Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyetin 90'ıncı kuruluş yıl dönümü Samsun, Çorum, Ordu, Giresun, Amasya ve Sinop'ta törenlerle kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 90'ıncı kuruluş yıl dönümü Samsun, Çorum, Ordu, Giresun, Amasya ve Sinop'ta törenlerle kutlandı.

Samsun'da Vali Hüseyin Aksoy'un, Yaşayan Atatürk salonunda tebrikleri kabulüyle başlayan etkinlikler Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenle devam etti.

Vatandaşların bayramının kutlanması ve günün anlamıyla ilgili şiirlerin okunmasının ardından konuşan Vali Aksoy, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, kurtuluş mücadelesinin başladığı Samsun'da, Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yılını birlikte kutlamanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Herkesin bayramını kutlayan Aksoy, şöyle konuştu:

"19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de 'Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare cumhuriyet idaresidir' diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez değerdir. Cumhuriyetin ilanı, Anadolu'daki milli hakimiyet ve istiklal mücadelesinin askeri ve siyasi safhalarda kazanılmasını ve demokratik prensiplere göre kurulan yeni devletin bu istikamette gelişimini ifade etmektedir. Medeni dünyada itibarlı bir yeri olan ve çağdaşlaşma yolunda büyük mesafeler almakta olan, Türk milletinin bütün bireyleri, adı cumhuriyet olan bu erdemli rejimi, Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda, sonsuza kadar yaşatacaktır."

Aksoy'un konuşmasının ardından halk oyunu gösterileri sunuldu. Etkinlik, tören birliklerinin geçişiyle son buldu.

Öte yandan tören alanında Samsun İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan kaza simülasyonunda, 5 kilometrelik hızla takla atan araçta vatandaşlara emniyet kemerinin önemi anlatıldı. Vatandaşlar araçta, emniyet kemerli ve kemersiz takla atma deneyimi yaşadı. Basın mensupları da aracı deneme imkanı buldu.

Çorum

Çorum Valiliği'nde başlayan kutlamalar kapsamında Vali Sabri Başköy, Garnizon Komutanı Albay Ahmet Çelik ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, tebrikleri kabul etti.

Hürriyet Meydanı'nda devam eden törende Vali Başköy, Albay Çelik ve Başkan Külcü, askeri aracın üzerinde vatandaşların bayramını kutladı.

Törende konuşan Vali Başköy, insan onuruna, yaradılışına en yakışır rejimin cumhuriyet olduğunu söyledi.

Cumhuriyeti ideal rejim yapanın, milleti ve iradesini ön plana çıkarması olduğunu ifade eden Vali Başköy, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet bir değerler manzumesidir. Bir bütün olarak algılanmalı, tüm niteliklerine eşit değerler atfedilmeli, evrensel kabullerle uygulanan Cumhuriyet, keza tek bir fikre yönelik peşin kabuller rejiminden çok, bölücü, yıkıcı ve şiddet unsurları taşımadığı sürece, farklı fikirlerin ifade edilmesinin teminat altına alındığı, hoşgörü temelli bir rejimin adıdır."

Okunan şiirlerin ardından halk oyunu gösterilerinin yapıldığı kutlamalar, tören geçişiyle sona erdi.

Ordu

Ordu Valiliği'nde başlayan tören kapsamında Vali Kenan Çiftçi, Garnizon Komutan Vekili Yarbay Garip Gümüş ve Belediye Başkanı Seyit Torun tebrikleri kabul etti.

Ordu Lisesi karşındaki alanda devam eden törende Vali Çiftçi, Yarbay Gümüş ve Başkan Torun, vatandaşların bayramını kutladı.

Törende konuşan Vali Çiftçi, Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamanın mutluluğu içinde olduklarını söyledi.

Cumhuriyetin kuruluşunda çekilen meşakkatlere tarihin tanık olduğunu ifade eden Vali Çiftçi, "Cumhuriyetimizi tıpkı kuruluşundaki temel mantıkta olduğu gibi bağımsız, güçlü ve demokratik bir özgürlük ortamı içinde yaşayan bir dünya devletini sürekli kılmak için hepimize çok büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir" diye konuştu.

Okunan şiirler ve halk oyunları gösterilerinin yapıldığı kutlamalar tören geçişiyle son buldu.

"Bu alan artık Cumhuriyet coşkusunu almıyor"

Öte yandan tören sonrası gazetecilere açıklama yapan Vali Kenan Çiftçi, kutlamanın yapıldığı alanın yetersiz kaldığını söyledi.

