak ettiği yeri alan güçlü bir ülke haline geldiğini söyledi.

Medeni dünya tarafından takdir edilen, demokrasi, ekonomi, hukuk, eğitim, kültür, sağlık, sanat ve siyaset alanlarında yaşanan her türlü zihniyet değişikliği ve gelişmelerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ideallerinin ne derece yüce ve yüksek olduğunu açıkça ortaya koyduğunu ifade eden Şahin, "Bu nedenle bizlere ve bizden sonra gelecek olan nesillere düşen en önemli görev, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünü savunmak, iç ve dış tehdit unsurlarına karşı çok dikkatli olmaktır. Amacımız, 91 yıllık bir mücadelenin ve gayretin ürünü olan üniter yapımızdan, cumhuriyetimizden, demokrasimizden ve diğer kazanımlarımızdan vazgeçmeden daha ileriye ulaşmaktır" dedi.

İstanbul'daki Cumhuriyet Resepsiyonu iptal edildi

Şehremini Anadolu Lisesi öğrencisi Nilay Cansızgün ve Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Emin Altunel'in şiir okuduğu törende, İstanbul genelinde Cumhuriyet'in kuruluşunun 91. yıl dönümü kapsamında düzenlenen kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere, Vali Şahin, Orgeneral Çolak ve Başkan Topbaş tarafından ödülleri verildi.

Törende, bando takımı eşliğinde askeri ve sivil okullardan öğrenciler, muharip gaziler, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin askerleri, yunus timleri, bisikletli gruplar ve klasik araçların katılımıyla resmi geçit töreni gerçekleştirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait helikopterlerin alan üzerinde uçuş yaptığı törende, asker ve araçların geçişi, Vatan Caddesi'nin tören için ayrılan kısmında bulunan vatandaşlardan alkış aldı.

Tören için geniş güvenlik önlemleri alınırken, vatandaşlar arama noktalarından aranarak alana alındı. Tören alanının çevresindeki yüksek binalara ve alanlara da keskin nişancılar yerleştirildiği görüldü.

Törenin sonunda, bu akşam İstanbul'da yapılacak Cumhuriyet Resepsiyonu'nun, Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması nedeniyle iptal edildiği duyuruldu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Vatan Caddesi Vasip Şahin İstanbul Politika Güncel Haberler

title