Haberler

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası'nda "mağdur-müşteki" olarak beyanı alınan eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, "Kurumlar ve kişilerin de kendilerine düşen görevlerini yapması gerek. Neden Paris, Londra sokaklarında tank gezdirilmiyor? Halk kalkar Thames nehrine atar. Bir şuur gelişmiştir. Bizde halk korkar. Benim mücadelem bu korkuyu yenmek içindi" dedi.

Güzel, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, avukatların sorularını yanıtladı.

Sanık avukatlarından Erol Aras'ın, 'Sincan'da tankların yürütülmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanlığının açıklamasından haberinin olup olmadığını' sorması üzerine Güzel, "Oldu. Bu, gün gibi aşikardı, korku salmak için yapmışlardı. Bunu herkes biliyor. Yani ne kadar yaparsanız yapın, yanlışı savunmak zor. Gün gibi açık. Adamlar açıkça söylüyor. Görünen köy kılavuz istemez. Genelkurmay Başkanlığının açıklamasını doğru bulmuyorum. Açıkça gözdağı vermek için yapılan şey" diye konuştu.

Aras'ın, "Yargılamanın bulunduğu noktayla ilgili tarihi ve sosyolojik düşünceniz nedir" sorusunu Güzel şöyle yanıtladı:

"Kurumlar ve kişilerin de kendilerine düşen görevlerini yapması gerek. Neden Paris, Londra sokaklarında tank gezdirilmiyor? Halk kalkar Thames Nehri'ne atar. Bir şuur gelişmiştir. Bizde halk korkar. Benim mücadelem bu korkuyu yenmek içindi. Benim illa da şu adam içeri girsin diye bir iddiam yok. Yanlış bir şey olduğu bilinsin. Siz de darbeler hazırlığı olduğunu kabul  ettiniz. Kızlar mağdur oluyor. Kendi tahtını korumak için buna izin veriliyor. İsmet Sezgin de söylemiştir, 'Asker tanklarından çıkıp geliyordu, biz mani olduk' diye. Bunun sorumluları burada yargılananlar değil yargılanmayanlar da var. Ben illa asılsın, kesilsin demiyorum. Bunun yanlış olduğunu söylüyorum."

Güzel, Aras'ın 'Darbeleri Araştırma Komisyonuna Hüsamettin Cindoruk'un gönderdiği bir mektup var okudunuz mu' sorusuna "28 Şubat'ın kullandığı kuklalardan birisidir" dedi.

Bu arada Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar'ın yorulduysa oturabileceğini belirtmesi üzerine Güzel, 17 yıldır beklediğini, ölse de gam yemeyeceğini söyledi.

Sanık avukatlarının, konuşmasında BÇG'in cunta olduğunu söylediğini hatırlatıp, 'Cuntanın başı kimdi' sormalarını üzerine Güzel, "Orgeneral Doğu Aktulga" dedi.

-"Bunu görmemek için savunma avukatı olmak gerek"

Sanık avukatlarının, "Doğu Aktulga yönetimindeki cunta, kuvvet komutanlarını da mı etki altına aldı" sorusuna Güzel, "Evet, cuntalar hiyerarşiyi bozarlar. Nazi dönemindeki SS subayı gibi. Burada rütbesi daha az olan kişiler, rütbesi yüksek olanlara emir verirler. Bu, resmen bir organizasyondur. Bunu görmemek için savunma avukatı olmak gerek" diye yanıt verdi.

Bunun üzerine sanık avukatlarıyla Güzel arasında kısa süreliğine sözlü tartışma yaşandı.

Güzel, sanık avukatlarının, "TSK içindeki mezhepçi yapılanma nedir" sorusuna, "Ben 17 yıl öncesinden bahsettim. Siz söylerken şimdi de aynı durum varmış gibi bahsettiniz. Şimdikini bilmem. 2003 Mart ayında problemler ortaya çıkmıştır, bunu yazdım. Şu mezhep, bu mezhep diye ifade etmeye gerek yok. Mezheplere saygı duyarım. Son paralelci olayı gibi bu yanlıştır. Hele bir darbe meselesinde ortaya çıkmışsa bunu söyledim" cevabını verdi.

Sanık avukatlarından Aytekin Erol'un, "Sayın Hocam diyorum, benim Kara Harp Okulu'nda dersime gelmiştiniz, milliyetçi kadrodan referansım sayesinde vaziyeti kurtardım" sözleri üzerine Güzel, "Bana iftira atmayın" dedi.

Güzel, Erol'un, "Mezhepsel yapılanma diye bir şeyler yayınladınız. Yalnız o listenin içindekilerin alevi olduğunu nasıl öğrendiniz, hangi kaynaktan? Doğan Akyaz, bunu alevi yaptınız, sünni bir aileden kendisi. Mezhepsel bir yapılanma olayını nereden aldınız" sorusunu, "Belgeleri nereden aldığımı, kaynakları size söylemek zorunda değilim" diye yanıtladı.

İzleyiciler arasında bulunan birinin "Hakkımı helal etmiyorum" diye bağırması üzerine Güzel "Millete hakkınızı nasıl helal ettireceksiniz cuntacı bey" ifadesini kullandı.

Erol, Güzel'in siyasi bir lider olduğunu, kurduğu partinin daha sonra kapandığını hatırlatarak, daha önce yaptığı şikayetlere neden olan unsurları sorması üzerine Güzel, "Siz çamur atmak istiyorsunuz. İlk sorunuzla bunu yaptınız. Bu zat çamur atmaya devam ediyor. Benim demokrasi mücadelem ölünceye kadar devam edecek. Ben, cuntacılar tarafından hapse girdirildim. 21. yüzyıla hapishanede girdim. Bununla iftihar ederim. Bütün demokrasi mitinglerine katıldım. Başka türlü karnından konuşmakla olmaz. Avukatların zorlandığını görüyorum. Bu çamur atarak yapılmaz. Ben sonuna kadar açığım" diye konuştu.

Erol'un, "Hocam, 'cunta' diyor. Kendisi de bir cuntaya yatırım yaptı. Ama zamanlama hatası oldu. Ben onun sayesinde sınıf geçtiğimi söylüyorum" demesi üzerine Güzel, "Bilseydim bırakırdım" diye karşılık verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Celal Güzel 28 Şubat Londra Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title