Haberler

250 Yıldır Medrese Talebesi Yetiştiriyorlar

Bediüzzaman Said Nursi ve birçok alimin okuduğu Bitlis'in Güroymak ilçesindeki Norşin Medresesi'nde, 250 yıldır talebe yetiştiriliyor.

Bediüzzaman Said Nursi ve birçok alimin okuduğu Bitlis'in Güroymak ilçesindeki Norşin Medresesi'nde, 250 yıldır talebe yetiştiriliyor.

Medresede yatılı kalan ve her türlü ihtiyaçları karşılanan talebelere 12 yıl boyunca hadis, tefsir, fıkıh, Arap Dili ve Edebiyatı, tasavvuf ve ahlak eğitimi veriliyor.

İmam Hatip Lisesi ve i·lahiyat fakültelerini açık öğretimden tamamlayan ve sıkı bir dini eğitimden geçirilen öğrenciler, icazet almaya hak kazanıyor.

Norşin Medresesi Müderrisi Abdulkerim Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medreselerde hadis, tefsir ve fıkıh gibi dini ilimler ile bunların gramerlerinin okutulduğunu söyledi.

Norşin Medresesi'nin 250 yıl önce Tağ köyünde eğitim vermeye başladığını anlatan Çevik, şöyle konuştu:

"Asıl köyümüz Tağ'dır. Tağ köyünde şeyh Abdurrahman-i Taği'nin babası Molla Mahmut'un orada medresesi vardı. O günden bu yana 250 yıldır Norşin Medresesi eğitime devam ediyor. Medresede 8-12 yıl arasında bir eğitim süreci var. Bu süreç talebelerin Kur'an-ı Kerim okumasıyla başlar. Ardından hadis, tefsir, fıkıh, Arap Dili ve Edebiyatı, tasavvuf ve ahlaki eğitimler alır. Medresemizde yatılı kalan talebeler çok sıkı bir eğitimden geçiriliyor. Yemek ve namaz saatlerinin dışında talebeler kendini tahsil ve ilim okumaya adıyor."

"Medresede büyük alimler yetişti"

Çevik, dünyanın hiçbir yerinde medreselerindeki kadar Arap dili ve gramerinin okutulmadığını savundu.

Medresede son derece iyi bir dini eğitim alan talebelere daha sonra icazet verdiklerini anlatan Çevik, şunları kaydetti:

"Burada dini eğitim alan öğrenciler ayrıca dışarıdan lise ve üniversite eğitimlerini tamamlıyor. Daha sonra bir yerde resmi vazife alıyor veya ilahiyatı bitirip mastır ve doktora eğitimini tamamlıyor. Norşin Medresesi'nde büyük alimler yetişti. Günümüzde bilinen Üstad Bediüzzaman Said Nursi hazretleri, Sadrettin Yüksel, Halil Günenç ve Mehmet Emin Er, Norşin Medresesi'nde okudu. Geçmişte şeyh Abdurrahman-i Taği hem ilimde hem de tasavvufta 19 kişiyi yetiştirdi. Her birisini bir bölgeye göndererek, bunlara irşat ve ilim yaymak için vazife vermiştir."

Medreselerinde 500-700 yıl önce yazılan kitaplardan da yararlandıklarını belirten Çevik, "Elimizdeki kitaplardan hadis ve fıkıh okuyoruz. Okuduğumuz kitaplar genellikle kaynak ve eski kitaplardır. Son yüzyılda yazılmış kitaplar, eski kitaplar kadar net değil. Eski kitaplar daha iyi." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Güroymak Bitlis Norşin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title