"Bu alan artık Cumhuriyet coşkusunu almıyor" diyen Vali Çiftçi, "Tabi bu kalabalığı görünce arkası yaklaşık 2 kilometre gerideydi. Orada bulunanlar tören alanında okunan şiirleri duyamadı, eğlenceleri göremedi. Daha yuvarlak, herkesin görebileceği farklı bir alan olabilir. Şimdi stat, pazar yeri... Bunu komiteyle değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Giresun

Giresun Valiliği'nde başlayan kutlamalarda Vali Hasan Karahan, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru ve Belediye Başkanı Kerim Aksu tebrikleri kabul etti.

Atatürk Stadı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende Vali Karahan, Tuğgeneral Doğru ve Başkan Aksu askeri aracın üzerinden vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Karahan, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümüne erişmenin gururunu, onurunu, sevincini ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, cumhuriyet rejimi ile çağdaş olmanın haklı onurunu tattığını, gelişen ve kalkınan bir dünya devleti olmanın kıvancına eriştiğini ifade eden Karahan, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti kendi coğrafyasında örnek alınan, dünya genelinde sözüne güvenilen güçlü bir ülke konumuna gelmiştir. Ülkemiz eğitimde, sağlıkta, adalette, hukukta, ekonomide, sosyal politikalarda ve bayındırlık alanında gerçekleştirilen devrim niteliğindeki hizmetlerle Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler hedefine doğru hızla ilerlemektedir. Bu tarihi gün dolayısıyla başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere. Cumhuriyetin kurulmasında ve yaşatılmasında şan ve şerefle görev alan, şehit düşen, gazi olan kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz."

Konuşmanın ardından il genelindeki okullar arasında yapılan çeşitli dallardaki yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kutlamalar tören geçişiyle sona erdi.

Amasya

Amasya'da Cumhuriyetin 90. yıl dönümü coşku ile kutlandı. Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin'in valilikte protokol üyelerini kabulü ile başlayan tören programı Yavuz Selim Meydanı'nda devam etti.

Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir, alanı dolduran vatandaşları selamladı. 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı bando ekibi eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören halk oyunları gösterileriyle renklendi.

Vali Çomaktekin, Cumhuriyetin 90. yılını kutlamanın sevinci ve mutluluğu içinde olduğunu söyledi.

Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitleri ve gazileri rahmet ve minnetle anan Çomaktekin, "Bugün bu topraklarda yaşayan istisnasız herkesin, doğulusu, batılısı, güneylisi ve kuzeylisinin onur duyması gereken bir gündür. Her köşesi işgal edilmiş vatanımızda tam bağımsız ve çağdaş bir devlet kurmak hiç de kolay olmamıştır. Bu ülkede yaşayan herkes birinci sınıf vatandaştır. Herkes aynı geçmişi ve ortak bir geleceği paylaşmaktadır. Bunun için de herkes kederde ve sevinçte bu ortaklığın paydaşı olmalıdır" diye konuştu.

Törende, yıl içinde çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Günün anlamını içeren şiirlerin okunması ve konuşmaların ardından kutlamalar geçit töreni ile sona erdi.

Sinop

Cumhuriyet'in ilanının 90. yıl dönümü Sinop'ta da coşkuyla kutlandı.

Bülent Ecevit Caddesi İskele Meydanı'nda gerçekleştirilen törende Vali Yavuz Selim Köşger ve beraberindeki heyet tören alanını gezerek vatandaşların bayramını kutladı.

Hayaller Tiyatrosunun hazırladığı gösterilerin ve halk oyunlarının sunulduğu törende, Gençler Basketbol Turnuvası için Sinop'a gelen Makendonyalı basketbolcular da "Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun" yazılı pankartla tören alanında yürüyüş yaptı.

Törende konuşan Köşger, Cumhuriyetin 90. yılını büyük bir coşkuyla, kıvançla, gururla ve sevinçle kutladıklarını söyledi.

Köşger, "Bugün Cumhuriyetimizin 90. yılında geldiğimiz nokta hiç küçümsenecek bir nokta değildir. 75 milyon genç, dinamik ve iyi eğitilmiş bir nüfus, dünyada 16. büyük ekonomiye sahip bir ülke ve kendi hinterlandı içinde ve tüm dünyada sayılan, saygı duyulan bir devlet olmak hiç azımsanacak bir şey değildir. 'Yeterli midir' sorusunun cevabı, 'hayır yeterli değildir'. Daha iyisini oluşturmak, çalışmak bizlerin ve sevgili gençler, sizlerin boynunun borcudur" ifadelerini kullandı.

Program, geçit töreniyle son buldu. - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Samsun Amasya Sinop Ordu Yerel Haberler

title