Haberler

24 Kasım Öğretmenler Günü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim medeniyetimiz öğretmenleri, hocalarını, muallimlerini hiçbir zaman eğitimin teknik bir unsuru, bir aracı olarak görmediler. Öğretmen bizim medeniyetimizde eğitimin asli unsuru olmuştur, hatta eğitimin bizatihi kendisi olmuştur. Bizler de öğretmenlerimize memur nazarıyla eğitim aracı nazarıyla not veren, sınıf geçiren nazarıyla değil insan yetiştiren, malzemesi insan olan bir usta, bir gönül mimarı nazarıyla baktık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla, bölgelerinde başarılı olanlar arasından seçilen 204 öğretmeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda verdiği resepsiyonda ağırladı. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, 81 ilden gelen öğretmenleri resepsiyon salonuna girişlerinde karşıladı.

Resepsiyonda konuşan Erdoğan, sözlerine, 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle şahsı ve tüm millet adına öğretmenlere şükranlarını sunarak ve minnet duygularını aktararak başladı.

Milli Eğitim Bakanlığının görevi başında şehit olan öğretmenler için 1001 hatm-i şerif indirildiğini ve dualarının da yapıldığını belirten Erdoğan, şehit olan, afet ve kazalarda yaşamını yitiren öğretmenleri rahmetle yad ettiğini dile getirdi.

Görevlerini başarıyla yerine getirmiş, azim ve aşkla nesiller yetiştirmiş, şimdi emekliliğini yaşayan öğretmenlere de sağlıklı ve uzun ömürler dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlerden oluşan ve resepsiyonda mini bir konser veren Mardin Diller ve Dinler Korosu'na sergiledikleri performans dolayısıyla da teşekkür etti. Erdoğan, koronun daha da güçlü hale getirilebileceğini, bu yönde adımlar atılabileceğini söyledi.

-"Değerler sistemi üzerinde özellikle çalışmalar yapılıyor"-

Öğretmenliğin tarihin her döneminde zorluk, mücadele, tahammül ile ve en önemlisi sabırla anılan bir meslek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Öğretmen dediğimizde aklımıza ilk önce aşk gelir, sevda gelir, fedakarlık gelir. Öğretmenlerimiz doğudan batıya, güneyden kuzeye ülkemizin her coğrafyasında, her ikliminde cansiparane gayret sarf ediyorlar. Bu memleketin çocuklarını ilimle, bilgiyle buluşturuyorlar. İnanın bu çaba sadece para için yapılmaz, yapılamaz. Onun için bir aşktır, onun için bir sevdadır. Sadece maddi gerekçelerle bu açıklanamaz. İçlerinde merhamet, vicdan, adalet duygusu olmayan milletinden, devletinden, insanından aldıklarını kat kat yine bu ülkenin çocuklarına aktarma kaygısı taşımayanlar, öğretmen olamaz."

Erdoğan, bu köklü medeniyete sahip milletin yükselmesi, hakkı olan mümtaz yerlere gelebilmesinin ancak okul sıralarından, öğretmenlerin şefkatli yüreklerinden geçtiğine işaret etti.

"Biz şefkatin, merhametin medeniyetiyiz. Tarihin her döneminde bu toprakların üzerinde yaşayan insanlar dini, dili, kültürü farklı olsa da bir ve beraber olmayı başarabilmiş, aynı hedefe, aynı geleceğe yürümüştür" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte Anadolu'nun mayasındaki bu büyük kaynaşmanın, eşine ender rastlanan buluşmanın, kardeşlik ikliminin doğmasından öğretmenlerimizin takdir edilecek payı bulunur. Öğretmen sadece öğretmez, kendisine verilen ders kitaplarını, milli eğitim müfredatını öğrencilerine aktarmaz. Öğretmen, aynı zamanda öğrenciye değer aktarır. Son zamanlarda dikkat ederseniz bu değerler sistemi üzerinde özellikle çalışmalar yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Öğretmenin bir sözü öğrencilerin beyinlerinden önce kalplerine geçer"-

Erdoğan, öğretmenlerin yeri geldiğinde çocuklar için anne ve babadan daha fazla örnek alınan, takdir edilen, rehber kabul edilen birer rol model olduğunu vurguladı.

Küçük çocukların, dimağları yeni gelişen, hayata yeni hazırlanan gençlerin en çok öğretmenlerini örnek aldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ana sınıflarında okuyan çocuklarımız, torunlarımız, bize gelirler evde 'Oğlum hangisini daha çok seviyorsun' bakarsın söyler. 'Ben Çiğdem öğretmenimi çok seviyorum, öbürü Lale öğretmeni daha çok seviyorum'. Bu tür aralarında o elektriklenmeyi 4 yaşındaki çocuk, size aktarmaya başlar. 'Bana şunu anlattı, bunu öğretti'. Hemen onları anlatmaya başlar, işte orada başlıyor iletişim. Öğretmenin ağzından çıkacak bir söz, öğrencilerin beyinlerinden önce kalplerine geçer. Öğretmen aslına bakarsanız önce kalpleri imar eder, kalpleri inşa eder sonra beyine, akla hitap eder.

Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki bizim medeniyetimiz öğretmenleri, hocalarını, muallimlerini hiçbir zaman eğitimin teknik bir unsuru, bir aracı olarak görmediler. Öğretmen bizim medeniyetimizde eğitimin asli unsuru olmuştur, hatta eğitimin bizatihi kendisi olmuştur. Bizler de öğretmenlerimize hep bu nazarla baktık, öğretmenlerimize memur nazarıyla eğitim aracı nazarıyla not veren, sınıf geçiren nazarıyla değil insan yetiştiren, malzemesi insan olan bir usta, bir gönül mimarı nazarıyla baktık. İnşallah bu bakış açımızı, bu nazarımızı millet olarak hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz. Öğretmenlerimizi hak ettikleri o manevi makamda görmeye, orada muhafaza etmeye, millet inşa eden gönül mimarları olarak her zaman başımızın üzerinde tutmaya devam edeceğiz."

-"Eğitimin ihmali, istikbalin ihmalidir"-

Erdoğan, elini öpmek isteyenlere müsaade etmediğini ifade ederek "Hep tavsiyem şudur:  3 kişinin elini öpeceksiniz, babanın, annenin bir de öğretmenin" dedi.

Eğitimin, neticeleri orta ve uzun vadede ortaya çıkan bir süreç olduğunu anlatan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yollar inşa edersiniz, köprüler, konutlar, hastaneler inşa edersiniz. İnşaat bittiği anda oradan verim almaya başlarsınız. Ancak inşa ettiğiniz okulların, kurduğunuz üniversitelerin neticelerini hemen o anda değil orta ve uzun vadede almaya başlarsınız. İşte onun için dünyanın hemen her yerinde popülist idarecilerin eğitime gereken önemi vermediğini görürsünüz. Sonuçları orta ve uzun vadede alınacak yatırımlara kimi siyasetçilerin ve idarecilerin yanaşmadığına, sıcak bakmadığına şahit olursunuz. Oysa hepimiz biliyoruz ki eğitimin ihmali, istikbalin ihmalidir. Türkiye ne yazık ki on yıllar boyunca bu ihmali yaşamış, bunun da ağır bedellerini ödemiştir."

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Ak Saray Mardin Politika Güncel Haberler

title