Haberler

26. Dünya Posta Kongresi·

Başbakan Binali Yıldırım, 2004'te PTT Bank'ın kuruluşuna karar verildiğini belirterek, "Bundan sonra PTT'nin rotası değişti.

Başbakan Binali Yıldırım, 2004'te PTT Bank'ın kuruluşuna karar verildiğini belirterek, "Bundan sonra PTT'nin rotası değişti. PTT süratle hizmet ağını yeni hizmet türleriyle genişletmeye başladı. Bugüne geldiğimizde 4 bin 500 noktada PTT'nin hizmet verdiği yerler var. Hem bilişim altyapısını kullanıyor hem banka hizmetlerini yapıyor, aynı zamanda kargo taşımacılığı da yapıyor." dedi.

Hilton Bomonti Otel'de düzenlenen 26. Dünya Posta Kongresi·'nin açılış töreninde konuşan Yıldırım, 7 Ekim'e kadar devam edecek kongrenin açılışında yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kongrenin, hafızasında özel bir yeri olduğunu ifade eden Yıldırım, 2012'de Doha'da 25'incisi yapılan kongrede Türkiye olarak ev sahipliğine talip olunduğunu, kongreye katılan delegelerin ittifakıyla bunun kabul edildiğini ifade etti.

Yıldırım, şimdi 4 yıl daha yaşlandığını, 2016'da bu kongreye Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak özellikle gelip açılışında katılımcılarla beraber olmayı görev bildiğini belirterek, 192 ülkeden katılan delegelere İstanbul'a, Türkiye'ye hoş geldiklerini söyledi.

Bu önemli küresel etkinliğin İstanbul'da gerçekleşmesi kararını verenlere ve bütün hazırlık çalışmasını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı çalışanlarına, birliğin genel direktörü Bishar Hüseyin başta olmak üzere Dünya Posta Birliği Sekretaryasına ve emeği geçen herkese teşekkür eden Yıldırım, bu kongrede bir ilke imza atıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"O da şudur. 26. kongre, Dünya Posta Birliği'nin ilk kağıt dostu kongresi olarak anılacak. Kongre süresince üretilecek bütün dokümanlar kongre salonlarında bulunan tabletler aracılığıyla delegelere iletilecek. Önceki kongrelerde harcanan kağıt miktarı yaklaşık 4 ton. Böylece 4 ton kağıdı tasarruf etmiş olacağız. Böylece bir çevreci kongre olma özelliğine de sahip."

"Haber ulaştırma araçları değişti"

Kağıt dostu kongrenin ayrıcalığının da ön plana çıktığını ifade eden Yıldırım, 20 yüzyılın her alanda, uluslararası iş birliklerinin artmaya başladığı bir dönem olduğunu, bu sürede teknolojinin, ticaretin, iletişimin geliştiği bir ortamda dünyanın dört bir yanında insanlar ve milletlerin birbirinden uzaklaşmak yerine yakınlaşmanın gerekliliğine, bilincine vardığını, her alanda iş birliklerinin gelişmeye başladığını anlattı.

Başbakan Binali Yıldırım, ilk olarak tarım, taşımacılık, teknoloji, finans, dış politika ve güvenlik gibi konularda iş birliklerinin birbirini takip ettiğini dile getirerek, 20. yüzyılda başlayan bu bütünleşme ve küreselleşme fikrinin posta alanına yayılmasının da doğal bir sonuç olduğunu aktardı.

Posta sektörünün, küreselleşme kavramı ortaya çıkmadan önce de doğası gereği küresel bir niteliğe sahip olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu küreselleşme ortamında teknoloji, insanlar, olaylar, bakış açıları, buna bağlı olarak değişti. Dünya değiştiği süreçte değişimler birbirini izler. Sonuçta artık dünya denince bir gezegenin ötesinde bir takım değerleri temel alan bir anlayış, düşünüş akla geliyor. Dünya Posta Birliği de birlikteliği temel alarak posta gönderilerinin birbiriyle bağlantılı ağlardan oluşan tek bir posta alanı dahilinde serbestçe dolaşımı sağlamayı 192 ülke arasında teknolojinin de desteğiyle etkin iş birliği içerisinde tek bir ağ oluşturmayı hedefliyor. Kısacası gelişen ve değişen dünyada posta sektörünün de bu değişimi yakalayabilmesini, teknolojiye ayak uydurabilmesini amaçlıyor."

Yıldırım, insanoğlunun kuşların kanadında ilettiği notlardan, telgraf tellerini titreten mesajlardan, hasret yüklü mektuplardan günümüze çok şey değiştiğini belirterek, haber ulaştırma araçlarının da haberleşmeye paralel olarak değiştiğini anlattı.

PTT'deki değişim

Başbakan Yıldırım, 2002'de görev geldiğinde PTT'nin halinin "Zarar eden bir kuruluş, 35 binin üzerinde çalışan ve ne yapalım da bu yükten kurtaralım" diye kara kara düşünen idare, "1 lira sembolik fiyata diğer kamu kuruluşları olduğu gibi satalım ve bu yükten kurtulalım" diyen bir anlayışın hakim olduğunu söyledi.

PTT'nin niye bu hale düştüğünün sorgulanması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, telefon, telgraf ve postadan oluşan üç hizmetin bir arada görüldüğünü, yıllar geçtikçe internetin hayata girmesiyle beraber telekomünikasyon, bilgi, iletişim kısmının çok hızlı yol aldığını, geleneksel postanın artık bir anlamda tarihe karıştığını anlattı.

Yıldırım, mektup yazanların sayısının günden güne azaldığını dile getirerek, internet üzerinden haberleşme ve mesajlaşmanın daha fazla kullanılmaya başlamasıyla posta idarelerinin mali gücünün zayıflamasına, gelişmenin, teknolojinin geri kalmasına sebep olduğunu söyledi.

Mutlaka gelişmeleri yakalayacak yeni bir hizmet anlayışına ihtiyaç duyulduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Bunun için 2004'te PTT Bank'ın kuruluşuna karar verdik. Bu kararımızı aldık ve bundan sonra PTT'nin rotası değişti. PTT süratle hizmet ağını yeni hizmet türleriyle genişletmeye başladı. Bugüne geldiğimizde 4 bin 500 noktada PTT'nin hizmet verdiği yerler var. Hem bilişim altyapısını kullanıyor hem banka hizmetlerini yapıyor, aynı zamanda kargo taşımacılığı da yapıyor. Geleneksel mektup işi de yapıyor, ama mektupları hibrit posta yöntemiyle yazılacak metni sipariş ediyorsunuz, aynısı ulaşacağı yerde çıkışını alıyor, iletebiliyor. Bir yandan teknolojiyi yakalıyor diğer yandan da kişisel posta pullarıyla geleneksel mektup hizmetleriyle geçmişi koruyarak geleceği inşa eden bir durumu PTT yakalamış oluyor. Zarar eden PTT, geçen yıl itibariyle cirosunu 1 milyar doların üzerine çıkarmıştır. Tabii 200 milyon dolar civarında da bir net karı var. Zarar eden PTT, PTT Bank konseptinin devreye girmesiyle beraber en fazla vergi veren 100 firma arasına kısa sürede girmeyi başardı. Dolayısıyla internetin TELEKOM'u PTT'den yolunu ayırmasıyla birlikte PTT yok olacak diyenler bir kez daha PTT'nin kendini yenileme ve değişimden sonra 150 yıllık bir kuruluş olmanın verdiği tecrübeyle başarısının üzerine başarı katmaya devam etti."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım İstanbul Hilton Doha Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title