Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlandı

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 90. yıl dönümü dolayısıyla Sivas, Malatya, Tokat, Tunceli, Erzincan ve Elazığ'da törenler düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yıl dönümü dolayısıyla Sivas, Malatya, Tokat, Tunceli, Erzincan ve Elazığ'da törenler düzenlendi.

Sivas Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen törende, Vali Vekili Ömer Kalaylı, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, vatandaşları selamladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Kalaylı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitleri ve kahraman gazileri minnet ve şükranla andıklarını ifade eden Kalaylı, Sivas Kongresi'nin yapıldığı kentte yaşayan vatandaşların, 90 yıl önceki gibi Cumhuriyet'e sahip çıktığını belirtti.

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği törende, wushu sporuyla uğraşan çocuklar gösteri sundu.

Törene, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, daire amirleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Malatya

Malatya'daki kutlamalar, Vali Vasip Şahin'in, makamında tebrikleri kabulüyle başladı. Kutlamalar, Abdullah Gül Parkı yanındaki tören alanında devam etti.

Vali Şahin, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır, halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Törende konuşan Şahin, Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yılını büyük coşku ve sevinçle kutladıklarını belirtti. Şahin, Anadolu'nun işgal edildiği bir dönemde, Türk milletinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, büyük bir istiklal mücadelesi verdiğini hatırlattı.

Şahin'in konuşmasının ardından bir öğrenci şiir okudu. Kore gazisi Veli Beylik, Alperen Ağır isimli gence Türk bayrağını teslim etti.

Kutlamalar, öğrencilerin ve askerlerin geçişiyle sona erdi.

Tokat

Tokat'ta kutlamalar kapsamında, ilk olarak, Vali Mustafa Taşkesen, makamında tebrikleri kabul etti. Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende, Taşkesen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş ve Belediye Başkanı Adnan Çiçek, vatandaşların bayramını kutladı.

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Törende, askeri helikopter, Tokat Kalesi etrafında gösteri uçuşu yaptı.

Kutlamalar, geçiş töreniyle sona erdi.

Tunceli

Tunceli'deki kutlamalar, Vali Hakan Yusuf Güner'in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Hükümet Konağı önünde devam eden törende, Vali Güner ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Murat Kırkaya, halkı selamladı.

Törende konuşan Güner, "Dünya üzerinde bulunan ve gerçek bir cumhuriyet ile tanışmamış olan birçok toplum ve bazı komşularımız, maalesef huzur ve refahtan uzak bir yaşam sürmektedir. Demokrasiden uzak bir hayat süren toplumlarda eşitlik, hak ve özgürlükler son derece kısıtlı olup, belirli kesimlerin hakimiyetindedir. Cumhuriyet, ülkemizde ilan edildiği tarihten itibaren halkımızın demokratik güveninin en büyük teminatı olmuş, bugün bizlerin yarın da gelecek nesillerimizin, halkımızın ortak iradesiyle devam edecektir. Bu yüzden Cumhuriyetimize sahip çıkmak ve varlığının devamını sağlamak Türk milletinin en büyük görevi olmalıdır" diye konuştu.

Güner, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen okullar arası resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Öğrencilerin şiirler okuyup halk oyunları gösterileri sunduğu kutlamalar, geçiş töreniyle sona erdi.

Erzincan

Erzincan'daki kutlamalar kapsamında, ilk olarak, Vali Abdurrahman Akdemir makamında tebrikleri kabul etti. Kutlamalar, Ordu Caddesi'ndeki törenle devam etti.

Törende, Vali Akdemir, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan ve Belediye Başkanı Yüksel Çakır, vatandaşları selamladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Akdemir, "Cumhuriyet'in ilanı, milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Cumhuriyet, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesi, çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının göstergesidir" dedi.

Öğrencilerin şiirler okuduğu tören, askeri araçların geçişiyle sona erdi. Törende, askeri helikopterler gösteri uçuşu yaptı.

Bu arada, CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve İl Başkanı İsmail Arslan ile bir grup partili, törenin ardından Erzincan Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Anıttan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen Işık ve beraberindekiler, meydanda halay çekerek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Elazığ

Elazığ'daki kutlamalar, Vali Ömer Faruk Koçak'ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Kutlamalar, Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle etti.

Törende konuşan Vali Koçak, "Bugün, geçmişle övünüp ecdadın mirasıyla yetinme günü değil, onlara layık olma, yani muasır medeniyetin üzerine çıkma günüdür. 2023'te cihanın en güçlü ülkelerinden birini, 2071'de en güçlüsünü kuracak nesilleri yetiştirme günüdür. Bugün, 7'den 70'e herkesin, tarihin ve coğrafyanın kendisine yüklediği vazifenin ağırlığını idrak etme, sorumluluğunu yerine getirme günüdür" ifadesini kullandı.

Vatandaşlara seslenen Koçak, "Öğretmen kardeşlerim, her öğrenciyi kendi çocuğun bilerek ve bir cevher gibi işleyerek, 2023 ve 2071'e hazırlamak için uykuyu unutmalısın. Öğrenci kardeşim, lider Türkiye'nin inşası için şimdiden sorumluluk alıp kendini geleceğe hazırlamalısın. Sanayici kardeşim, 2023 ve 2071'in küresel kurumlarının temelini şimdiden atmalısın" diye konuştu.

Elazığ Lisesi öğrencilerinden okul flaması taşıyan Ömer Faruk Akdemir (17), tören sırasında bayıldı. Alanda bulunan 112 Acil Servis görevlileri, Akdemir'e müdahale etti.

Çeşitli gösterilerin sunulduğu program, geçiş töreniyle sona erdi. - Sivas

Kaynak: AA / Yerel

Tunceli Elazığ Tokat Yerel Haberler

title