Haberler

28 Şubat Mağduru Kayan'ın Tahliyesi

28 Şubat sürecinde, "Malatyalılar örgütü" olarak ifade edilen davada "terör örgütünün lideri olduğu iddiasıyla yargılanan ağabeyine yardım ve yataklık ettiği" gerekçesiyle 2 yıldır cezaevinde kalan Nurettin Kayan, tahliye oldu.

28 Şubat sürecinde, "Malatyalılar örgütü" olarak ifade edilen davada "terör örgütünün lideri olduğu iddiasıyla yargılanan ağabeyine yardım ve yataklık ettiği" gerekçesiyle 2 yıldır cezaevinde kalan Nurettin Kayan, tahliye oldu.

Bandırma Cezaevi'nden dün çıkan Kayan, Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 28 Şubat sürecinde, dindar insanların baskıyla ve yargı kararlarıyla derdest edildiğini kaydetti.

Kendi davasının 15 yıl sonra Yargıtay tarafından onandığını, 2013'te de cezaevine konulduğunu ifade eden Kayan, 21 ay 15 gün yattıktan sonra 1 yıllık denetimli serbestlik kapsamında tahliye olduğunu anlattı.

Kayan, şu anda cezaevlerinde inançlarından dolayı 28 Şubat sürecinden kalan cezalarını çeken 600'e yakın kişinin bulunduğunu vurgulayarak, "Bunların büyük bir kısmı, müebbet ve ağır ceza almış arkadaşlarımız. En tabii hakları olan yeniden yargılanma taleplerinin büyük bir kısmı, Anayasa Mahkemesi'nce reddediliyor" dedi.

Yeniden yargılama talepleri reddedilen cezaevindekilerin bu yönde iktidar partilerinden beklentileri olduğunu dile getiren Kayan, yeniden yargılanma, 28 Şubat mağduriyetlerinin iade-i itibarı konusunda hiçbir girişim olmadığını söyledi.

Kayan, siyasi partilerden cezaevindekilerin bu taleplerini önümüzdeki seçim sürecinde beyannamelerine koymalarını beklediğini ifade ederek, mağduriyetlerin sadece cezaevindekileri değil, toplumun birçok kesimini kapsadığını aktardı.

Son gelişen terör olaylarından dolayı cezaevindeki siyasi mahkumların başka yerlere sevk edildiğini anımsatan Kayan, kendisinin de cezasının bitimine 10 gün kalmasına rağmen Bursa'dan Bandırma'ya nakledildiğini, bu değişikliklerin özellikle aileler ve mahkumlar üzerinde açılmaz yaralar oluşturduğunu, görüşmelerde sorunlar yaşandığını anlattı.

Bu konuda daha adil çalışmalar yapılmasını beklediklerini söyleyen Kayan, "20 yılda bir nesil yetişiyor ama bu mağduriyetlerin hala devam etmesini de manidar görüyorum. Bunların giderilmesi konusunda hem sivil toplum örgütlerimizde hem de halkımızda daha duyarlı bakış açılarının, tepkilerin ve girişimlerin olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

-  12 Eylül anayasası değişmeli

Ramazan Kayan da kardeşinin cezaevinden çıkmasına sevindiklerini ancak bunu hüzün ve hicran içinde yaşadıklarını aktardı.

Türkiye'de 28 Şubat sürecinin bittiğini zannederken küresel ölçekteki 28 Şubat'ın acımasız şekilde devam ettiğini gördüklerini, Mısır'da idamların yaşandığını, insanların ülkelerinden sürgün edildiğini belirten Kayan, yeryüzündeki haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı Türkiye'deki Müslümanların yükünün daha da büyüdüğünü kaydetti.

Kayan, 12 Eylül darbecilerinin anayasasıyla yaşandığını dile getirerek, "Darbeciler sözde yargılandı ama darbecilerin anayasasına hala dokunan yok. Bu darbeci anayasa, laik, Kemalist, cuntacı zihniyet var olduğu sürece iktidarlar döneminde görece birtakım iyiliklerle, yumuşamalarla karşı karşıya kalsak bile özü itibarıyla sistemde bir değişiklik yok. Dün bedel ödediğimiz gibi bugün de bedel ödemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Malatyalılar örgütü" nedeniyle 400'ün üzerinde kişinin yargılandığını, bedeller ödediğini belirten Kayan, kardeşiyle birlikte idamla yargılandıklarını, ailesinde sadece 80 yaşındaki annesine ilişkin yargılama yapılmadığını anlattı.

Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu'nca dağıtılan basın açıklamasında da insan hak ve hürriyetlerinin temini, adaletin tecellisi için 28 Şubat sürecindeki siyasi yargı kararlarının iptali istendi.

Açıklamada, 28 Şubat sürecinde siyasi, askeri güçlerin yargıya olan etki ve baskısı neticesinde haksız suçlamalarla mahkum edilen insanların haklarının iadesi, iade-i itibarlarının sağlanması, hukuksuz yargılama ve uygulamalardan doğan zararların tazmini, sorumluların hesap vermesi, bu amaca yönelik kanuni ve idari düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi talep edildi.

Nurettin Kayan hakkında

28 Şubat sürecinde "Malatyalılar örgütü" olarak ifade edilen davada terör örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Ramazan Kayan, 2002'de beraat etti. Kardeşi Nurettin Kayan ise ağabeyine yardım ve yataklık iddiasıyla yapılan yargılama sonucunda 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı.

Cezasının Yargıtayca onanması üzerine 15 Kasım 2013'te Bursa Cezaevi'ne konulan Kayan, 21 ay 15 gün sonra denetimli serbestlik kapsamında Bandırma Cezaevi'nden dün tahliye edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Bandırma Cezaevi Ramazan Kayan Yargıtay 28 Şubat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title