Haberler

27 Mayıs Davasına Devam Edildi

27 Mayıs Darbesi'nin DP'li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı mali hak kayıplarının giderilmesi için TBMM aleyhine açılan davanın üçüncü duruşması Ankara'da görüldü. Dava kasım ayına ertelendi.

DP misyonunun ileri gelen isimlerinden olan Samet Ocakoğlu, babası 11. Dönem DP Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu'na 27 Mayıs 1960 Darbesi'nde ödenmeyen 18 aylık milletvekili maaşının günümüze uyarlanarak ödenmesi içerikli hukuki süreci başlatmış ve ayrıca babasına ait alacağı TBMM Başkanlığından talep etmişti. 27 Mayıs darbesine karşı TBMM nezdinde yaptığı başvurunun ardından girişimlerini bir adım daha ileriye taşıyan Ocakoğlu, 27 Mayıs darbesinin DP'li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı mali hak kayıplarının günümüze uyarlanarak veraset hukuku çerçevesinde ödenmesi için TBMM aleyhinde İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Ocakoğlu'nun avukatı Gökhan Karateke tarafından açılan dava, TBMM'nin bulunduğu yerde görülmesi için Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne havale edilmişti. Ocakoğlu'nun başlattığı sürecin ardında; 27 Mayıs Darbesi'nin sonucu ortaya çıkan mali hak kayıplarının giderilmesi için TBMM aleyhine Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan belirsiz alacak davasında dokuz 11. dönem DP milletvekilinin daha ailesi müdahil olmuştu.

Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen ve Samet Ocakoğlu ile birlikte 11. dönem 10 DP milletvekilinin yakınlarının müdahil olduğu davanın üçüncü duruşmasına davacılar adına avukat Gökhan Karatepe katıldı. Duruşmada Samet Ocakoğlu'nun ilgili başvurusu üzerine TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığının " 11. dönem Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu'nun Milletvekilliğinin Anayasal Milletvekili süresi ile değil '27 Mayıs askeri darbesi ile" sonlandırıldığı hukuki anlamı olan komisyon kararı davalı TBMM Başkanlığı vekilleri tarafından mahkemeye sunuldu. Davayı mahkemeye kabul eden hakimin emekli olması nedeniyle göreve yeni başlamış mahkeme hakiminin dosyayı kapsamlı olarak incelenmesine ve duruşmanın celsesinin kasım ayında görülmesine karar verildi.

Dava sürecini değerlendiren Samet Ocakoğlu, "27 Mayıs askeri darbesinin hak gaspları karşısında milletin ve milli iradenin anayasa emirleri ile görevlendirme yaptığı 11 Dönem Demokrat Parti milletvekillerinin yasama hakları ve bağlantılı milletvekili özlük haklarının iadesi talebi ile Ankara Asliye Hukuk Mahkemelerin de açılmış davalarımızdan Fazilet Buketi davası olarak bilinen ve Acun, Başer ve Yalkın ailelerinin avukat Gökhan Karateke tarafından temsil edildiği davanın 2'inci duruşmasında da bir karar çıkmadı. Duruşma hakimin emekliye ayrılması ve yerine yeni bir hakimin atanması nedeniyle kasım ayına ertelendi" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Demokrat Parti İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title