Haberler

Batman'da 25. Yerel Medya ve Bölgesel Medya Buluşması

Güncelleme:

Batman Valisi Yılmaz Arslan, "Barışın getirdiği istikrar içinde yaşamak için siyasi aktörlere ilaveten yerel yönetimlerin, akademik camianın, sivil toplumun ve medyanın desteğine büyük ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) 25'incisi Batman Kültür Merkezinde düzenlenen "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" temalı Yerel Medya ve Bölgesel Medya Buluşmalarının açılışında konuşan Arslan, bu buluşmanın Batman'da gerçekleşmesine vesile olan başta Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Batman'ın 1937 yılına kadar küçük bir köyken, 1940-1950'li yıllarda petrolün bölgede keşfiyle hızlı bir gelişme trendine giren, 1957'de Siirt'e bağlı bir ilçe, 1990 yılında da Türkiye'nin 72'inci vilayeti olan bir il olduğunu hatırlatan Arslan, ilin 1955'de 4 bin 700 nüfusa sahipken, 58 yılda nüfusunu 113 kat artırarak 534 bin 205'e çıkardığını, nüfus büyüklüğü açısından Türkiye'nin 40'ıncı ili olduğunu belirtti.

"Batman terörden ve töreden çok çekmiş"

"Batman çeyrek asrı aşkın süredir bölgedeki huzursuzluklardan, terörden ve töreden çok çekmiş ve bu sıkıntıları aşma konusunda azimli, kararlı, değerlerine bağlı dinamik insanların yaşadığı bir ildir" diyen Arslan, ildeki ekonomik gelişmelere ilişkin şu bilgileri verdi:

"10 yıl önce tek bir fabrikanın olduğu Organize Sanayi Bölgemizde (OSB) bugün boş yer kalmamıştır. İllimiz sanayisinin can damarı OSB'yi genişletmek ve daha çok yatırımcıya yer tahsis etmek için yer genişletme çalışmalarını yürütmekteyiz. Türkiye'nin tekstil üssü olmaya aday ilimiz genelinde tekel depolarının bu amaçla kullanılması sonucu tekstil sektöründe yaklaşık 3 bin 500 kişi çalışmaktadır ve bunun yüzde 90'ı kadınlardan oluşmaktadır. OSB dışında ikinci bir Tekstilkent oluşturmak amacıyla 100 dönüm bir alan ayrılmış ve tahsis işlemleri yapılmıştır."

-"Önemli bir partner ve yol göstericidir"

Arslan, Batman'da konuşulan bir konunun rahatlıkla yerel basın sayesinde anında ülke gündemine taşınıp tartışılabildiğini vurgulayarak, "Zaman zaman hoşumuza gitmeyen haber, yorum ve değerlendirmeler yapılıyor olsa da medya, 4'üncü kuvvet olmasının ötesinde biz yönetim ve uygulama kademesindeki kişiler için aslında önemli bir partner ve yol göstericidir" diye konuştu.

Bölgedeki 12 ilden 300 civarında yerel basın mensubu ile yaygın medyadan, akademisyen ve uzmanlardan oluşan seçkin bir topluluğun, bugün "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" konusunu ele alacak olmasını hem süreç hem de mekan açısından çok anlamlı ve değerli bulduğunu kaydeden

Arslan, şöyle konuştu:

