Haberler

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası sanıklarından emekli Tümgeneral Ünal Akbulut, "Ben 18 aydır tutuklu bulunuyorum. Suçlu olan kaderine razı olur ve cezasının bitmesini bekler. Ben suçlu olduğuma inanamıyor ve kabul edemiyorum" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan Akbulut, 7 Mayıs 1997'de İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şubede harekat subayı olarak görev yaptığını, suçlama konusu dönemde 4 ay lisan kursuna, bir ay iç güvenlik kursuna katıldığını anlattı.

İddianamede yer verilen bazı belgeleri ilk kez kolluk ve savcılık sorgusu sırasında gördüğünü savunan Akbulut, bu belgelerin gerçekliğine ilişkin şüphelerini dile getirdi. Kimi belgelerin ise fotokopi olduğuna işaret eden Akbulut, fotokopi belgeler üzerinde oynanmış olabileceğini belirtti.

Batı Harekat Konsepti'nin proje subayının kendisi olduğunu belirten Akbulut, BÇG'nin fiilen çalışmaya başladığı tarihten itibaren 5 iş günü orada bulunduğunu, ardından kursa gittiğini söyledi. Akbulut, bulunduğu 5 günlük süre içinde de daha çok MGK kararlarını esas alan teorik çalışmalar yapıldığını kaydederek, "5 gün için 19 aydır tutuklu olmamı vicdanınıza bırakıyorum" dedi.

O dönemde, konunun muhatabı olan siyasetçilerin "darbe yapıldığına" yönelik hiçbir beyanı olmadığını ifade eden Akbulut, olayların üzerinden 16 yıl geçtiğine dikkati çekti ve "16 yıl boyunca hiçbir savcı soruşturma başlatmayı gerekli görmedi de sadece Mustafa Bilgili mi soruşturmaya gerek gördü" diye sordu.

-"Yetkisiz personelden başladı"

Soruşturmanın, yetkisiz personelden başlatıldığını savunan Akbulut, bunu, "mahkemenin kararından, mahkeme kalemini sorumlu tutmaya" benzetti.

Akbulut, "Herkes seyrediyor. Sıkışınca da 'Hukuk var. Hele süreç bir tamamlansın' deniliyor. Tamam, süreç tamamlansın ama ben 18 aydır tutuklu bulunuyorum. Suçlu olan kaderine razı olur ve cezasının bitmesini bekler. Ben suçlu olduğuma inanamıyor ve kabul edemiyorum" diye konuştu.

-Çapraz sorgu

Savunmasının ardından Akbulut'un çapraz sorgusuna geçildi.

Üye Hakim Hakan Oruç'un sorusu üzerine Akbulut, Batı Harekat konseptini hazırlama emrini bulunduğu şubenin müdürünün verdiğini bildirdi.

Konsepti, MGK kararları, İçişleri Bakanlığı genelgesi gibi resmi dokümanlara dayanarak hazırladığını anlatan Akbulut, Hakim Oruç'un bunu hazırlamaya neden gerek gördüğüne yönelik sorusuna, "Neden gerekli görüldüğünü ben cevaplayamam. Bana, yap derler yaparım, çiz derler, çizerim" karşılığını verdi.

Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, "TSK'nın Komuta Kontrol Konsepti karargahın içinde hazırlanmıştır. Benim dönemimde de tesadüfen güncellenmiş taslak olarak hazırlanmıştır. Bu belgeler de kuvvet komutanlıklarına görüş almak üzere gönderilmiştir. Bir başyazıyla varsa görüşlerinin bildirilmesi istenmiştir. Bu TSK'daki yerleşik konsept hazırlama tekniğidir. TSK'nın ana unsurları bu görüşlerin alınması ve tekamül etmesini gerektirir. Sizin hazırladığınızı söylediğiniz doküman taslak olarak kuvvet komutanlıklarına gönderilmiş midir" sorusunu sordu.

Akbulut da "Böyle bir şey olduğunu hatırlamıyorum. Olsaydı imzalı, yetkili yazı olurdu. Gönderilip gönderilmediğini hatırlamıyorum, bilgim yok" cevabını verdi.

-"Askerlikte düdükle bile emir verilir"

"Askerlikte sözlü emir de yazılı emir gibi midir? Sözlü emir var mıdır" sorusuna Akbulut, "Askerlikte düdükle bile emir verilir. Öttürüyorsun yatıyor, öttürüyorsun kalkıyor. Sözlü emir tabii vardır" yanıtını verdi.

Akbulut'un bu cevabı, salondakilerin gülmesine neden oldu.

Sanıklardan Ünal Akbulut ile Ruşen Bozkurt'un avukatı Coşkun Özbudak, müvekkilleri adına yaptığı savunmada, "28 Şubat döneminin tıpkı bugünkü gibi olağan olduğunu" öne sürerek, sözlerinin iddianameye bir "redname" olarak girmesi gerektiğini söyledi.

İddianamede suçlama tarihlerinin belli olmadığını, iddianamenin tutarsız ve karışık olduğunu iddia eden Özbudak, "Soruşturma, iddianame yok hükmündedir. BÇG, TSK'daki hiyerarşik duruma uygun olarak oluşturulmuş. Bu bir cunta, illegal bir yapı değildir. Bu grubun görevi, yasalarla emirlerin ifasıdır. Bu dava bir değerlendirme davasıdır, ceza davası değildir" dedi.

Müvekkili Akbulut'un emekli astsubay kardeşinin eşinin başörtülü olduğunu bildiren Özbudak, suçlamaları ve iddianameyi reddettiklerini söyledi.

Duruşmaya, yarın saat 10.00'a kadar ara verilirken, yarınki celsede dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in avukatının söz almasının bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ünal Akbulut Çevik Bir 28 Şubat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title