Haberler

27. Uluslararası İslami Birlik Konferansı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani,  "Düşmanlar ve Batılı güçler, İslamofobi oluşturup, çatışma ve anlaşmazlık yaratarak Müslüman ülkelerin enerji, petrol ve doğalgaz sektörlerindeki çıkarlarına zarar vermeyi istiyor" dedi.

Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümü münasebeti ile her yıl kutlanan birlik haftası kapsamında, başkent Tahran'da düzenlenen  27. Uluslararası İslami Birlik Konferansı'nın ilk gününe katılan Cumhurbaşkanı Ruhani, İslam kültürüne ulaşmak için farklı yolların seçilebileceğini ancak başlangıcın ve maksadın tek olduğunu söyledi.

"Bizler hakikati farklı yol ve mezheplerden giderek arıyoruz. Hakikat tevhittir ve hepimizin maksadı da budur" diyen Ruhani, birçok İranlı üst düzey yönetici ve din adamının yanı sıra İslam dünyasından yaklaşık 400 yabancı konuğa hitaben yaptığı konuşmasında, şunları kaydetti:

"İslam dünyasının her zamankinden daha fazla ayrılıkları onarmaya ihtiyacı var. Maalesef ne İslami kültür ne İslami rahmet ve ne de İslami ahlaktan nasibi olmayan bazı gruplar İslam ve cihat adına İslam'ın çehresini  dünyaya yanlış tanıtıyor ve Müslümanlar arasındaki anlaşmazlıkları körüklüyor. Çatışmaların bir kısmı İslam dünyasının dışında tasarlansa da bir kısmı İslam dünyasındaki fikri sapkınlıklardan kaynaklanıyor. Kültürel, ekonomik ve toplumsal kökleri olan bu anlaşmazlık ve şiddetin sebeplerini bulmalıyız. Bugün bu görev din adamları, düşünürler, İslam dünyasındaki araştırmacıların ve İslami hükümetlerin omuzlarındadır."

Bugün İslam dünyasında Suriye'den Lübnan'a, Mısır'dan Irak'a, Yemen'den Afganistan'a, Bahreyn'den Libya'ya birçok Müslüman ülkede diyaloğa ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Ruhani, "Etkileşime ihtiyacımız var, İslam ümmetindeki kan dökülmesini önlemek için tüm gücümüzle çalışmalıyız" dedi.

İslam düşmanlarının peygamberin davetinin tüm dünyaya ulaşmasını engellemek için iki ana hedef doğrultusunda çalıştıklarını belirten Ruhani, şunları kaydetti:

"Kendi menfaatleri peşimde olan büyük güçler ve batılılar, Müslümanların özellikle enerji, petrol ve doğalgaz sektörlerindeki çıkarlarını zedelemek istiyor. Askeri varlıkları ile siyasi ve kültürel egemenliklerine bahane bulmaya çalışanların, işgalci Siyonist rejimin işlediği cinayetleri unutturmak ve bizim bölgemize hakim olmasını isteyenlerin iki ana hedefi var: Anlaşmazlıkları derinleştirmek ve dünya kamuoyunda İslamofobi yaratmak."

"Eğer Rahmet Peygamberini örnek alacaksak, o bize orta yol ve itidali öğretti" diyen Ruhani, tüm Müslümanların Peygamberin öğrettiği orta yolda ilerleyerek çatışmaların ve İslamofobi'nin önüne geçmesi gerektiğini kaydetti.

27. Uluslararası İslami Birlik Konferansına birçok İranlı üst düzey yönetici ve din adamının yanı sıra İslam dünyasından yaklaşık 400 yabancı konuk davet edildi. Konferansa İslam dünyasından çok sayıda Sünni ve Şii din adamının yanı sıra 50 ülkeden 370 düşünür katılıyor. Konferansa Türkiye'den Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk ile Türkiye Ehlibeyt Alimleri Derneği Genel Sekreteri Kadir Akaras katıldı. Üç gün sürecek konferansta,  'İslami Birlik', 'Kuran-i Kerim ekseninde İslam ümmeti birliği' ve 'İslam toplumunun günümüzdeki zorlukları, engeller ve mevcut duruma Kuran-i Kerim penceresinden bakış' olmak üzere 3 ana çalışma sunulacak. - İran

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title