Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Adana, Mersin ve Osmaniye'de tören düzenlendi.

Adana'daki kutlamalar, Vali Hüseyin Avni Coş'un valilik binasında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Vali Coş'un tebrikleri kabul ettiği programa, dün Atatürk Anıtı'nda çelenk sunma töreni sırasında aralarında gerginlik yaşanan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da katıldı.

Daha sonra Uğur Mumcu Meydanı'nda süren törende Vali Coş, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz halkın bayramını kutladı.

Vali Coş, törende yaptığı konuşmada, cumhuriyetin 90'ıncı yılını heyecanla, gururla, onurla, coşkuyla kutlarken, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere cumhuriyetin ilanına karar veren TBMM'nin tüm üyeleri, şehitler, gaziler ve isimsiz tüm kahramanların önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.

Cumhuriyetin ilanının şanlı tarihimizdeki en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu belirten Coş, "Cumhuriyet, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesidir. Cumhuriyet, milletimizin çadaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının göstergesidir. Cumhuriyet, birlik ve beraberlik içeresinde hareket ettiğimizde olmaz denileni başardığımızın kanıtıdır" dedi.

Cumhuriyetin Atatürk'ün önderliğinde milletin azim ve kararlığıyla vücut bulmuş bir eser olduğunu dile getiren Coş, bu eserin büyük bir vizyonla daima ileriye bakan, özgüvenini sağlam tutan, heyecanla ve şevkle çalışan bir neslin bugünkü nesillere armağanı olduğunu anlattı.

Daha sonra öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu, halk oyunları ekibi tarafından gösteri sunuldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Atatürk ve Cumhuriyet konulu yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verildiği tören, geçit töreninin ardından sona erdi.

Törene AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

- Mersin'de Vali vatandaşlarla halay çekti

Mersin'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ile Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan halkı selamladı.

Vali Güzeloğlu, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Bayramı'nın 90. yıldönümünün büyük bir coşku, onur ve kıvançla kutlandığını söyledi.

Atatürk'ün Samsun'da başlattığı büyük mücadelenin cumhuriyetle taçlandığını ifade eden Güzeloğlu, "Cumhuriyet bugün 90'ıncı yılına ulaştı. Cumhuriyet, Türk milletinin bağımsızlık ülküsü etrafında kenetlenmesinin, bütün milletin her türlü bedeli ödeyerek bir zaferi kazanmasının taçlandırılmasıdır. Cumhuriyet, sonsuza kadar Türk milletinin bağımsız yaşama ülküsünün adıdır. Cumhuriyet, millet egemenliğine dayanan, kaynağını milletten alan ve doğrudan milletin iradesiyle belirlediği yönetim biçiminin adıdır. Bu yüzden cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir" diye konuştu.

Konuşmanın ardından halk oyunları ekipleri gösteri sundu. Vatandaşların çocuklarıyla katıldığı tören, resmi geçitle sona erdi. Tören sonrası meydanda halay çeken vatandaşlara katılan Vali Güzeloğlu ve AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt halay çekip vatandaşlarla sohbet etti.

Törene AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök, Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

- Osmaniye

Osmaniye'deki kutlamalar, Vali Mehmet Oduncu'nun makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. 7 Ocak Stadyumu'nda devam eden tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması, Vali Oduncu, Garnizon Komutanı Albay Ersin Kaya ve Belediye Başkanı Kadir Kara'nın törene katılanların bayramlarını kutlamalarıyla sürdü.

Törende konuşan Vali Oduncu, kurtuluş mücadelesinin ilk günlerinde benimsenen millet iradesinin üstünlüğü ilkesinin TBMM'nin kabul ettiği "Hakimiyet kayıtsız, şartsız milletindir" ifadesiyle, Anayasanın ilk maddesinde yerini aldığını söyledi.

Cumhuriyeti ayakta tutan yegane kuvvetin miletin kendisi olduğunu vurgulayan Oduncu, şöyle konuştu:

"Devletimiz, Ulu Önder Atatürk'ün gösterdiği 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' hedefi doğrultusunda bulunduğu bölgede ve dünya üzerinde barış ve huzura katkı sağlamayı başarmıştır. İleri medeniyet yolunda hızlı ve kararlı adımlarla ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti, 100. yaşında dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasında olmayı hedeflemiştir. Bu uğurda başta sevgili gençlerimiz olmak üzere, hepimiz bu amaç doğrultusunda ve gönül birliği içerisinde sımsıkı kenetlenmeli, her alanda ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak için çok çalışmalıyız."

Oduncu, konuşmasının ardından il içi, ulusal ve uluslararası spor müsabakalarında dereceye girenlere çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
title