Haberler

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü

Sağlık Bakanlığı tarafından, dünyada yılda 1,4 milyon kişinin hepatit virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından, dünyada yılda 1,4 milyon kişinin hepatit virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiği bildirildi.

Bakanlıktan "28 Temmuz Dünya Hepatit Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, hepatitin en basit anlamıyla "karaciğer iltihabı" olduğu ve birçok nedene bağlı oluşabildiği, bunların başında da viral enfeksiyonların geldiği belirtildi.

Hepatite dikkat çekmek amacıyla, "Dünya Hepatit Günü"nün bu yılki temasının, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Hepatiti Bilin; Şimdi Harekete Geçin" olarak belirlendiğine işaret edilen açıklamada, "Viral hepatitlere sebep olan farklı hepatit virüs tipleri (A, B, C, D ve E) bulunmaktadır. Bunlardan hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaktadır. Dünyada yılda 1,4 milyon insanın bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir." denildi.

Hepatit A'nın hastalık etkeni taşıyan su ve besinlerle salgınlara yol açabildiğine, kötü hijyenik koşullardan dolayı kolaylıkla bulaşabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu, ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabilmektedir. Ülkemizde hijyen kurallarına ve temizlik koşullarına uyum, temiz su kaynaklarına ulaşımın artışı ve sosyoekonomik koşullarla ilgili diğer göstergelerin iyileşmesi ve 2012 yılı sonu itibariyle başlayan hepatit A aşı uygulamaları sonucunda 2012 yılında 3 bin 624 olan vaka sayısı, 2015 yılında 707'ye ve 2012 yılında yüz binde 4,8 olan hastalık görülme sıklığı da 2015 yılında yüz binde 0,9'a düşmüştür."

Dünyada yaklaşık 2 milyar (her 3 kişiden biri) kişinin Hepatit B, 185 milyondan fazla kişinin ise Hepatit C virüsü ile enfekte olduğunun tahmin edildiği belirtilen açıklamada, hepatit A,B,C,D ve E virüslerine karşı koruyucu aşılamanın önem taşıdığı vurgulandı.

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Bakanlığı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title