"Kısa süre öncesine kadar memleketin algısını bozacak her türlü olumsuzluğun haber servisi yapıldığı ilimizde artık bu tür etkinlik, ziyaret ve güzel gelişmelerin haber değeri kazanması en büyük beklentimizdir. Çünkü çözüm sürecinin sürekliliği ülkemizin uzun vadeli hedefleri için hayati öneme sahiptir. Şüphesiz ki, bu müspet ortamın ülkenin her bir köşesinde, her bir vatandaşının kalbinde yer bulması toplumsal barışın tesisi için olmazsa olmazdır. Silahların gölgesinde değil barışın getirdiği istikrar içinde yaşamak için siyasi aktörlere ilaveten yerel yönetimlerin, akademik camianın, sivil toplumun ve medyanın desteğine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Toplumsal barışın sağlanması konusunda seçilmiş siyasi iradeye yardımcı olmak herkesin birincil görevidir diye düşünüyorum. Silahların gölgesinde değil barışın getirdiği istikrar içinde yaşamak için siyasi aktörlere ilaveten yerel yönetimlerin, akademik camianın, sivil toplumun ve medyanın desteğine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Toplumsal barışın sağlanması konusunda seçilmiş siyasi iradeye yardımcı olmak herkesin birincil görevidir diye düşünüyorum. Batman'ı, farklılıklarını zenginliğe dönüştürerek Mezopotamya'nın cazibe merkezi haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz."

"Yerel medyaya yönelik önemli çalışmalar yürütmekteyiz"

BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya ise Batman'ın binlerce yıl öncesine dayanan tarihi, olağanüstü yer altı ve yer üstü zenginlikleri, kültürü ve sosyal dokusu ile ülkenin nadide köşelerinden biri olduğunu vurgulayarak, heyecan veren bu buluşmanın gerçekleştirilmesinde katkı sunan herkese teşekkür ettiklerini belirtti.

Medyanın günümüzde olağanüstü bir gelişme içerisinde olduğunu vurgulayan Karakaya, bu gelişmenin daha çok, yaygın medya ve sosyal medya lehine olduğunu ifade etti.

"Çeşitliliğin, rekabetin ve katılımın giderek arttığı medya dünyasında yerel medyanın da varlığını güçlendirmesi, demokrasinin bir gereğidir. Çünkü toplumdaki değişik düşüncelerin, görüşlerin ve taleplerin kendini ifade edebilmesinin önemli kanallarından biri, yerel medyadır" diyen Karakaya, yerel medyanın kamuoyunu en iyi yansıtan ayna olduğunu kaydetti.

Toplumu iyi tanımak, her yöredeki vatandaşların genel eğilimlerini, şikayet ve dileklerini tespit etmek konusunda yerel medyanın eşsiz imkanlar sunduğuna dikkati çeken Karakaya, şöyle dedi:

"Bu önemli platformu iyi kullanmak ise ancak yerel medyanın sorunlarının çözülmesiyle mümkün olabilir. Bu nedenle BYEGM olarak özellikle son yıllarda yerel medyaya yönelik önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç'ın konuya gösterdikleri özel önem ve hassasiyet, bizleri yerel medya üzerinde daha fazla çaba göstermeye motive etmektedir. Yaptığımız her işi yakından takip etmeleri, destekleri, direktifleri ve yönlendirmeleri, bize daha çok çalışma azmi kazandırmaktadır. Şahsım ve tüm çalışma arkadaşlarım adına, kendilerine huzurunuzda şükranlarımı bir kez daha ifade ediyorum."

Karakaya, yerel medyanın güçlendirilmesine yönelik çalışmalarla ilgili şöyle konuştu:

"Bu çalışmalardan bazılarını paylaşmak istiyorum. Devlet Enformasyon Sistemi (DES). Bilindiği üzere genel müdürlüğümüzün görevlerinden biri de yerli ve yabancı medyada yer alan Türkiye ile ilgili haber ve yorumların devletin ilgili makamlarına iletilmesidir. Bu kapsamda, günlük gazetelerin bize ulaştırılan elektronik nüshaları, kurumlarımızın istifadesine sunulmak üzere sisteme aktarılmaktadır. Sistemimizde yaygın gazetelerin tamamı ve yaklaşık 200 yerel gazete yer almaktadır. Bu sistemde hazırlanan bültenler aracılığıyla yerel gazeteler ülkemizde ve yurtdışında da izlenebilmektedir. Buluşmada temsil edilen illerimizden daha fazla sayıda gazetenin DES'e katılması, inanıyorum ki hem bu gazeteler hem de sistem için yararlı olacaktır. Yerel medyaya yönelik her yıl, 'Anadolu Basınını Özendirme Yarışması' düzenlenmektedir. Yarışmada başarılı olanlara dizüstü bilgisayar, fotoğraf makinesi, ses kayıt cihazı gibi çeşitli ödüller verilmektedir. Yarışmaya Güneydoğu Anadolu'dan daha fazla katılım olması hususunda beklentimizi burada tekrar belirtmek istiyorum."

