Haberler

268 Kılavuz Kaptanın Ortak Olduğu Şirket İflas Erteleme İstedi

Güncelleme:

Türkiye'de, uzakyol gemilerine hizmet veren 268 kılavuz kaptanın bir araya gelerek kurduğu tek şirket olan Deniz Kılavuzluk A.Ş. iflas erteleme istedi

İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne iflas erteleme başvurusu yapan çok ortaklı şirket konumundaki Deniz Kılavuzluk A.Ş.'nin (DEKAŞ) dava dosyası dikkat çekici ayrıntılar içeriyor. DEKAŞ avukatı Mustafa Şahin imzası ile mahkemeye sunulan dava başvuru dilekçesinde şirketin durumu ve mali sıkıntıya düşmesinin nedenlerine yer verildi.

20 YIL ÖNCE KURULDU

Dava dosyasında yer alan belgelere göre DEKAŞ 20 yıl önce, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nde çalışan 122 kılavuz kaptanın ortaklığı ile kuruldu. Şirketin kuruluşunda Avrupa Birliği ülkelerindeki örnekler dikkate alındı. Şirket ortaklarının amacı, uluslararası taşımacılık yapan gemilere kılavuzluk hizmeti vermekti. TDİ'nin bir süre sonra çekildiği alanda DEKAŞ-Med Marine Konsorsiyumu hizmet vermeye başladı. Konsorsiyum, kısa süre içinde yaptığı yatırımlar ve hizmet kalitesini artırarak gelen gemilerin bekleme sürelerini ve meydana gelen kazaları azalttı.

YENİ BİR RAKİP DE ÇIKTI

İzmit Körfezi ve İskenderun Körfezi'nde hizmet veren konsorsiyuma, yeni bir rakip daha çıktı. Eylül 1998'de Marin Römorkör ve Kılavuzluk A.Ş. ismi ile, gemi acenteleri ve armatörlerden oluşan 66 ortaklı yeni bir şirket kuruldu. Marin Römorkör şirketi de benzer faaliyetleri yürütmek için gerekli yasal başvuruları yaptı ancak sonuç alamadı. Zira, yönetmelik, dünyadaki uygulamalara paralel olarak, aynı bölgede sadece bir işletmenin faaliyet göstermesine olanak tanıyordu.

Şirketin İzmit Yarımcada'ki istasyonu da haciz işleminin yapıldığı yerler arasında yer aldı.

ORTAKLAR ARASINDA ANLAŞMAZLIK

2003 yılına gelindiğinde ise DEKAŞ'ın yönetimi değişti. Yeni yönetim ile birlikte, DEKAŞ ile ortak çalıştığı Med Marine şirketi arasında ticari sorunlar baş göstermeye başladı. Taraflar arasındaki anlaşmazlığın derinleşmesi ile birlikte DEKAŞ yönetimi Marin Römorkör ile 14 Mart 2004 yılında bir sözleşme imzaladı. Söz konusu sözleşme ile Marin Römorkör'e de kılavuzluk yapabilme imkânı doğdu. Ancak süreç devam ederken DEKAŞ'ın mali yapısında bozulma baş gösterdi. 2005 yılına kadar ortaklarına kâr payı (temettü) dağıtan DEKAŞ 2006 yılında hiç temettü dağıtamadı. Şirketin iflasa doğru gittiği bir süreçte yeni bir genel kurul yapıldı ve yönetim değişti. Göreve gelen yeni yönetim, geriye dönük, yapılan iş ve işlemleri mercek altına aldı.

56 MİLYON LİRALIK TAZMİNAT ÇIKTI

Şirketin mali olarak 4-5 aylık ömrü kaldığını, aylık gelirlerin giderleri karşılayamadığını gören yönetim Marin Römorkör ile yapılan sözleşmenin de iptali için dava açtı. Mahkeme, sözleşmede tahkim maddesi bulunduğu gerekçesi ile Tahkim Heyeti'ne gidilmesini istedi. Hukukçulardan oluşan 3 kişilik Tahkim Heyeti geçtiğimiz yıl 13 Ocak'ta kararını verdi. Heyet, DEKAŞ'ın Marin Römorkör'e 56 milyon liralık tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. DEKAŞ tarafı tazminatın yanlış hesaplandığını ileri sürerek iptal davası açtı.

