Haberler

28 Şubat'ın Atanmayı Bekleyen Öğretmen Mağdurları

MAZLUMDER İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Öner, 28 Şubat sürecinde başörtüsünden dolayı okullarından atılan ya da bu şekilde fotoğraf kabul edilmediği için memuriyete ve öğretmenliğe başvuramayan kızların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Öner, 28 Şubat postmodern darbesini gerçekleştirenlerin bunun bin yıl süreceğini söylediklerini belirterek, iktidar değişimiyle birçok mağduriyetin giderildiğini anlattı.

Öner, o dönemde öğrenci olan kızların okulunu bırakmak zorunda kaldıklarını ya da okuldan atıldıklarını, mezun olanların da devletin herhangi bir kademesinde görev alamadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bunlarla ilgili mağduriyetler halen sürüyor. Eğer mağduriyetler devam ediyorsa, 28 Şubat anlayışı hala devam ediyor demektir. Bütün mağduriyetler bitseydi, sürecin bitmiş olduğunu söylerdik. Üniversiteyi bitirmiş devlete girememiş, görev alamamış ya da okuldan atıldıklarından dolayı o dönemde bitiremeyerek daha sonraki aflarla eğitimlerini tamamlayan kızlarımız var. Üniversitelerden atılan, öğretmen ya da memur olmak isteyen baş örtülülü kızlarımızın artık hepsi birer anne konumunda. Tekrar sınava hazırlanmak gibi bir garabetle karşı karşıya bırakılmışlardır. 1998'de mezun olup baş açık fotoğraf istendiğinden dolayı göreve başvuramamış, öğretmen olamamış insanlar atanamadılar, atanmaları için de herhangi bir yasal süreç başlatılmadı. O dönemde öğretmen olup da atılan kızlar yeniden görevlerine dönebildiler. Ancak, o dönemde mevcut yasalar başörtülü şekilde memuriyete ya da öğretmenliğe başvurmalarına engel teşkil ettiğinden dolayı başvuramayan insanların mağduriyetleri devam diyorlar."

Öner, 28 Şubat sürecinin, belgeli ya da belgesiz şekilde devam ettiğini belirterek, bu mağduriyetlerin giderilmesini istedi.

Hükümete çağrıda bulunan Öner, "1997 postmodern darbesiyle birlikte mağduriyetleri sadece okullardan atılma değil, ikna odaları, psikolojik baskılarla toplumdan dışlanan insanların mağduriyetlerinin giderilmesi için bir an önce yasal işlem başlatılması gerekir. Bu eşitliksiz ve gasbedilmiş hakların iadesi için çalışacağız" dedi.

Öner, kendi eşinin de 19 yılda üniversiteyi bitirerek, bu süreçte mağdur olduğunu belirtti.

"18 yılda üniversiteyi bitirebildim"

Sürecin mağduru olduğunu belirten Nilüfer Gövercin de İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne 2 yıl devam ettikten sonra başörtüsü nedeniyle okula giremediğini söyledi.

Gövercin, kendi tercihlerine ve inançlarına sahip çıktıkları için 18-20 yaşlarında okula gitmemek gibi bir karar almak zorunda bırakıldıklarını ifade ederek, "Afla okula tekrar döndüm. Arkadaşlarımızın 4 yılda bitirdiği fakülteyi ben 18 yılda tamamladım. Geçen zamanın telafi edilmesini, haklarımızın iade edilmesini istiyorum" diye konuştu.

Marmara Üniverstitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü 1998'de bitirdiğini dile getiren Sema Bekiroğlu da başı açık fotoğraf vermediği için diplomasını ancak 2001'de alabildiğini söyledi.

Yaş sınırını geçtiğini, Kpss'den atanma şansının bulunmadığını vurgulayan Bekiroğlu, kadrolu öğretmen olamadığını anlattı.

"Acilen komisyon kurulmalı"

Bekiroğlu, eğer 28 Şubat süreci yaşanmamış olsaydı, mağdur kızların 15 yıldır öğretmenlik yapmış olacağını belirterek, şunları söyledi:

"28 Şubat mağdurlarının haklarının iade edildiği bu dönemde yaşadıkları korku ve tedirginliklerle 1999'da bir kısmı atama başvurusu dahi yapamayan mağdurların durumlarına bir an önce açıklık getirilmeli ve kolaylık sağlanmalıdır. Takdir edilmelidir ki 15 yıl sonra bir öğretmen adayının yeni genç adaylarla KPSS'de yarışması adil olmayacaktır. Bu konuyla ilgili acilen bir komisyon kurulmalı ve mağdurların adil bir şekilde tespit edilip haklarını iade etme yoluna gidilmelidir." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ali Öner 28 Şubat KPSS Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

tarihcimobilWeb@haberler.com:

2001 yılında mezun oldum.Eğitim fak.hiç bir farkımız olmadan 4 yıl boyunca formasyon alıp stajımızı yaptıktan sonra mezun olduk ancak dònemin milli egitim bakanın hiç bir gerekce göstermeksizin öğretmenlik başvurusunda geçerli puanı almamıza rağmen başvuruda bulunamadık bu dünyada hakkımızı yiyenler gerçek dünyada yakaları ellerimizde olacak

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title