Karakaya, Batman'da 25'incisi düzenlenen buluşmanın yerel basın mensuplarının bilgilenmesine, yerel ve yaygın medya mensuplarının karşılıklı bilgi alış verişinde bulunmalarına imkan sağladığını belirtti.

Basın Kartı Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle, ilkokul mezunlarına basın kartı verilmesinin sağlandığını hatırlatan Karakaya, böylece yerel basındaki çok önemli bir mağduriyetin giderildiğine işaret etti.

"Hoca Nasrettin, Bayburtlu Zihni, Mem-u Zin, Kerem ile Aslı ortak değerlerimiz"

Karakaya, yerel gazetecilere yönelik yurdun çeşitli yerlerinde inceleme ve ziyaret programları düzenlendiğini kaydederek, "Gazetecilerin uluslararası düzeyde çalışmalarını kolaylaştırmak üzere basın mensuplarına yönelik, 'hizmet damgalı pasaport' uygulaması başlatıldı. Bu uygulamayla yaygın ve yerel medyada çalışan gazetecilerin gerek ülkemizin yurt dışında tanıtımında gerek kamu diplomasisi çalışmalarında fonksiyonlarını etkin bir şekilde yerine getirmeleri hedeflenmektedir" diye konuştu.

Yerel basın mensuplarının istifadesine sunulmak üzere, eğitim hizmeti olarak çeşitli yayınlar hazırlandığını dile getiren Karakaya, şunları kaydetti:

"Bu buluşmayı önemli kılan bir husus da belirlenen konudan kaynaklanmaktadır: 'Çözüm Süreci ve Yerel Medya'... Ülkemizde başlatılan çözüm süreci konusunda yerel medyanın ne gibi işlevleri olabileceğini tartışacağız. Konuyla ilgili yerel medyanın yanı sıra ilgili diğer kurumların yaptıkları ve yapacakları hakkında fikir alışverişinde bulunacağız. Çünkü çözüm süreci, bölgeyi ve bölge insanını olduğu kadar tüm ülkemizi ve milletimizi yakından ilgilendirmektedir. Tarih ve hayat göstermiştir ki; doğusundan batısına ülkemizin tüm insanları yüzyıllardır tasada, kıvançta bir olabilmekte, aynı hayalleri kurabilmektedir. Hiç kuşku yok ki farklılıklarımız, bizi ayıran değil, birliğimizi pekiştiren unsurlardır. Tarihte aynı zaferlerle sevindik, aynı ağıtlarla ağlaştık. Örneğin bugün açılışını yapacağımız Çanakkale Gezici Müzesi, inanıyorum ki en az Edirneli'yi, Samsunlu'yu etkilediği kadar, Batmanlı'yı da etkileyecektir. Hoca Nasrettin, Bayburtlu Zihni, Mem-u Zin, Kerem ile Aslı ortak değerlerimiz, ortak kültürümüz, ortak zenginliğimizdir. Hepimiz bu süreçte üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getirmek durumundayız. Bu, medyanın ve diğer kurumların ülkemize, insanımıza ve geleceğimize karşı tarihsel sorumluluğudur. Sorumluluğumuzun farkında olarak yayınlarda barış dilini, kardeşlik duygularını hakim kılmak, nefret söyleminden sakınmak, sürecin başarıya ulaşmasına hayati bir katkı sağlayacaktır. İçinde yaşadığımız muhteşem medeniyet havzası, barışı, kardeşliği ve huzuru fazlasıyla hak etmektedir."

Karakaya, buluşmanın ülkeye, medya dünyasına hayırlı olmasını temenni etti. - Batman

Kaynak: AA / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Murat Karakaya Batman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title