KAPTANLARIN YATAKLARI DA HACZEDİLDİ

Marin Römorkör, çıkan karar sonrası paranın tahsili için yeni bir süreç başlattı. DEKAŞ'a yönelik icra takibi yapıldı. Alınan takip kararı İstanbul Anadolu 13. İcra Hukuk Mahkemesi'nde durduruldu. Marin Römorkör bu kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi DEKAŞ lehine karar verdi. Marin Römorkör ise bu kez karar düzeltme başvurusu yaptı. Yargıtay süreci devam ederken Marin Römorkör bu kez İstanbul Adliyesi İcra Müdürlüğü'nden yeni bir haciz kararı çıkardı. Alınan kararla, DEKAŞ'ın genel merkez binasındaki bilgisayarlar dahil İzmit Yarımca ve Derince'deki Kılavuz İstasyonlarındaki merkezlerde bulunan yatak, yorgan, telsiz, santral ve pilot motorlar haczedildi.

ŞİRKETİN MALİ DENGESİ BOZULDU

DEKAŞ tarafı ise bu haciz işlemi nedeni ile hukuki süreç tamamlanmadan 'yok edilmek istendiği' değerlendirmesi yaparak 1 yıl süre ile iflas erteleme talebi ile mahkemenin yolunu tuttu. Yaşanan süreci ayrıntılı bir dilekçe ile mahkemeye bildiren şirket talep ettiği tedbir kararını aldı. 57,6 milyon liralık tazminat kararı ile şirketin borca batık duruma geldiğini tespit eden Mahkeme, DEKAŞ'ı hacizlere karşı korumaya aldı. Daha önce haczi yapılan eşyaların da iadesini sağladı.

MAHKEME KAYYUM ATADI

Mahkeme, Mali Müşavir Emine Leyla Kıyat ile Hukukçu Erdal Gökçe'yi de denetim kayyumu olarak atadı. Şirket yönetimin alacağı kararlar kayyum denetimine tabi olacak. Bu arada DEKAŞ'ın Tahkim Heyeti kararının iptali için Marin Römorkör'e karşı açtığı davaya bakan İstanbul 16. Ticaret Mahkemesi geçtiğimiz 28 Mayıs'taki duruşmada görevsizlik kararı vererek, dosyayı denizcilik konularına bakan İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne gönderdi. Söz konusu dava devam ediyor. (Kaynak:Hürriyet)



Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Avrupa Birliği Yargıtay Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (9)

KIBRISLI ASIL TURK:

ERDOGAN VE BILALIN OLDUGU YERDE BU ULKEDE KIMSE HAYIR ETMEZ CUNKU ONLAR PASTAYI KIMLERE YEDIRTMEZLER. KOYUNLARA GUNAYDIN, ULKENIN VE COCUKLARINIZIN GELECEGI ICIN ERDOGAN VE AKP EN ERKEN ZAMANDA GITMELI MILLET BIRLESIP HUKUMETI SECIMLERDE DEVIRMELI YOKSA DAHA COK AGLARSINIZ

7
1
yanıtYanıtla
mahmut kara:

6 ay kalmaz bu memeleket batar. umarın silahlar susar.

3
5
yanıtYanıtla
CAPULCU:

Arkasinda Riza Sarraf vardir mutlaka. . .

1
3
yanıtYanıtla
sivaslı:

bu faiz lobisinde bankadan kredi çeken yanar şu anda gazetelere göre altı buçuk milyon insan icralık bu sayıyı basitçe 4 lle çarparsa türkiyenin yarısı batmış fakat nedense merkez bankası hala başarılı gösteriyorlar bankalar tefeci olmuş aman dikkat

2
0
yanıtYanıtla
ARSLAN:

ÇOK TUHAF BİR İŞ BLGEDE TEK OLAN FİRMA RAKİBİNE İŞ ALANI AÇAN SÖZLEŞME İMZALIYOR ARDINDAN İFLAS EDİYOR BU MANTIK DIŞI GELİRİ GİDERİNDEN AZ DENMİŞ . İYİDE BU İŞİ AYNI ŞİRKEN KAÇYILDIR YAPARKEN ÜZTEKL ORTAKLARI VARKEN BÜYÜMÜŞ. BU İFLASIN ALTINDA ÇOK DAHA FAZLA İŞLER OLABİLİR. DENİZCİLİK İŞLERİNDE KİMLER VAR ARAŞTIRIN BAKALIM . HİÇ ŞAŞIRMADIM ÇOK DAHA BÜYÜK KAYIPLAR OLMASI NORMAL DİR MİLYON DOLARLIK İHALELER ALANLAR YARIN İFLAS İSTERSE ŞAŞIRMAM

1
0
yanıtYanıtla
gardıroptaki adam:

bizim bura ya la bura

1
0
yanıtYanıtla
MEHMET:

bu hacizli romorkorlerın işini biz yapmıstık tek seferlik ordino alınmıstı hatta bu fotoyuda ben cektım nasıl ulasmıslarsa bu fotoya hayret :D

0
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

.

0
0
yanıtYanıtla
Adınızı YazınK:

Bu Haberle İlgili Yorumunuzu YazınL

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title